Milan Mandić: Kinezi su izrazito zainteresirani za ulaganje u hrvatsko tržište nekretnina @ Opatija

milan_mandic_kina (1)_01

Kinezi mogu kupiti nekretninu samo ako su tu studirali ili radili vise od godinu dana, ili mogu kupiti preko pravne osobe. Tako su nekad morali raditi Rusi, no takav scenarij otvara dodatne troškove, poput knjigovodstva, a i kompliciraniji je jer onda kao fizičke osobe moraju unajmiti nekretninu od svoje tvrtke, objasnio je Mandić, koji je bio jedini hrvatski predstavnik na jednom od najvećih svjetskih sajmova nekretnina – Luxury Property Show u Šangaju.

Opatija – Kinezi su zainteresirani za ulaganje u hrvatsko tržište nekretnina, ali ih u tome zasad ometaju birokratske i političke prepreke, zaključak je Milana Mandića, vlasnika opatijske agencije za promet nekretninama Smart Invest Immobilien, koji je u prosincu prošle godine sudjelovao na jednom od najvećih svjetskih sajmova nekretnina – Luxury Property Show u Šangaju. Radi se o sajmu luksuznih nekretnina, čija su ciljana publika imućni građani ovog velikog kineskog grada, ali i čitave zemlje.

milan_mandic_kina (2)_01

– Ovo je prvi put da sam sudjelovao na sajmu u Kini, a bio sam jedini izlagač iz Hrvatske. Ostvario sam poslovne kontakte s tamošnjim agencijama, i provjerio interes kineskih građana za naše nekretnine, a smatram da bi se hrvatsko tržište moglo snažno dinamizirati priljevom financijskih sredstava iz Kine, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, interes Kineza postoji, ali samo za imovinu veće financijske vrijednosti.

– Dosad je bilo nešto investicija u nekretnine, no uglavnom se radilo o nekretninama veće vrijednosti, i uglavnom poslovne namjene. S druge strane, Kina je sve otvorenija zemlja čiji građani puno putuju, i često su zainteresirani za kupnju nekretnina na destinacijama koje posjećuju. Također, Kina danas ima najveći broj imućnih građana koji bi mogli biti idealni investitori za naše tržište luksuznih vila i drugih skupocjenih nekretnina, kazao je Mandić.

Zaključio je, ipak, kako Hrvatska kao država nije dovoljno otvorena za kineski kapital, te kako se sve svodi na osobne inicijative, što je premalo za “buđenje interesa” najvećeg svjetskog tržišta. Naime, prema postojećim zakonskim propisima, podružnice i poslovnice koje su osnovale pravne osobe Narodne Republike Kine kao i njihovi državljani koji su radili ili studirali u RH više od godinu dana mogu kupiti komercijalni smještaj koji će sami koristiti ili u kojem će sami živjeti sukladno stvarnim potrebama.

– Drugim riječima, Kinezi mogu kupiti nekretninu samo ako su tu studirali ili radili vise od godinu dana, ili mogu kupiti preko pravne osobe. Tako su nekad morali raditi Rusi, no takav scenarij otvara dodatne troškove, poput knjigovodstva, a i kompliciraniji je jer onda kao fizičke osobe moraju unajmiti nekretninu od svoje tvrtke, objasnio je Mandić, dodavši da bi se liberalizacijom propisa svakako povećao volumen izravnih kineskih ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!