Miletić, Vasilić i Švorinić: Decentralizacijom građanima želimo omogućiti životni nadstandard @ Opatija

ids_pgs_lista_za_ri_opatija_2015_parlamentarni_izbori (2)

Na jučerašnjem predstavljanju programa koalicije stranaka IDS, PGS i Lista za Rijeku, stranački lideri ustvrdili su kako se radi o opciji lijevog centra koja pod motom ”Pravo na svoje” traži provođenje decentralizacije.

Boris Miletić (IDS)

Boris Miletić (IDS)

Opatija – Pod motom ”Pravo na svoje” predstavili su sinoć u dvorani KD Zora svoj izborni program predstavnici ”regionalističke” koalicije koju čine IDS, PGS i Lista za Rijeku. Pred dvoranom ispunjenom simpatizerima, ali i političkim konkurentima, u jakom sastavu predvođenom trojicom stranačkih predsjednika, tri su stranke obrazložile svoje viđenje politike zdravstva i socijalne skrbi te pozvali na decentralizaciju ovih sektora.

– Hrvatska je definitivno precentralizirana zemlja, a naš mali uteg u tome je činjenica da smo četiri godine bili dio vlasti na kraju čijeg mandata ne samo da nismo manje centralizirani, nego smo postali još i centraliziraniji. Danas svi obećavaju decentralizaciju, ali mi se konstantno zalažemo za to da se financijska sredstva troše tamo gdje se i stvaraju, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Dario Vasilić (PGS)

Dario Vasilić (PGS)

Naglasio je da u sadašnjem sustavu zdravstva i socijalne skrbi, iako su županije formalni osnivači zdravstvenih ustanova, sve ovisi o ”volji Zagreba”, te upozorio da zbog cenralizacije nemaju svi građani jednaka prava na zdravlje, što je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. Ipak, dodao je da postoje i pozitivni primjeri poput opatijske Thalassotherapije koji su u dobrom projektu ujedinili lokalnu, županijsku i državnu vlast.

– Treba nam decentralizacija sustava HZZO-a, da se novci troše tamo gdje i nastaju. Građani imaju pravo na najvišu razinu zdravstvene zaštite, i to u onom mjestu u kojem žive. Želimo decentralizacijom podignuti životni standard, kako bismo građanima omogućili bolji život i pravo na svoje, da lokalna razina samostalno odlučuje o svojim prioritetima, kazao je Miletić.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku)

Danko Švorinić (Lista za Rijeku)

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić kazao je kako država mora uvesti jednaki standard za sve građane.

– No, mi se zalažemo za nadstandard koji ćemo sami financirati iz decentraliziranih sredstava. Operativno vođenje svih djelatnosti može se najbolje napraviti na najvišim razinama, kazao je Vasilić.

Dodao je kako građani izborom koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku izabiru lijevu parlamentarnu opciju, ali jedinu opciju lijevog centra koja se zalaže za decentralizaciju.

– Mi smo svoju prvu pobjedu već ostvarili sintezom i suradnjom tri najznačajnije regionalne stranke s ovog područja, a nakon te prve uslijedit će i pobjeda 8. studenog, u koju sam uvjeren. Radi se definitivno o liberalnoj opciji vođenoj istim programima, zaključio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

ids_pgs_lista_za_ri_opatija_2015_parlamentarni_izbori (1)

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net