Milijun kuna za „jaje na oko“: Najskuplji zlatnik u Europi može se kupiti i na Liburniji @ Opatija

Radi se o posebnoj ediciji francuske kovnice Monnaie de Paris izdanoj u svega 11 primjeraka, od koji svaki stoji 130 tisuća eura. Neobični božićni darovi „za one koji imaju sve“ mogu se naručiti u poslovnicama Auro Domusa.

Opatija – Najskuplji zlatnik u Europi, težak čak jedan kilogram, može se kupiti i u Hrvatskoj. Zlatnik iz serije „Francuska izvrsnost“ napravljen je od 99.99 posto čistog zlata u svega 11 primjeraka, a cijena mu je „razumnih“ 130 tisuća eura, odnosno oko milijun kuna. Radi se o posebnoj ediciji francuske državne kovnice Monnaie de Paris, koja krajem svake godine izdaje kilogramske zlatnike u suradnji s luksuznim brendovima iz te zemlje, kao što su Cartier, Baccarat, Sevres ili Van Cleef & Arpels.

Ove godine ostvarena je suradnja između Monnaie de Paris i restorana Guy Savoy koji je proglašen najboljim svjetskim restoranom u 2017. godini, a rezultat je „ukusan“ sklad visoke kuhinje i plemenitog metala. Tako zlatnik promjera 100 milimetara podsjeća na „jaje na oko“ koje prati i „tartuf“ izrađen od 95-postotne legure srebra s deopzitom crnog nikla, također težak jedan kilogram. Zlatnik i njegov srebrni pratitelj izloženi su u luksuznoj kutiji napravljenoj od karbonskih vlakana, što artikl čini zanimljivim kolekcionarskim predmetom. Ekskluzivna priroda zlatnika daje mu više nego triput veću cijenu od vrijednosti zlata od kojeg je napravljen, budući da kilogram zlata stoji oko 36 tisuća eura.

Premijernom predstavljanju zlatnika u francuskoj ambasadi u Beču prisustvovali su i predstavnici Auro Domusa iz Opatije, najveće hrvatske tvrtke za trgovinu plemenitim metalima, kod koje se može i naručiti skupocjeni božićni dar koji daje vrlo jedinstven i neobičan odgovor na pitanje: „što kupiti nekome tko ima sve“.

– Zanimljivost ovog zlatnika jest u njegovoj unikatnosti, odnosno činjenici da postoji samo 11 primjeraka u čitavom svijetu. Ti posebni kolekcionarski predmeti često se pokazuju i kao dobra investicija, jer im cijena s vremenom raste – ne samo zbog rastućih vrijednosti zlata od kojeg je iskovana, već i zbog ekskluzivnosti koja potiče potražnju, jednako kao što cijena raste i vrhunskim umjetničkim djelima, objasnio je direktor investicijskog zlata Slaven Sviličić, uz kojeg je Auro Domusovu delegaciju na predstavljanju vrijednog „zlatnog novčića“ činio i predsjednik Uprave Loris Dessardo.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!