Milijun kuna za otplatu zemljišta Komunalcu uzburkalo duhove u općinskoj vijećnici @ Matulji

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (2)

Gotovo osamnaest milijuna kuna ”viška” iz prošlogodišnjeg proračuna nije raspodijeljeno bez muke, a kamen spoticanja bila je stavka koja je namijenila milijun kuna za otplatu zemljišta Komunalca.

Mario Ćiković

Mario Ćiković

Matulji – Raspodjela rezultata poslovanja, uobičajeno tehničko pitanje koje se donosi bez mnogo galame, na prošloj je sjednici Općinskog vijeća Matulja izazvala poprilično komešanje i dugu i zaoštrenu raspravu. Jedan od razloga uzbuđenja u vijećnici bila je činjenica da je lani proračun završio sa ozbiljnim plusom od gotovo 18 milijuna kuna, što je gotovo pola ovogodišnjeg proračuna, a drugi ”kamen spoticanja” bila je neprecizno navedena stavka nazvana ”Otplata zemljišta Komunalac” teška gotovo milijun kuna.

To je dio vijećnika navelo na pomisao da lokalna vlast želi ”na mala vrata” provući ideju o otplati kredita Komunalca koji je ta tvrtka podigla za financiranje kupnje zemljišta bivšeg Metala u Jurdanima na koje je preseljena zbog izgradnje opatijske sportske dvorane.

Željko Grbac

Željko Grbac

Podsjetimo, o tom su pitanju vijećnici raspravljali krajem prošle godine, kada su većinom glasova koju su činili predstavnici opozicije, ali i vlasti, odlučili da ”ne žele novcem matuljskih građana vraćati opatijske kredite”.

Na to je kolege, ali i načelnika Marija Ćikovića, podsjetio nezavisni vijećnik Željko Grbac, kazavši da se ne sjeća da je Vijeće donijelo odluku da sudjeluje u otplati tog kredita.

– Mi smo donesli odluku za 2014. godinu da nećemo ići u otkup zemljišta za Komunalac, da ćemo ići na smanjenje temeljnog kapitala ako Opatija taj kredit otplati i da će onda Grad Opatija postati većinski vlasnik. Mi unutar Komunalca moramo graditi naše reciklažno dvorište, koje možemo graditi samo na terenu u našem vlasništvu, što znači da će Općina od komunalnog društva morati otkupiti teren, objasnio je Ćiković, dodavši i da će se na skupštini Komunalca uskoro morati raspraviti i pitanje želi li u 2015. godini Općina Matulji sudjelovati u otplati kredita i tako povećati svoj vlasnički udio.

Robert Matulja

Robert Matulja

Međutim, Grbac je kazao da uz zemljište Komunalca postoji državno zemljište na kojem se može graditi reciklažno dvorište, a da će cijena sigurno biti znatno manja od one koju će morati platiti ”zbog ucjene Opatije”.

– Svaka naša kombinacija s Gradom Opatijom završi loše po nas, jer smo uvijek zadnja rupa na svirali. I nikako ne bih išao u ovo. I nije mi jasno – mi ćemo otkupiti zemljište od Komunalca, isprojektirati, izgraditi, i na kraju platiti Komunalcu što nam pruža usluge na tom našem dvorištu. Zašto ne možemo to napraviti na svom općinskom zemljištu, zašto moramo otkupiti od Komunalca? I hoće li to biti zemljište samo za Matulje, ili i za sve ostale? Mislim da je ovo previše važno strateško pitanje da bismo sad preko noći o njemu odlučili, kazao je vijećnik HDZ-a Robert Matulja.

Ćiković mu je odgovorio da se tim pitanjem, ukoliko smatra da je iznimno važno, trebao malo više baviti jer u zakonima stoji da svaka jedinica lokalne samouprave mora imati svoje reciklažno dvorište.

– U našim dokumentima, prostornom planu koje je donijelo ovo Vijeće, stoji da reciklažno dvorište mora biti u sklopu radne zone. S obzirom da sada stvaramo radnu zonu u kojoj će se odvijati komunalne djelatnosti, onda u toj radnoj zoni može biti ovo reciklažno dvorište. Dakle, Lovran, Mošćenička Draga i Opatija grade svoje dvorište na svom zemljištu, kazao je Ćiković, da bi njegov odgovor Matulja popratio s glasnim uzvikom – ”Konačno”.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!