Ministar turizma Gari Cappelli u posjeti Opatiji povodom obilježavanja Dana Grada

Ministar je naglasio kako treba razvijati cjelogodišnji turizam te podizati kvalitetu i „zvjezdice“ smještajnih kapaciteta. Na kraju je pohvalio uspjeh Ugostiteljske škole koja je postala Regionalni centar kompetentnosti.

Opatija – Uoči održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća povodom proslave Dana Grada Opatije, ministar turizma Gari Cappelli u pratnji pomoćnika Roberta Pendea sastao se s gradonačelnikom Grada Opatije Ivom Dujmićem, načelnikom Općine Lovran Bojanom Simoničem, načelnikom Općine Matulji Marijom Ćikovićem, načelnikom Općine Mošćenička Draga Rikardom Starajem, direktoricom TZ Kvarnera Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ Opatija Suzi Petričić i direktoricom TZ mjesta Ičići Tatjanom Bartolin koji su ga upoznali s razvojnim projektima i turističkim brojkama.

Gradonačelnik Dujmić istaknuo je da četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije nastupaju zajedno pod imenom Opatijska rivijera.

– U Opatiji se izgradilo mnogo novih hotela, neki su obnovljeni i dobili su četiri ili pet zvjezdica. Uređujemo šetnice, promoviramo zdrav život, radimo nadvožnjak za Amerikanske vrtove, uređujemo parkove. Raspolažemo s 9 i pol tisuća ležajeva. Opatijsko zaleđe dobiva vile s bazenima, težimo kvaliteti, a ne masovnosti. Zasad ostvarujemo izvanredne rezultate, kazao je gradonačelnik Dujmić te istaknuo kako Grad ima odlične odnose s Gradom Bečom, ali i s Kinom te najavio odlazak na svjetski turistički sajam koji će se održati u Šangaju.

Načelnik Lovrana Simonič kazao je da Lovran raspolaže s 5 tisuća ležajeva te da planira jedan od najvećih turističkih projekata u suradnji i PGŽ i Istarskom županijom, a to je Žičara Učka.

Načelnik Mošćeničke Drage Staraj istaknuo je da imaju 3 i pol tisuća ležajeva te su se s veseljem uključili u zajedničko brendiranje Opatijske Rivijere. Istaknuo je tri važna projekta koji su u planu – Golf tereni u Brseču, Žičara Učka i proširenje lučkog područja za jahtaše.

Načelnik Općine Matulji Ćiković kazao je da se u njihovoj općini razvija infrastruktura, uređuju ceste, a u planu je i izgradnja zaobilaznice Opatije i mjesta rivijere.

Direktorica TZ Opatije Suzi Petričić istaknula je da Opatija bilježi porast već niz godina u dolascima. Naglasila je kako je Opatija lider u regiji, ali i na nacionalnoj razini u predsezoni i posezoni te se razvija gastro ponuda, zdravstveni turizam, kulturni turizam i outdoor turizam, a manifestacije RetrOpatija i Advent prepoznate su diljem zemlje i inozemstva i postale su razlog dolaska turista u Opatiju.

Direktorica TZ Ičići Bartolin kazala je kako imaju 2 i pol tisuće ležajeva, u mjestu je ACI marina te istaknula da rade na samoodrživim projektima poput skorašnje biciklističke utrke Ičići – Učka.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da mogu biti zadovoljni zajedništvom, što se slaže i sa sloganom Kvarnera – Različitost je lijepa. Pohvalila je povezivanje mora i gorja, promociju biciklističkih staza, ali i izgradnju novog resorta na Costabelli, kao i mnogih ostvarenih projekata na otocima.

Ministar Capelli pohvalio je povezivanje lokalnih jedinca i turističkih zajednica te zajedničkog predstavljanje pod imenom Opatijska rivijera.

– Nisam zabrinut za opatijske turističke brojke. Opatija se razvija u pravom smjeru, podizanjem kvalitete i cijene, i tako će se najbolje ukomponirati u ono što Strategija razvoja hrvatskog turizma i predviđa. Hrvatska mora podizati kvalitetu i cijenu kako bismo prije svega bili zadovoljni financijskim brojkama, umjesto da stalno brojimo jesu li nam stigla dva gosta više ili manje – kazao je Cappelli.

Istaknuo je da Ministarstvo turizma i HTZ trebaju zajedno raditi na promociji te iskoristiti sportske nogometne uspjehe. Naglasio je kako treba razvijati cjelogodišnji turizam te podizati kvalitetu i „zvjezdice“ smještajnih kapaciteta. Na kraju je pohvalio uspjeh Ugostiteljske škole koja je postala Regionalni centar kompetentnosti.

K. Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!