Ministarstvo turizma objavilo poziv za lokalnu samoupravu: 25 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu

Programom se sufinancira uređenje plaža, izgradnja centara za posjetitelje, označavanje biciklističkih i pješačkih staza, a od ove godine sufinancira se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta i žičare.

Rijeka/Opatija – Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini namijenjen javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za koji je osigurano 25 milijuna kuna.

– Ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu stvaramo novu atrakcijsku osnovu i nove motive dolaska gostiju. Osigurali smo 25 milijuna kuna za javni turistički sektor, a uz plaže, centre i infrastrukturu namijenjenu aktivnom turizmu, od ove godine sufinanciramo izradu projektne dokumentacije za javna golf igrališta i žičare. Destinaciju osim smještajnih kapaciteta čine svi popratni sadržaji, cjelokupna infrastruktura te je stoga izuzetno važno da kontinuirano ulažemo u sve segmente koji u destinaciji čine cjelokupnu turističku priču, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih plaža, nastavak izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije centara za posjetitelje i interpretacijskih centara te, javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma (uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta), uređenje i opremanje javnih zahoda na područjima velike koncentracije turističkog prometa te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta i žičare.

Ministarstvo turizma sufinancirat će do 80 posto, odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave – tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova.
Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore iznosi 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore.

Ministarstvo turizma i ove godine će sufinancirati uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 300 tisuća kuna po projektu. Nadalje, od ove godine će se sufinancirati uređenja i opremanja javnih zahoda (maksimalno do 300 tisuća kuna tj. do 80 posto odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova) te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta (minimalnim iznosom sufinanciranja od 100 tisuća kuna te maksimalnim iznosom do 700 tisuća kuna) i izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 700 tisuća kuna po projektu.

Javni poziv otvoren je do 21. rujna 2018. godine. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, na linku https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414 gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!