Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić posjetila Kastav

zlatar_violic_kastav_2

Godine 2016. obilježava se 150. godišnjica prve kastavske Čitalnice za Istru. Kako bolje naglasiti značaj tog događaja nego da objekt Doma kulture tada bude spreman za izgradnju, rekao je Lukanović.

Kastav – Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Kastvu je s gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem razgovarala o podršci gradskom projektu izgradnje novog Doma kulture na mjestu Doma Braće Matešić u Šporovoj jami, koji bi trebao krenuti u realizaciju u sljedećem trogodišnjem razdoblju.

Ministrica je naglasila kako je Dom kulture moderna potreba grada Kastva koji bi bio spomen na prvu Čitalnicu te ujedno i multimedijski centar, mjesto održavanja zavičajnih izložbi te drugih kulturnih programa. Sve to Dom kulture čini središtem grada i mjestom okupljanja građana. Objekt je pogodan za financiranje iz EU fondova no nužna je podrška državne, regionalne i lokalne razine.

zlatar_violic_kastav

Gradonačelnik Ivica Lukanović pojasnio je da za postoji idejno rješenje Doma kulture na lokaciji Šporove jame te da će biti riječ o multimedijalnom centru kakvog građani Kastva i zaslužuju. Grad Kastav kreće u izradu idejnog projekta te rješava imovinsko-pravne poslove vezane za realizaciju ovog projekta. Također dodao je kako u Kastavci već produciraju kulturu i Dom kulture će biti jedan od objekata u budućoj mreži društvenih objekata koji će se izuzetno puno koristiti.

Godine 2016. obilježava se 150. godišnjica prve kastavske Čitalnice za Istru. Kako bolje naglasiti značaj tog događaja nego da objekt Doma kulture tada bude spreman za izgradnju, rekao je Lukanović.

Značajan dio susreta bio je posvećen savjetovanju o tome kako doći do sredstava za oplemenjivanje kulturne i građevinske baštine, te o mogućnostima koje se otvaraju kroz fondovska sredstva. Ministrica Zlatar Violić ocijenila je da u Kastvu kultura nije samo dio prošlosti, već se vidi i kao razvojni moment i potencijal grada.

I. Mellor / PodUčkun.net