Ministrima sporta regije predstavljena vizija Thalassoherapije kao centra sportske medicine @ Opatija

ministri_sporta_regija_opatija_2014

Nacionalni centar za sport i sportsku medicinu trebalo bi biti središte edukacije i pružati medicinsku skrb vrhunskim sportašima – od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći poput organizacije prehrane i treninga, ali i voditi evidenciju o sportašima pri čemu bi najvažnija bila evidencija sportskih ozljeda.

Opatija – Ministri sporta Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije boravili su ovih dana u Opatiji i Rijeci, kako bi prisustvovali ministarskoj konferenciji ”Razvoj akademskog sporta u regiji”, ali i provjerili planove razvoja opatijske Thalassotherapije koja bi do 2016. godine trebala postati Nacionalni centar za sport i sportsku medicinu.

ministri_sporta_regija_opatija_2014_2

U radu Konferencije sudjelovali su ministri iz regije nadležni za sport: ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Željko Jovanović, direktor Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore Igor Vušurović, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije Jernej Pikalo i ministar mladih i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić. Konferenciji su prisustvovali i povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport Branko Tušek, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, predsjednik Europske sportske sveučilišne asocijacije Adam Roczek i Zrinko Čustonja.

U Opatiji su ministri i suradnici razgledali sportsku dvoranu Marino Cvetković, nakon čega im je predstavljen projekt razvoja Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu u Opatiji.

– Činilo nam se da je dobra prigoda predstaviti ovaj projekt na marginama ministarske konferencije. Zašto bi upravo Thalassotherapia trebala biti sjedište novog Centra? Možda oni među vama koji su prvi puta ovdje nemaju osjećaj da su ušli u bolnicu, no ovo mjesto ima tradiciju od 1957. godine, i u tom vremenu prednjačilo je u sportskoj medicini i uvelo mnoge inovacije prva na području bivše države. Oduvijek, a posebice posljednjih petnaest godina, težimo izvrsnosti, kazao je ravnatelj opatijske Thalassotherapije Emil Bratović.

ministri_sporta_regija_opatija_2014_1

Nacionalni centar za sport i sportsku medicinu trebalo bi biti središte edukacije i pružati medicinsku skrb vrhunskim sportašima – od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći poput organizacije prehrane i treninga, ali i voditi evidenciju o sportašima pri čemu bi najvažnija bila evidencija sportskih ozljeda. Ministar Željko Jovanović pojasnio je kako je konačan ”impuls” za podršku ovom projektu bio posjet beogradskom Institutu za sport, kada su hrvatski predstavnici shvatili da je takav jedna nacionalni centar nužan i u Hrvatskoj.

– Kroz suradnju i iskustvo koje ima ministar Udovičić u Institutu za sport imamo dobre preduvjete da pomoću sredstava Europske unije razvijemo u Opatiji Centar za sport i sportsku medicinu, jer ova regija mora biti središte zdravstvenog turizma Hrvatske. Ovdje u objektu koji se nekad zvao Villa Speranza, trebamo vjerovati da ćemo vrlo brzo stići do cilja, kazao je Jovanović, koji je uputio i javnu zahvalu ravnatelju Bratoviću ”koji je izvukao jedan objekt pred propašću i doveo ga do centra izvrsnosti”.

Materijalne pretpostavke za osnivanje ovog Centra stvorile bi se i putem financiranja preko fondova EU. Dionici projekta bili bi Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, ali i konzalting tvrtke.

– Znamo da u sportu medicina ima svoje mjesto. Nažalost, suočavamo se sa situacijama poput iznenadne srčane smrti zbog koje život na terenu izgubi troje od 1000 sportaša, a koji mi mi u ovoj bolnici intenzivno proučavamo. Željeli bismo naše znanje o sportskoj medicini razvijati i dalje, a vjerujem da ćemo to najbolje učiniti kroz jednu takvu krovnu ustanovu. Želja nam je iskoristiti ”položajnu rentu”, odnosno poziciju i klimu, kao i tradiciju ovog kraja, te stvoriti novi brend, kazao je zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Viktor Peršić.

ministri_sporta_regija_opatija_2014_3

Prema planiranoj dinamici projekta, do 1. siječnja iduće godine predat će se potrebna dokumentacija prema fondovima EU, 1. ožujka 2016. godine završit će radovi i opremanje prostora, a 1. svibnja Nacionalni centar – smješten u novoj petokatnoj zgradi pokraj sadašnjeg kompleksa Thalassotherapije – doživio bi svoje otvorenje.

– Itekako dobro znam koliko je sportska medicina važna za svakog profesionalnog, ali i rekreativnog i amaterskog sportaša. S ovim projektom doista u tom smislu postajete lider u Hrvatskoj, ali i širem regionu, jer ovakve uvjete rada – uz sportske objekte u blizni – ne viđa se na svakom koraku. Na raspolaganju smo vam za svaku pomoć i savjet, kazao je srpski ministar sporta Vanja Udovičić, čije je riječi potvdio i crnogorski kolega Vušurović.
U sklopu konferencije potpisana je u Rijeci Povelja o regionalnoj međudržavnoj suradnji na području akademskog sporta, a jedan je od ciljeva održane konferencije promocija regionalne košarkaške akademske sportske lige te sportskog volonterizma.

Ministri su posebno naglasili važnost razvoja sportske infrastrukture na visokim učilištima, usavršavanje stručnih kadrova na području akademskog sporta te ostale oblike međuregionalne suradnje na području akademskog sporta.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!