Miodrag Šarac najavio 25 posto niže cijene vode svim stanovnicima općine @ Matulji

bolji_matulji_miodrag_sarac_voda

Dodao je kako bivši načelnik Ćiković nije niti pokušao pronaći moguće rješenje po kojem računi ne bi poskupjeli nakon što je naknada za razvoj s troška proračuna prebačena na trošak građana, te je najavio promjenu pristupa i istaknuo da će kao načelnik uvijek biti na strani svojih sumještana.

Matulji – Cijenu vode nižu 25 posto obećao je stanovnicima Matulja kandidat za načelnika Općine Miodrag Šarac, kazavši kako će mu to biti jedan od glavnih prioriteta nakon stupanja na funkciju.

– Bolji Matulji bit će ugodno mjesto za život po guštu mještana, a ne po diktatu politike. A želje i potrebe mještana možemo saznati samo na terenu, zato smo tijekom proteklih mjeseci obilazili sva naselja kako bismo čuli ljude. A svi oni kažu kako je poskupljenje vode, zbog odluke općinskog načelnika koji je prije gotovo dvije godine donio odluku da naknadu od 4 kune po kubičnom metru snose potrošači, jedan od najvećih problema i zato ćemo ukinuti tu odluku i građanima omogućiti manje račune za vodu, kazao je Šarac na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Naknada za razvoj je uvedena 2003. godine kao način otplate kredita Svjetske banke podignutog za financiranje proširenja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, odnosno Projekta Jadran, a do sredine 2014. godine općina Matulji snosila je taj trošak za sve korisnike.

– Tada je temeljem dopisa načelnika Općine Matulji sa zahtjevom za očitovanjem, Vijeće za vodne usluge donijelo odluku prema kojoj se naknada za razvoj ne može plaćati iz općinskog proračuna. Bivši načelnik tad je iskoristio situaciju i odmah prebacio dodatni trošak na građane iz tvrtke s područja općine. Tako su korisnicima koji su dotad plaćali vodu 185 kuna, računi porasli na čak 225 kuna, istaknuo je Šarac, kazavši da je to ”vođenje Općine iz Zagreba, a ne u skladu sa potrebama mještana”.

Dodao je kako bivši načelnik Ćiković nije niti pokušao pronaći moguće rješenje po kojem računi ne bi poskupjeli za taj iznos, te je najavio promjenu pristupa i istaknuo da će kao načelnik uvijek biti na strani svojih sumještana.

– Ako se već naknada morala prebaciti na račune građana, pošteno je bilo umanjiti cijenu vode za isti iznos da računi ne budu veći za čak četvrtinu. Odluka o naknadi ionako nije trajna jer se krediti otplaćuju još nekoliko godina, dokad bi se vjerojatno zaboravilo da su računi ikad poskupjeli. Bolji načelnik ne gleda kako uzeti svojim sumještanima što više novaca koji kasnije propadaju u banci, već u svakoj prilici staje iz njih i štiti ih. Upravo zato ćemo smanjiti račune za vodu, istaknuo je Miodrag Šarac, dodavši da je riječ o ispravljanju nepravde nanesene stanovnicima općine Matulji, jer bi trošak izgradnje komunalne infrastrukture trebala snositi lokalna samouprava, a ne građani koji već plaćaju komunalnu naknadu.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net