MIPRO 2013: ICT struka iz tridesetak zemalja ponovno na okupu @ Opatija

MIpro 2012. @ Opatija

MIpro 2012. @ Opatija

Na svečanom otvaranju skupa, koje je zakazano za danas, s početkom u 10.15 sati predviđeno je da glavni govornik na Panel raspravi Internet – jučer, danas, sutra, koju će moderirati Dalibor Dado Vrsalović, bude baš Morley Winograd. Okosnica rasprave biti će slobodni internet, ingerencije države nad ICT infrastrukturom i utjecaj interneta na obrazovanje.

Opatija – I ove godine od 20. do 24. svibnja, u Opatiji se održava 36. po redu najveći međunarodni stručno-znanstveni ICT skup u ovom dijelu Europe – MIPRO 2013.

– Tradicionalno, MIPRO je mjesto okupljanja gospodarstva, obrazovanja, znanosti i uprave, mjesto na kojem govori struka bez obzira gdje se u strukturi društva nalazi. Zato na MIPRO-u zajedno nastupaju i oni koji su na tržištu ljuti suparnici jer je MIPRO mjesto gdje odmjeravaju svoje kompetencije u odnosu na konkurenciju. Sudionici MIPRO-a su među ostalima Ericsson Nikola Tesla, HEP, T-HT, Končar-Elektroindustrija, InfoDom, OiV, ALTPRO, KING ICT, VIPNet, IN2, EXOR, NSN, STORM Computers, Microsoft Hrvatska, IBM Hrvatska, CROZ i ostale najznačajnije tvrtke iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. I ove godine očekuje se preko 1.000 sudionika iz više od tridesetak zemalja. Goste sa svih kontinenata privlači brand MIPRO kao najstariji i najveći nekomercijalni ICT skup u jugoistočnoj Europi, kaže prof. dr. sc. Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO.

Petar Biljanović

Petar Biljanović

Pošto se MIPRO 2013. održava neposredno prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU, skup je ”obojen“ EU tematikom. O tome svjedoči dio skupa pod nazivom EU promotivno partnerstvo u kojem su istaknuta dva važna događaja. Prvi je konferencija Digital Agenda for Europe – Going Local koju MIPRO organizira zajedno sa Ministarstvom uprave RH u četvrtak 23. svibnja u vremenu od 8.30 do 14 sati u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji

Konferencija ima za cilj promovirati inicijativu Digital Agenda for Europe kojom se želi potaknuti gospodarstvo i pomoći europskim građanima i tvrtkama da iskoriste mogućnosti digitalnih tehnologija. Konferencija ima dva modula. Prvi je Smjernice Europske komisije i razvoj širokopojasnog pristupa u RH, drugi je Korisnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija za društvo. Govornici će biti Zoran Stančić, zamjenik generalnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH, Arsen Bauk, ministar Uprave RH, Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Darko Parić, pomoćnik ministra za e-Hrvatsku, Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, Tomislav Vračić, načelnik Sektora za infrastrukturu u Ministarstvu Uprave, predstavnici gradske i županijske vlasti i brojni drugi gosti. Također, predviđen je i okrugli stol pod nazivom – Što Hrvatska donosi u EU i što može očekivati od članstva u EU u području ICT-a. Bit će to prilika da se razmjene mišljenja o stvarnim šansama RH u EU koje će u puno većoj mjeri ovisiti o nama nego o „ostatku“ Europe.

U sklopu EU promotivnog partnerstva održat će se i manifestacija RIDE – Research Infrastrukture Dissemination Event skup posvećen europskim infrastrukturnim projektima u znanosti, obrazovanju i tehnologiji kao doprinosu strategiji razvoja Europe do 2020 godine. Ova tematika bila je prisutna i na skupu MIPRO 2012., a ove godine doznat ćemo što je Europa u ovom području napravila zadnjih godinu dana. Okrugli stolovi i ove godine donose fokus na aktualne tehnološke i društvene teme. Tako će okrugli stol pod nazivom Primjena ePoziva u Republici Hrvatskoj pokušati dati prikaz postojećeg stanja primjene europskog projekta eCall u RH, u kojem RH bilježi vrlo značajne rezultate. Okrugli stol pod nazivom Uloga istraživačke i edukativne infrastrukture u podizanju znanstvene produktivnosti i gospodarskog rasta dio je događaja RIDE. Okruglim stolom Ekosustav mobilnog plaćanja i digitalne lisnice prezentirat će se mogućnosti koje tehnologija mobilnih uređaja pruža u različitim vrstama plaćanja te u formiranju digitalne lisnice. Okrugli stol Tehnologija i umjetnost u službi društva – uloga društvenih mreža prezentirat će postupke poboljšanja znanosti i tehnologije u službi društva pomoću spoja tehnologije i umjetnosti.

mipro_2013_logo

Na okruglom stolu Tehnološki centri kompetencije u Hrvatskoj, predstavit će se planovi izgradnje tri važna tehnološka centra kompetencije u RH koji bi trebali ubrzati ulazak RH u novo tehnološko doba utemeljeno na novim materijalima i nanotehnologiji. Pozvani su da se predstave Tehnološki centar kompetencije za MEMS-ove i specifične materijale, Inovacijski centar FER-a i Hrvatski centar za napredne materijale i nanotehnologiju. To je prilika da se testira spremnost da se novi tehnološki centri – u koje ćemo uložiti hrvatske i EU novce – stave u funkciju razvoja gospodarstva, kaže prof. Biljanović.

Ove godine na MIPRO dolazi američki ICT guru Morley Winograd, član Clintonove i Al Gorove administracije zadužen za ICT. Ideolog je generacije Y koja ”drma“ Amerikom, pisac više knjiga o generaciji Y, te ideolog slobodnog interneta.

Na svečanom otvaranju skupa u srijedu 22. svibnja s početkom u 10.15 sati predviđeno je da glavni govornik na Panel raspravi Internet – jučer, danas, sutra, koju će moderirati Dalibor Dado Vrsalović, bude baš Morley Winograd. Okosnica rasprave biti će slobodni Internet, ingerencije države nad ICT infrastrukturom i utjecaj interneta na obrazovanje. Daliboru Vrsaloviću namijenjena je uloga moderatora-provokatora. Poseban događaj na skupu MIPRO 2013 je CESE – Kontinuirano obrazovanje za djelatnike ICT sektora, na kojem će predavači biti Morley Winograd, Dalibor Dado Vrsalović, Ivan Vidaković i Ivo Špigel. To je prlika da se u kratkom popodnevnom seminaru slušatelji upoznaju s pojavama u realnom radu koje inače neće čuti na standardnim tečajevima za inženjere, zaključio je prof. Biljanović, najavljujući ovogodišnji MIPRO.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: Mipro.hr

error: Content is protected !!