Mitska staza od Trebišća do Peruna

Početak same mitološko-povijesne staze je u selu Sučići, zadnjem naseljenom selu, do kojeg je moguće doći i automobilom.

Ulaz na stazu

Mošćenička Draga – Staza Trebišće – Perun prolazi obroncima Učke, područjem na kojem su živjeli prvi Slaveni i njihovi bogovi. Putovanje započinje iz Mošćeničke Drage preko Sv. Petra gdje cesta vodi kroz selo Potoki i gdje posjetitelje očekuju blagodati prirode, miris šume, ugodna hladovina i žubor potoka.

Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 km, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m). Trebišća se nalaze na teritoriju Parka prirode Učka i dio su arheološke baštine.

Obnovljeni mlin

Početak same mitološko-povijesne staze je u selu Potoki.

Dalje staza vodi kroz klanac mošćeničkog potoka na kojoj vam kroz informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavamo glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), sa toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije.

Šetnja od Sučića do Trebišća u kojem se danas nalazi Mitski park koji obuhvaća obnovljeni mlin, interpretacijski centar i izletište sa stolom i klupama, uz jezerce i slapiće, adekvatna je za obitelji s manjom djecom, kao i za izletnike koji nemaju volje ili kondicije za obilazak cijele staze.

Preporučujemo šetnju i stazicama oko Trebišča, a posebno dijelom staze prema Mošćenicama, na kojoj se, svega nekoliko minuta dalje, nalazi zanimljivo „zašiveno stablo“.

Prekrasna priroda i put prema Perunu

Iz Trebišća, moguće je nastaviti dalje mitološko-povijesnom stazom prema vrhu Perun ili prema pitoresknom gradiću Mošćenice, starim Malinarskim putem, kojim se nekada u Trebišće donosilo žito, a odnosilo brašno.

Negdje na pola puta prema vrhu se nalazi visoravan Petrebišće s obnovljenim pastirskim stanovima. Nedaleko Petrebišća, na putu prema vrhu Perun, na livadi se „skriva“ kamena skulptura boga Velesa, prikazanog u obličju zmije. Dolazak na sam vrh Perun zaokružuje mitsku priču o ovom području i vjerovanjima starih Slavena kroz zanimljive citate isklesane u kamenu, završnu informativnu ploču i drveni totem koji simbolički prikazuje Peruna kako gleda na sve četiri strane svijeta.

Dok otkrivamo tajanstvene krajeve duž tematskih staza, mitske nam se priče otkrivaju kroz audio-vizualni vodič (Mitski park aplikacija – https://mitski-park.eu/mobile-app/)  Otkrivanje nevidljivog mitskog krajolika nadograđeno je istraživačkim izazovom za male i velike znatiželjnike. Posjetitelji mogu rješavanjem zagonetki pronaći blago te kroz igre zaviriti u tajanstven svijet mitoloških bića.

Ulaz u selo

Posjetite Mitski park i uživajte u prirodi, svježem zraku i lokalnoj hrani, ali uz poseban odmak u vidu mitske baštine!!!

POČETNA TOČKA: Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga, Aleja Slatina 7, Mošćenička Draga

UKUPNA DUŽINA POVIJESNO – MITSKE STAZE TREBIŠĆA – PERUN: 13 km

DUŽINA DIJELA POVIJESNO – MITSKE STAZE DO NASELJA TREBIŠĆA: 5 km

Osnovni i dodatni turistički sadržaji i usluge dostupni su uz prethodnu najavu, a više infor- macija pronaći ćete OVDJE.

Projekt MITSKI PARK, zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora suočava se s izazovom aktivnog očuvanja i valorizacije kulturne baštine mitskog krajolika u svijetlu održivog turizma u općinama Hrpelje-Kozina i Mošćenička Draga.  

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

 

 

error: Content is protected !!