Mjesni odbor protiv apartmanizacije – Investitori planiraju sagraditi „pet Ambasadora“ u centru naselja @ Ičići

…ilustracija…

S obzirom na predstavljene planove investitora, Vijeće MO Ičići usvojilo je zaključak kojim apeliraju na Gradsko vijeća Grada Opatije i gradonačelnika da naprave korake kojima bi se onemogućila devastacija atraktivnog zemljišta.

Opatija – Mogućnost da usred njihovog mjesta „nikne“ pet zgrada veličine hotela Ambasador, uglavnom odnosno praktički malo apartmansko naselje smješteno u zoni bivše bolnice, šokirala je članove Mjesnog odbora Ičići koji su na tiskovnoj konferenciji od Grada Opatije zatražili korake koji bi onemogućili takvu – prema njihovom mišljenju – devastaciju prostora.

– Prezentacijom projekata koji – na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća – potencijalni investitori u ovaj prostor predstavljaju Mjesnom odboru jasno se vidi sav apsurd onoga što UPU 2 Ičići trenutno dozvoljava. Tako je u ožujku potencijalni investitor predstavio idejni projekt koji je uključivao izgradnju 5 zgrada veličine i oblika hotela Ambasador. Ono što nas je dodatno osupnulo je ideja istih da bi tri takve zgrade bile stambene namjene sa 150 do 200 apartmana (nije teško zaključiti – za prodaju), slijedom čega bi isti zatražili ponovne izmjene i dopune Plana iz razloga što (srećom) sadašnji dopušta izgradnju objekata hotelsko – turističke namjene. Isto tako, ukoliko bi investitor htio graditi objekte hotelsko turističke namjene mogao bi zatražiti građevinsku dozvolu već danas te bi Ičići dobili mastodonte ukupne bruto građevinske površine 8.000 kvadratnih metara na 5 etaža, visine 17 metara, smještene pedesetak metara od mora, kazali su članovi Vijeća mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Marinom Starčićem.

Istaknuli su kako vijeće MO Ičići uz pomoć stručne radne skupine već 15 godina aktivno sudjeluje u procesima izrade prostorno planske dokumentacije za područje mjesta Ičići svojim prijedlozima, primjedbama i mišljenjima na volonterskoj bazi. Prema njihovom izračunu, na to je utrošeno više od 200 sati rada u proučavanju dokumentacije, pisanje prijedloga i primjedbi te javnih istupa.
– Tijekom godina vidjeli smo mnoge „katastrofične“ prijedloge planova te smo, usprkos mnogim podmetanjima i velikim interesima, uspjeli onemogućiti devastaciju dvaju atraktivnih prostora kojih se na našoj strani Jadrana može danas nabrojati na prste jedne ruke – prostora Triestine i bivše bolnice. Nakon desetkovanja prostora Ičića apartmanizacijom kasnih devedesetih i ranih dvije tisućitih jedine dvije oaze za potencijalni turistički rast Ičića, zaustavljene su. Dosad, poručuju iz MO Ičići.

Podsjećaju kako je, nakon brojnih javnih rasprava, usvajanja UPU-a i DPU-a pa zatim i njihovih izmjena i dopuna, u travnju 2013. usvajanjem UPU 2 Ičići konačno pronađena ravnoteža između javnih i privatnih interesa te otvorena mogućnost potencijalnim investitorima da krenu u proces kupnje zemljišta i investiranja u turističke sadržaje, a koji nisu apartmani.

– I interes se je pokazao, investitori su se počeli raspitivati za 22.000 kvadratnih metara zemljišta bivše bolnice. No, u jednom trenutku isti je odjednom nestao. Navodno je vlasnik podigao cijenu zemljišta za gotovo 100 posto. Začudo, u lipnju 2015 godine pokreću se nove Izmjene i dopune UPU Ičići. Gotovo ekspresno – u roku od deset mjeseci novi UPU Ičići bio je usvojen. Niti jedna primjedba Vijeća MO nije prihvaćena, gradski vijećnici su za isti digli ruke neovisno o prethodnom javnom istupu MO Ičići kojim se je htjelo apelirati da „uništavaju“ sav trud i vraćaju stanje deset godina unatrag. Izglasano je povećanje ukupne visine objekata sa 12,5 na 17 metara, sa 3 etaže na 5 etaža, koeficijent iskoristivosti sa 1,2 na 2,0, koeficijent izgrađenosti sa 0,25 na 0,40, objasnili su Ičićani koje je mogućnosti investitorima ostavio novi plan.

S obzirom na predstavljene planove investitora, Vijeće MO Ičići usvojilo je zaključak kojim apeliraju na Gradsko vijeća Grada Opatije i gradonačelnika da naprave korake kojima bi se onemogućila devastacija atraktivnog zemljišta.

Tako traže da se hitno pokrene postupak izmjene važećeg UPU 2 Ičići (SN 8/16) za područje bivše bolnice („Industrogradnja“) i područje Triestina, uz istovremeno stavljanje moratorija na ishođenje dozvola za gradnju na tim područjima do donošenja novog UPU-a; da se u izmjenama UPU-a propišu obaveze provedbe javnog arhitektonskog urbanističkog natječaja za područja Industrogradnja i Triestina, uz jasno definiranje koje se javne potrebe trebaju zadovoljiti (sport i rekreacija, trg, park i ostalo), a sve u skladu s Nacionalnim smjernicama za vrsnoću i kulturu građenja te da se Lokaciju ex bolnice Ičići ne može prenamijeniti u stambenu namjenu (izgradnju) već treba biti isključivo hotelsko – turističke namjene sa sadržajima koji bi predstavljali središte mjesta (trg, park i sl.), a na način kojim je opisana u prethodnom UPU 2 Ičići (prije travnja 2016 godine).

– Zaključno, želimo navesti da se Vijeće MO Ičići ne protivi izgradnji, već naprotiv, oplemenjivanju navedenih prostora koji će biti pokretač razvoja mjesta i zapošljavanja autohtonog stanovništva, biti izvedeni u istarsko-primorskom arhitektonskom stilu poštujući krajobrazni izričaj te neće biti konkurencija iznajmljivačima s ovih prostora, a sve u skladu sa Strategijom razvoja Grada Opatije, zaključili su članovi Mjesnog odbora.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!