Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav sudjeluje na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova

Primorsko – goransku županiju će u Rovinju, uz Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, predstavljati i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke pod umjetničkim vodstvom Doris Kovačić.

Kastav – Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovati će na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, koji će se 6. i 7. listopada održati u Rovinju, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Svoje sudjelovanje na spomenutom Susretu, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav je izborio sredinom lipnja na audicijskom nastupu pred selektorom Hrvatskog sabora kulture, koji je održan u Hrvatskoj čitaonici Trsat u Rijeci u organizaciji županijske Ustanove u kulturi Ivan Matetić Ronjgov.

Na ovom nacionalnom Susretu zborova Hrvatske, Kanat će u natjecateljskom dijelu programa, koji je na rasporedu u subotu, 6. listopada od 17 sati u rovinjskoj Koncertnoj dvorani Adris, izvesti dvanaestominutni program sastavljen od četiri skladbe: BELA NEDEJA (glazba Ivan Matetić Ronjgov na narodne stihove iz Kastavštine), SHIR HA’ EMEK (glazba Daniel Sambursky, stihovi Nathan Alterman, aranžman Menachem Wiesenberg), THE BATTLE OF JERICHO (crnačka duhovna, aranžman Moses Hogan) i ŠTO TO BJEŠE LJUBAV (glazba Aleksandar Radulović, stihovi Marina Tucaković, aranžman Saša Matovina). Pored natjecateljskog nastupa, Kanat će se predstaviti i u revijalnom dijelu programa u nedjelju, 7. listopada s početkom u 11:30 sati u rovinjskom Hotelu Lone.

Na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju će se ove godine predstaviti 18 zborova iz 13 županija Hrvatske s više od 300 pjevača. Izbor sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 12 selekcija koje su održane u okviru 11 županijskih i regionalnih smotri i jednog samostalnog preslušavanja, a Primorsko – goransku županiju će u Rovinju, uz Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, predstavljati i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke pod umjetničkim vodstvom Doris Kovačić.

Natjecateljske nastupe svih zborova na ovogodišnjem Susretu pratit će i ocjenjivati stručno povjerenstvo u sastavu Dario Maleš, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. Nacionalni Susret hrvatskih pjevačkih zborova, jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje svake godine organizira Hrvatski sabor kulture, a pokrenut je pred više od pola stoljeća radi potrebe okupljanja i predstavljanja na jednom mjestu svekolike raznovrsnosti i bogatstva vokalne glazbe naše zemlje na najvišoj umjetničkoj razini.

Mješoviti vokalni ansambl Kanat osnovan je 2016. godine unutar Udruge Kanat – Kastav, a začeci njegovog nastanka su česti zajednički nastupi Ženske i Muške klape Kastav tijekom više od 25 godina njihova postojanja. Želja za širenjem glazbenih iskustava izvan klapskog repertoara, Kastavke i Kastavce je ujedinilo s brojnim pjevačima s područja Kastavštine – članicama Ženskog zbora Učka – Matulji te pjevačima bivše muške klape Zvonejski kanturi iz Zvoneće. Okupljeni unutar Udruge, čije ime nosi, i oko njihovog zajedničkog umjetničkog voditelja, Saše Matovine, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav je od početaka svoga djelovanja snažno usmjeren k očuvanju zavičajne te sveopće hrvatske glazbene i kulturne baštine, s naglaskom na zborsku glazbu. Pri tome, u repertoaru nisu rijetki i primjeri obrada popularnih naslova hrvatske zabavne glazbe, zatim skladbe stranih skladatelja, folklorne skladbe drugih naroda i kultura – world music – te popularne crnačke duhovne skladbe.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!