Mlada dirigentska zvijezda Ville Matvejeff 26. i 29. studenog u riječkom HNK

Ville Matvejeff

Ville Matvejeff

Prihod od ulaznica namijenjen je pokretanju Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Kunc Milanov”.

Rijeka – U posljednjem tjednu mjeseca studenog, na programu su dva iznimna koncerta koja istodobno najavljuju budućnost Opere HNK Ivana pl. Zajca.

ville_matvejeff_hnk_ivana_pl_zajca_2014_dirigent

– Na koncertu u srijedu, 26. studenog, predstavljamo jednog od najzanimljivijih i najtraženijih finskih glazbenika, mladu dirigentsku zvijezdu Europe, maestra Villea Matvejeffa. Naš glavni gost-dirigent sezone za svoj je inauguracijiski koncert simbolički odabrao Prvu simfoniju svoga sunarodnjaka, finskog skladatelja Jeana Sibeliusa te Prvi koncert za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva čiju će solističku dionicu izvesti riječki virtuoz na violini – Marco Graziani. Osim toga, na koncertu će svoju hrvatsku praizvedbu doživjeti djelo EXPO skladatelja Magnusa Lindberga pisano za Newyoršku filharmoniju. Ville Matvejeff rođen 1986. godine, a potvrdio se kao izniman glazbenik višestrukog talenta koji je doživio uspjehe kao dirigent, skladatelj i pijanist. Obrazovao se na prestižnom Sibelius Academy i Espoo Music Institute, a nastupao je diljem Europe, te u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Razvio je širok repertoar koji seže od klasike, preko 20. stoljeća do suvremenosti. Njegovo orkestralno djelo „Ad Astra“ najčitanije su finske novine „Helsinki Sanomat“ proglasile finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava, a u suradnji s kojom će biti realiziran i ovosezonski riječki „Don Giovanni“ W.A.Mozarta, istaknuli su iz kazališta.

ville_matvejeff_hnk_ivana_pl_zajca_2014_mladi

Tri dana kasnije, u subotu, 29. studenog predstavlja se nova generacija opernih solista.

– Operni pjevači svjetskog glasa, Dunja Vejzović, Vlatka Oršanić te nacionalni prvak Giorgio Surian koji je upravo postao opernim solistom i prvakom riječkog Zajca, odabrali su po dvoje svojih ponajboljih studenata s kojima će i sami zapjevati u programu opernih arija i dueta Donizettija, Verdija, Čajkovskog, Offenbacha, Bizeta, Gounoda i drugih, a kojim ponovno dirigira maestro Matvejeff. A predstavit će se, kako sugerira i njegov naslov, sjajni mladi solisti, koji su već na početku svojih karijera ostvarili vrlo zapažene nastupe: sopranistica Ilijana Korać, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenori Bože Jurić Pešić i Sebastjan Podbregar, bariton Leon Košavić i bas Luka Ortar, dodali su iz kazališta.

Prihod od ulaznica namijenjen je pokretanju Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Kunc Milanov”.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!