Mlada Opatijka osvojila glavnu nagradu 4. natječaja za umjetnike i kreativce OKiZA 2021.

Na održanoj Večeri kreativaca, putem virtualnog prijenosa uživo, Linda Štimac proglašena pobjednicom natječaja Opatijska kultura i zeleni aktivizam za 2021. godinu

Opatija Putem online prijenosa uživo, sinoć je, 25. studenog na Večeri kreativaca, proglašena pobjednica natječaja OKiZA 2021. Riječ je o mladoj Opatijki Lindi Štimac, studentici Akademije primjenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kombinacijom prijenosa uživo iz opatijske Vile Antonio te javljanjem finalista i članova žirija putem ZOOM aplikacije, zainteresiranoj publici predstavljene su kreativne ideje koje su pronašle svoj put do finala natječaja, a kandidati za glavnu nagradu dobili su priliku predstaviti se javnosti koja je ovaj virtualni događaj uživo pratila preko Facebook stranice Udruge Žmergo i platforme Vimeo.

Nakon kratkih video predstavljanja, autori su se, u kratkom razgovoru s voditeljicom Dianom Kovačić, osobno obratili gledateljima i članovima žirija, opisali svoje iskustvo i doživljaj sudjelovanja u natječaju, međusobno se upoznali i povezali. Oni su Mladen Klarić, Nikola Vrančić, Darko Kovačević Jazzie, Valentina Mesarić, Tomislav Horvat, Nika Krajnović, Sunčica Bandić i Luna Lilek te Linda Štimac i Hana Belobrk, glavne zvijezde Večeri kreativaca – OKiZA 2021.

-S 1.800 pregleda i 290 “lajkova” u 24 sata od objave, Lindina video prezentacija projekta “SOT” na Žmergovom YouTube kanalu, gdje su bili objavljeni video materijali finalista, najbolji je projekt prema glasovima publike, koji je pridodan glasovima stručnog žirija. Njega su ove godine činile sljedeće dame: Darija Žmak Kunić (Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci), Sandra Ružić (pobjednica OKiZA 2019.), Zlata Torbarina (Grad Opatija) i Helena Traub (Udruga Žmergo), ističu organizatori, dodajući kako su stručni žiri i publika, jednoglasno donijeli odluku o pobjednici natječaja, a to je ove godine Linda Štimac osvojivši financijsku podršku od 15.000,00 kuna kako bi u nadolazećoj godini, u Opatiji realizirala svoj projekt “SOT – Sound of trash”.

Projekt „SOT“ osmišljen je kao aproprijacija „readymade“ nađenog otpada te davanja nove svrhe istome. Umjetničkom intervencijom izradit će se autorske instalacije, mobilne, interaktivne skulpture koje će graditi jedinstvenu cjelinu, a glavni materijali za izradu će biti otpad poput plastike, metala, drva, pronađeni tijekom akcija čišćenja divljih odlagališta otpada te drugih izvora.

Linda, u partnerstvu s kolegicom Hanom Belobrk, također studenticom Akademije primjenjene umjetnosti,  svojim projektom želi građane i svu zainteresiranu javnost potaknuti na razmišljanje  o problemima otpada koja su učestala pojava današnjice, promovirati “zero-waste” koncept te potaknuti lokalnu zajednicu na promjene u društvu u području očuvanja okoliša i volonterstva, aktivno ih uključujući u izradu instalacija.

Video predstavljanje projekta SOT pogledajte na YouTube kanalu Udruge Žmergo,, a snimku prijenosa uživo Večeri kreativaca na Facebook stranici Udruge Žmergo.

-Čestitke pobjednicama i velika zahvala svim finalistima, članovima žirija, FRAMEmotion produkciji na tehničkoj podršci, glazbenom dvojcu KoKoNut, studentima, volonterima te galeriji Laurus iz Lovrana. Veselimo se realizaciji pobjedničkog projekta kao i novih suradnji između finalista, članova žirija i Udruge Žmergo, poručuju organizatori.

Podsjetimo, programa OKiZA iniciran je 2018. godine kroz opatijsko susjedstvo programskog pravca 27 susjedstava, u okviru projekta Rijeka 2020 – “Europska prijestolnica kulture“, čiji je nositelj bila Udruga Žmergo. Osmišljen je kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije, program otvara mogućnost i pruža podršku umjetnicima da utječu na kvalitativne promjene u društvu u području očuvanja okoliša i “zero waste” koncepta u turizmu.

Program i natječaj OKiZA te Večer kreativaca se realizirani su  kroz projekte Žmergov ekološki centar (ŽEC) i Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA) koje financira Grad Opatija te uz sufinanciranje Turističke zajednice grada Opatije.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net