MO Veprinac: Kad će Grad izvršiti svoje obaveze? @ Kolavići, Slavići

Liburnija.net: Tiskovna konferencija na čvoru Anđeli / Kolavići

Vijeće Mjesnog odbora Veprinac Učka upozorilo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na neriješen problem pristupnih cesta za čvor Anđeli / Kolavići izgrađen prije šest mjeseci.

Veprinac – Izgradnja čvora Anđeli u Kolavićima, investicija Bina Istre vrijedna 13 milijuna kuna, nije riješila prometne probleme južnog dijela Veprinca, jer Grad Opatija nije ispoštovao svoj dio dogovora i izgradio pristupne ceste. Upozorili su to članovi MO Veprinac koji su jučer prometnu problematiku predstavili novinarima ”na licu mjesta” – na pristupnoj cesti Vas-Zatka te u Slavićima. Predsjednik Igor Puž te članovi Boris Rumac i Kristijan Kršanac istaknuli činjenicu da se zbog kašnjenja s izgradnjom pristupnih puteva investicija u čvor u Kolavićima ne može koristiti u potpunosti, budući da joj mještani Slavića nemaju pristupa, a da cesticu Vas-Zatka koja jedva zadovoljava kriterije za jednosmjerni promet sada koristi ogroman broj stanovnika Veprinca.

Članovi MO Veprinac – Učka

– Najveća investicija u povijesti ovog kraja ne može se koristiti u punom kapacitetu, jer Grad Opatija nije omogućio kvalitetan pristup čvorištu tunelske ceste. Sada na cesti za Zatku, koja postoji ali je neprilagođena za ovakav obim prometa, gravitira dvije trećine Veprinca i prometa kroz naselje, kazao je Kršanac.

Veprinčani su podsjetili na činjenicu da je još prije više od šest godina postignut dogovor između koncesionara istarskih autocesta, među koje spada i tunelska cesta – Bina Istre, te Grada Opatije, u kojem se Bina Istra obvezuje izgraditi čvor, a Grad Opatija pristupne puteve kako bi se mještanima Slavića omogućio jednostavniji pristup svojim domovima. Za to je bilo potrebno izgraditi i 800 metara dugu cestu od Slavića do Kolavića, za koju je idejni projekt vrijedan 100 tisuća kuna izgradila tvrtka Plan Inženjering 2006. godine, a u ožujku 2009. godine u proračunu je uvrštena stavka od 100 tisuća kuna za izradu ostale potrebne dokumentacije, no nakon izbora te godine ona je ukinuta.

– Taj spoj Slavići-Kolavići nije napravljen, iako je dogovoreno bilo s Bina Istrom da se njime omogući kvalitetan pristup mještanima ovog naselja. Taj pristup mještanima ovog dijela Veprinca na putu prema Rijeci uštedio bi između pet i sedam kilometara koje sada moraju ”zaobilazno” prelaziti. Drugi problem je činjenica da su Slavići prometno spojeni preko jednog uskog mostića kojim ne mogu prolaziti kamioni, pa mještani kod svake dostave – primjerice, drva ili namještaja – moraju zvati Bina Istru i tražiti da se otvore ”divlji prolazi” na tunelskoj cesti kako bi kamioni mogli prići kućama, kazao je Puž, apeliravši na Grad Opatiju da se čim prije uključi u rješavanje ovog problema.

Igor Puž – predsjednik MO Veprinac – Učka

Taj problem gradonačelnik Dujmić obećao je riješiti još prije dvije godine, odgovarajući na pitanje Jana Bernda Urbana na jednoj od sjednica Gradskog vijeća.

– Onog časa kada Bina Istra bude izgradila rotor petlje Grad je spreman da radi te spojne ceste. Prema tome čekamo Bina Istru, ona projekte ima, i sve ovisi kojim tempom financijski će moći krenuti u realizaciju. Koliko su nama najavili, to bi moglo biti u nekoj skoroj budućnosti. Kada oni naprave svoj dio, Grad će nastaviti s tim petljama i dapače osigurati tim stanovnicima gornjeg područja brži i jednostavniji prilaz svojim kućama, rekao je tada Dujmić.

Umjesto komentara, danas je na gradskim stranicama tek osvanula informacija da će se na ”prozivke oporbe” (iako u MO Veprinac sudjeluju članovi Akcije mladih, ali i SDP-a i IDS-a) odgovoriti idućeg tjedna putem tiskovne konferencije.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!