Mons. Josip Uhač – Život i djelo

brsecBrseč – U nedjelju, 17. siječnja, s početkom u 16 sati u crkvi sv. Jurja u Brseču održati će se predstavljanje zbornika “Mons. Josip Uhač – život i djelo“. O značenju ”Mons. Uhača za Crkvu i Hrvatsku”, govoriti će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Mons. Milan Simčić predstaviti će ga kao ”izraziti primjer domaćeg svećenika”, dok će prof. dr. Bernard Franković, urednik zbornika, reći nešto više o samom zborniku.

Mons. Josip Uhač

Mons. Josip Uhač

“Mons. Josip Uhač – život i djelo“ naziv je zbornika u kojemu su sabrana izlaganja sa Studijskih dana održanih, 10. i 11. rujna 2004. godine, u povodu 80. obljetnice njegova rođenja, doznaje se u Riječkoj nadbiskupiji .
”Mons. Josip Uhač, apostolski nuncij i tajnik Rimske kongregacije za evangelizaciju naroda, svojim je životom ostavio duboki trag ne samo u mjesnoj i općoj Crkvi, nego i pri stvaranju Hrvatske“. Poznate su njegove velike zasluge u lobiranju u Vatikanskoj i Njemačkoj diplomaciji za međunarodno priznanje samostalne Hrvatske države. Uz njegovo diplomatsko djelovanje, zaslužan je i za realizaciju prvog posjeta Svetog Oca Hrvatskoj i osnivanje Apostolske nuncijature u Zagrebu.
Nadbiskup je podsjetio da je mons. Uhač trebao biti imenovan kardinalom, no preminuo je baš na dan proglašenja, 18. siječnja 1998. godine. Nekoliko sati kasnije, Ivan Pavao II. pročitao je popis novih kardinala, na kojemu je bilo upisano i ime mons. Uhača, ali nije moglo biti pročitano. ”Zbog sjećanja na tog velikog čovjeka rodom iz Brseča, bilo je potrebno održati Studijske dane. Sada je izašao i zbornik koji može biti nadahnuće ne samo svećenicima i vjernicima nego i svima koji vode brigu za Hrvatsku državu“, zaključio je nadbiskup Devčić.

U glazbenom programu sudjeluje crkveni zbor “Sv. Jurja” u Brseču.
Dio teksta je preuzet sa službenih stranica Riječke nadbiskupije.
Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!