More na Slatini je dobre kvalitete @ Opatija

kvaliteta_mora_opatija

Nema potrebe za zabranom kupanja na moru ispred Slatine, za sada, jer je prekoračenje vrijednosti koje je ZZJZ ranije utvrdio redovnim mjerenjima kvalitete čistoće mora svrstano u kategoriju kratkotrajnog. Prekoračenje je utvrđeno na trima točkama na području mora uz kupalište Slatina (hotel Kristal, Pančera i sredina Slatine). Naime, da bi se na nekom mjestu istakla oznaka sa zabranom kupanja, onečišćenje bi moralo biti trajno. Kratkotrajno onečišćenje mora smatra se onečišćenje do 72 sata.

U uredu gradonačelnika Opatije održana je konferencija za medije na temu o kvaliteti mora pred plažom Slatina na kojoj su govorili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, voditeljica Odsjeka za ispitivanje voda u županijskom ZZJZ Darija Vukić Lušić, pročelnik gradskog UO za komunalni sustav Miljenko Ujčić, te voditeljica laboratorija Komunalca d.o.o. Alenka Juričić Turković.

Nema potrebe za zabranom kupanja na moru ispred Slatine, za sada, jer je prekoračenje vrijednosti koje je ZZJZ ranije utvrdio redovnim mjerenjima kvalitete čistoće mora svrstano u kategoriju kratkotrajnog.

Prekoračenje je utvrđeno na trima točkama na području mora uz kupalište Slatina (hotel Kristal, Pančera i sredina Slatine). Intenzivnija, svakodnevna mjerenja i uzorkovanje vode koja su uslijedila, potvrdili su da je riječ kratkotrajnom prekoračenju dozvoljenih vrijednosti, naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović na današnjoj konferenciji. Rezultati koji su uslijedili omogućuju zaključak da je što se tiče kakvoće mora situacija sada dobra, dodatno je rastumačila Darija Vukić Lukšić iz ZZJZ-a. Intenzivnija mjerenja na dodatnim točkama se nastavljaju i dalje.

Mjerenja se nastavljaju i dalje, i o rezultatima će javnost biti redovno informirana, rečeno je na konferenciji.

Naime, u sklopu redovitih istraživanja kvalitete mora ZZJZ-a (u sklopu praćenja utjecaja fekalnih otpadnih voda na kakvoću mora) utvrđeno je prekoračenje dozvoljenih vrijednosti, nakon čega su uslijedila i dodatna dnevna mjerenja i uzorkovanja morske vode.

kvaliteta_mora_opatija_tiskovna

Naime, da bi se na nekom mjestu istakla oznaka sa zabranom kupanja, onečišćenje bi moralo biti trajno. Kratkotrajno onečišćenje mora smatra se onečišćenje do 72 sata. Inače, riječ je o preventivnim mjerama jer su kod nas, s obzirom na izrazito čisto more, kada je pitanju granica prekoračenja dozvoljenih vrijednosti – kriteriji stroži no u EU, tako da bi možda u nekim drugim zemljama ova situacija bila u dozvoljenim okvirima vrijednosti kvalitete mora.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je kako je zdravlje i zaštita građana na prvom mjestu; nakon nedavnih rezultata o prekoračenju vrijednosti u moru pred Slatinom, tvrtka Komunalac krenula u dodatne akcije, u koje su bile uključene i ronilačke ekipe i ekipe Komunalca kako bi utvrdili uzroke i izvore onečišćenja, dok je paralelno županijski ZZJZ nastavio s intenzivnijim dnevnim mjerenjima kvalitete mora. Do sada izvor nije otkriven; no, obavljena ispitivanja na sanitarnoj i oborinskoj kanalizaciji pokazala su da ona nije izvor onečišćenja, istakao je pročelnik Ujčić. Ispitivanja mogućeg izvora nedavno uočenog kratkotrajnog prekoračenja propisane granice vrijednosti parametara koji se analiziraju u moru i dalje se nastavljaju. Uočena onečišćenja mora pojavljivala su se na mjestima smanjena saliniteta.

Inače, u obnovu sanitarne kanalizacije Opatije i zaleđa uloženo je oko 200 milijuna kuna zadnjih godina; u protekle 4 godine evidentirano je more izvrsne kvalitete i nije bilo indikacija o problemima, istaknuo je Ujčić. Gradonačelnik Dujmić naglasio je da Grad općenito nije zadovoljan sa stanjem na ovom kupalištu, koje je takvo da nema uvjete za dobivanje Plave zastave; situaciju dalje otežava i neriješeno izvlaštenje tvrtki s pomorskog dobra koje su svojedobno plažu upisale u svoj temeljni kapital. Dujmić je najavio i da će uskoro odlukom propisati da se sva kućanstva moraju spojiti na magistralnu kanalizacijsku mrežu; kroz pregovore s Hrvatskim vodama, Grad će nastojati „isposlovati“ što povoljnije kreditne uvjete za to i pružiti maksimalnu podršku svima koji još nisu, da se spoje na magistralnu mrežu.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!