Na Antonju ključeve Općine preuzimaju Zvonejski zvončari @ Matulji

Arhiva: Antonja pul Matuj

Arhiva: Antonja pul Matuj

Ključevima će zvončari prvo otvoriti feštu na Zvonećoj gdje slave zaštitnika mjesta Sv. Antona i gdje se tradicionalno oglasi prvi Antonjski rog nakon čega započinje Pust. Fešta će se uz glazbu i ples odvijati u šatoru ispred škole, feštat će se i po konobama, a točit će se i Zvonejska jarbola.

Matulji – Službeni početak pusnog ludila u matuljskom kraju – iako su u ”peto godišnje doba” gornji krajevi ušli već na Sveta tri kralja – odigrat će se na Antonju, u petak 17. siječnja, kada se tradicionalno održava predaja općinskih ključeva prijelaznoj ”pusnoj vlasti” koja će sve do Pepelnice vladati Općinom Matulji.

sastanak_zvoncari

Ključeve će ove godine primiti Zvonejski zvončari i to u 16 sati na trgu u samom centru Matulja gdje je Pusni odbor Matulji ove godine odlučio organizirati dizanje Pusta. Ključevima će zvončari prvo otvoriti feštu na Zvonećoj gdje slave zaštitnika mjesta Sv. Antona i gdje se tradicionalno oglasi prvi Antonjski rog nakon čega započinje Pust. Fešta će se uz glazbu i ples odvijati u šatoru ispred škole, feštat će se i po konobama, a točit će se i Zvonejska jarbola, vino čiji su trsi ponovno oživjeli ”zvonejske njivi”.

– Općina Matulji proteklog je tjedna organizirala i zvončarski sastanak na kojem su dogovoreni termini tradicionalnih zvončarskih pohoda kao i Miće smotre koja će se ove godine održavati upravo na Zvonećoj. I ove godine kao i proteklih Općina Matulji pohode podržava financiranjem zvončarskog obeda, muzike i tradicionalnih marendi, a značajna sredstva izdvaja za Zvončarsku smotru te razmjene zvončarskih grupa kako bi se zvončarska tradicija koja je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta sačuvala za generacije koje dolaze, kazala je zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!