Na čelu s mladim glazbenicima Kastav se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana glazbe

Tjedan dana kasnije, 28. lipnja, na istom mjestu održat će se dječji pjevački festival pod nazivom „Kastafski glasi“. Organizator obiju manifestacija je Glazbeni odjel pri Osnovnoj školi „Milan Brozović“ Kastav (GOK), a ulaz je slobodan.

Kastav – Grad na brege će se ove godine pridružiti svijetu u obilježavanju odnosno proslavi Svjetskog dana glazbe, koji će se održati 21. lipnja na kastafskoj Crekvini. Na ovoj manifestaciji, koja je okupila gotovo sve glazbenike s područja grada Kastva, predvođeni učenicima Glazbenog odjela, sudjelovat će SuperCover Band, Klapa Kastav, D’Beni Band, Trio Bajs, Trio Vox, Pusni judi grada Kastva, Trio Cukar & Caffe, Kožne jakne, Decibeli te Glazbeno društvo Spinčići.

Tjedan dana kasnije, 28. lipnja, na istom mjestu održat će se dječji pjevački festival pod nazivom „Kastafski glasi“. Na ovom festivalu, mladi talenti imat će priliku pokazati svoje umijeće na jednoj od najljepših pozornica na Kvarneru. „Kastafski glasi“ solistički je festival namijenjen djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole. Na festivalu će, uz domaćine iz Kastva, nastupiti i učenici iz škola s područja grada Rijeke i okolice, kao i Istre. Organizator obiju manifestacija je Glazbeni odjel pri Osnovnoj školi „Milan Brozović“ Kastav (GOK), a ulaz je slobodan.

Podsjetimo, Glazbeni odjel je započeo s radom u studenom 2015. godine s osnovnoškolskim glazbenim programom temeljnih predmeta glasovir, gitara, harmonika, violina i klarinet. U tekućoj školskoj godini 2017./2018. glazbeni odjel pohađa 109 učenika s područja Grada Kastva i šire okolice, a nastavu izvodi kvalitetan i stručan profesorski kadar: mr. art. Tajana Dukić – učiteljica teorijskih glazbenih predmeta i voditeljica Glazbenog odjela, mag. art. Damir Smerdel – učitelj solfeggia, Jadranka Violić, prof. – učiteljica glasovira, Katarina Jurić, prof. – učiteljica glasovira, mr. art. Lesja Vuković – učiteljica glasovira, Luka Totar, mag. mus. – učitelj gitare, Ante Radnić, prof. – učitelj gitare, Patrik Avgustini – učitelj gitare, dr. art. Mihalj Ivković – učitelj harmonike te Nataša Veljak, mag. mus. – učiteljica violine.

Svoje djelovanje kroz protekle tri godine, Glazbeni odjel promovirao je nizom nastupa na raznim manifestacijama, održavanjem koncerata i prezentacija te sudjelovanjem na državnim i međunarodnim natjecanjima. Potaknut ovakvom idejom razvoja, kojoj u prilog idu i pristupačnost ne samo djeci iz grada Kastva već i djeci iz širih okolnih općina, osim osnovnoškolskog nastavnog plana i programa za glazbene škole koji obuhvaća sviranje raznih instrumenata, Glazbeni odjel započeo je s organizacijom niza projekata u kojima se naglasak stavlja na suradnju s drugim osnovnim glazbenim i umjetničkim školama, ustanovama, udrugama te samim Gradom Kastvom.

U tom duhu, Glazbeni odjel sudjelovao je kao partner i suorganizator u velikom projektu pod nazivom „3. Skup armunikaši škole Nike Polesa“. Manifestacija se održala 27. svibnja 2018. godine ispred restorana „Stara Pošta“ u Permanima. Na skupu je svoju vještinu sviranja harmonike pokazalo više od 100 harmonikaša iz Hrvatske i Slovenije uključujući i razne orkestre te harmonikaše Glazbenog odjela. Glazbeni odjel sudjelovat će i u čakavskom mjuziklu pod nazivom „Niš leh trdo ča“ koji će se na Kastafskoj crekvini održati u sklopu Kastafskog kulturnog leta, 5. srpnja.

Pored svih ovih aktivnosti, „GOK-ovci“ su organizirali i interne produkcije, poput vrlo uspjelog glazbenog igrokaza „Put oko svijeta“ autorice Jadranke Violić, prof. koji je predstavljen u razredima od 1. do 4. redovne osnovne škole, a od strane učenika prihvaćen i više nego dobro. Koautori i izvođači ovog igrokaza bili su učenici Glazbenog odjela koji su uz pomno osmišljenu glazbenu podlogu, uključili i scenski nastup.

Osim učenika, tijekom školske godine nastupali su i sami učitelji koji su svojim koncertom u svibnju predstavili učenicima i široj publici svoje izvođačke sposobnosti, čime su omogućili glazbeni užitak svim slušateljima, pokazali kvalitetu, a ujedno i motivirali učenike na daljnji rad. Tijekom tekuće školske godine Glazbeni odjel se može pohvaliti sa sudjelovanjem na četiri međunarodna natjecanja. Učiteljica klavira, Katarina Jurić, prof. i njezin učenik Petar Andrijanić, osvojili su 4. nagradu na 12. međunarodnome tršćanskom glazbenom festivalu Ars nova Trieste u kategoriji glasovir – „Prime note“ koje se održalo od 6. do 11. prosinca. Učiteljica violine Nataša Veljak, mag. mus. i njezina učenica Katarina Vulić osvojile su 2. nagradu na 5. festivalu međunarodnog mješovitog natjecanja „Bistrički zvukolik“ koje se održalo od 3. do 6. svibnja u Mariji Bistrici. Na 6. međunarodnom natjecanju pod nazivom „Pula guitar fest“ u Puli, 19. svibnja sudjelovalo je sedam naših gitarista. Svi su redom osvojili nagrade. Učitelj gitare Ante Radnić, prof. i njegovi učenici Karlo Stašić i Monika Pleša dobili su 2. nagradu, učitelj Luka Totar, mag. mus., i njegovi učenici Luka Prša i Eva Kranjčević dobili su 2. nagradu, duo u sastavu Tee Vundać i Barbare Lopandić 1. nagradu, a učitelj Patrik Avgustini i njegov učenik Mateo Mrakovčić osvojili su 1. nagradu. Učiteljica klavira Katarina Jurić, prof. i njezin učenik Petar Andrijanić, od 25. do 28. svibnja, sudjelovali su na 8. međunarodnom natjecanju „Koroško klavirsko tekmovanje“ u Radlju ob Dravi i osvojili su 2. nagradu.

Svi ovi hvale vrijedni projekti su, uz veliku podršku ravnateljice Osnovne škole „Milan Brozović“ Kastav, Sandre Krpan, prof., podržani i od strane Grada Kastva.

Uz ovakav timski rad Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi „Milan Brozović“ Kastav, glazbenika grada Kastva i same gradske uprave Kastva ne preostaje ništa drugo osim pozvati sve zainteresirane na manifestacije Glazbenog odjela koje će se 21. i 28. lipnja održati s početkom u 18 sati na kastafskoj Crekvini.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!