Na Grobniku završnica sezone – Rekord nad rekordima u broju sudionika @ HAKS Kup Formula driver

Na Grobniku završnica sezone – Rekord nad rekordima u broju sudionika @ HAKS Kup Formula driver

EDI KUHARIĆ (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

260 prijavljenih u tri različite konkurencije na novom grobničkom asfaltu, prvaka HAKS Kupa odlučuju Poropat, Kuharić, Milokanović i Čičko

VJEKOSLAV ČIČKO (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

Grobničko Polje – Brojčanik ulaznih lista prijava za završnicu ovogodišnje, službene, automobilističke sezone u Hrvatskoj zaustavio se na brojci 260 ! Nevjerojatno, ali istinito. Postoje dvije liste – službena u konkurenciji za bodove HAKS Kupa formule driver, ujedno i bodovanja za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Prvenstvo Auto i karting saveza Istre, čiji je ukupni skor 133 prijave iz 32 hrvatska kluba, a među njima i 13 vozača Slovenije i Italije, te „neslužbena“ za nagrade organizatora  u kojoj namjeru nastupa ima 127 vozačica i vozača iz Hrvatske (60),Italije (50), Slovenije (15) i Austrije (2).  Sve navedene brojke definitivno su u svakoj stavci rekordne, a vrijedi zapamtiti da se ovakvoj masovnosti posljednje dvije godine primakla samo najjača hrvatska utrka – ona europskog brdskog prvenstva u Buzetu.

Iza „projekta rekordne“ utrke stoji Autoklub „Poreč Motorsport“ kao organizator, ali i suorganizator „bratski“  AKORK „Skok racing 1993“ iz istarskog mjestašca Gambetići. U subotu i nedjelju, 10. i 11.studenog oni su domaćini i realizatori „Formula driver – Nagrade Allianza 2018.“ na Automotodromu Grobnik.

„Velika“ staza, prilagođena disciplini koja je u ekstremnom usponu u nas, bit će poprište završnice automobilističke sezone bodovnih natjecanja iz ovogodišnjeg kalendara Hrvatskog auto i karting saveza. Peto je ovo, zaključno i odlučujuće natjecanje sezone, poslije brdskih dionica u Buzetu, na Učki, ogulinskom Kleku i pitoresktnom Limskom kanalu, jedino na kružnoj stazi Automotodroma Grobnik, koja će u duljini 4.000 metara s deset „šikana“, zona usporenja, biti prilagođena ovoj sve atraktivnijoj i automobilistima primamljivoj disciplini. Prvi put na novoj asfaltnoj podlozi što je očito mamac svima koji znaju „ili misle“ da znaju upravljati automobilima.

MARINO POROPAT (AK Istra racing team) snimio M.Krpan

Na Grobniku će se odlučiti pobjednik ovogodišnjeg Kupa za kojeg konkuriraju četvorica favorita, istinskih mladih asova domaćeg autosporta. Ljestvica uoči završnice izgleda ovako: 1. Marino Poropat (Autoklub Istra racing Team Pazin, Renault Clio Sport) 55 bodova, 2. Edi Kuharić (AK Opatija Motorsport, Renault Clio Cup) 53 boda, 3. Donald Milokanović (AKORK Skok racing 1993, Zastava 750) 44 i 4. Vjekoslav Čičko (AK Buzet Autosport, Fiat 500) 35 bodova.

Svi s „istarskim“ pedigreom, bilo živući ili klupski, pripadajući poluotoku na kojem je osmišljena, po ugledu na susjede iz Italije, ova disciplina koja ruši sve rekorde magičnih granica u domaćem oktanskom sportu na četiri kotača. Od četvorke asova ove sezone samo Edi Kuharić nije upisao pobjedu, a ovog se puta, prema najavi, pojavljuje u „novom“ vozilu – Renault Cliu.

Može li mu to donijeti laskavi naslov pobjednika Kupa. Sve je moguće, ali i da njihove karte „pomiješaju“ Talijan  Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto), pobjednik FD Buzeta, ili pak prošlogodišnji apsolutno naj junior Hrvatske Delničan Ivan Juranić (AK Opatija Motorsport, Dacia Sandero) ili naj automobilist prošlogodišnje sezone Marijo Barović (AK Župa Dubrovačka, Zastava 750).

DONALD MILOKANOVIĆ ( AKORK Skok racing 1993) snimio M.Krpan

Lista favorita je podugačka, iznenađenja moguća. Stoga, nedjelju treba rezervirati za istinski automobilistički spektakl na grobničkoj stazi. Jedina manjkavost će samo biti ta da se vremenski zasigurno neće stići provesti, pravilnikom i programom predviđeni trening i tri bodovne vožnje. Jer, matematika i sekunde su neumorni protivnici da tako bogat program bude zgotovljen, na zadovoljstvo svih u dnevnom, danjem ciklusu do oko 17 sati. Živi bili, pa vidjeli.

Administrativni poslovi verifikacije, liječničkog i tehničkog prijema odvijat će se u subotu od 15 do 18 sati, a nedjeljni program počinje obveznim sastankom sa svim sudionicima u 7,30 sati. Trening se vozi od 8, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 10,15 sati.

Priznanjima najuspješnijima oko 18 sati zaključit će se tako još jedna bogata hrvatska automobilistička sezona, ona u kojoj se na više od 50 utrka diljem Hrvatske, ali i inozemstvu, „lovilo“ bodove u deset disciplina Prvenstva Hrvatske i HAKS kupa.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net