Na otvorenje Gervaisa potrošeno barem pola milijuna kuna, ali nisu još objelodanjeni svi troškovi @ Opatija

Otvorenje KTC_a Gervais

Prema izvještajima koje su dostavili prvo Festival Opatija, a kasnije i Grad Opatija, može se zaključiti da je na otvorenje KTC-a u mjesec dana potrošeno oko 500 tisuća kuna, no u izvještajima se ne spominju svi troškovi koji su nastali u navedenom razdoblju. Tako je, primjerice, izostavljeno 10 tisuća kuna koje je gradonačelnik Dujmić iz rezerve platio obrtu Starmedia za izradu filma s otvorenja.

Opatija – Trošak otvorenja Kulturno-turističkog centra Gervais iznosio je barem pola milijuna kuna, može se zaključiti po financijskim izvještajima dostavljenima kao odgovor na pitanje vijećnika SDP-a Fernanda Kirigina. Očito je stoga, da nije samo centar bio „skup proizvod“ koji je značajno nadmašio planirani budžet, a čiji konačni troškovi još uvijek nisu poznati jer će na njih utjecati niz aktivnosti na „popravljanju“ nedavno otvorenog centra, poput sanacije balkona, već se novac obilno trošio i na prigodne programe, catering i druženja povodom otvorenja centra koje se zgodno smjestilo u samo finale predizborne kampanje.

Festival Opatija od travnja do 1. lipnja, u nešto više od mjesec dana, u program centra utrošio je oko 400 tisuća kuna, a za taj potrošeni iznos nije ostvario nikakve prihode. Cjelokupan trošak dostupan je u izvještaju objavljenom u sklopu materijala za prošlu sjednicu Vijeća, a iz njega se mogu izvući podaci kao što je 200 tisuća kuna potrošenih na (su)organizaciju koncerata Vatre i Hladnog piva u klubu Gervais, a još otprilike toliko potrošeno je na dva koncerta Natalie Ushakove od kojih niti jedan nije izazvao dovoljno velik interes publike da napuni netom otvorenu dvoranu.

I Grad Opatija imao je troškove povodom otvorenja Gervaisa, prema specifikaciji dostavljenoj u odgovoru na vijećničko pitanje, nešto više od 70 tisuća kuna.

– Od travnja do 1. lipnja plaćeni su troškovi izrade pozivnica za otvaranje Gervaisa u iznosu od 1.991,25 kuna, poseban prilog u Novom listu o centru Gervais u iznosu od 10.000,00 kuna, honorari za nastup prilikom otvaranja 1.298,55 kuna, troškovi organizacije i osiguranja za dane otvorenih vrata koji su bili u vremenu od 21. do 23. travnja od 11,00 do 13,00 sati iznos od 28.500,00 kuna, troškovi organizacije i programa za dane otvorenih vrata u iznosu od 7.125,00 kuna i troškovi ugostiteljskih usluga u iznosu od 25.608,00 kuna, stoji u odgovoru koji potpisuje gradonačelnik Ivo Dujmić.

Međutim, iz prethodnih izvještaja jasno je da se ne radi o potpunim troškovima, budući da su izostavljeni određeni troškovi koji su već bili izloženi javnosti, što daje naslutiti kako iznos od oko pola milijuna kuna za otvorenje Gervaisa ipak nije – konačan. Primjerice, u izvještaju o potrošnji Dujmićeve gradonačelničke rezerve podnešenom na 2. sjednici Gradskog vijeća i dostupnom preko linka, stoji da je za izradu priloga o otvorenju KTC-a Gervais uslužnom obrtu Starmedia isplaćeno 10.000 kuna, 12. svibnja, no taj trošak nije uključen u ukupne troškove otvorenja Gervaisa predstavljene Vijeću kao odgovor na pitanje vijećnika Kirigina. Osim toga, javnosti je poznata i situacija s promotivnim filmom o Gervaisu, vrijednom gotovo 70 tisuća kuna, čiji trošak također nije pribrojen ovom ukupnom iznosu iako je, po svemu sudeći, nastao u vrijeme za koje se tražio izvještaj.

Drugim riječima, kao što javnost i dalje ne zna koliko je koštala izgradnja Centra Gervais, tako ne zna niti koliko je stajalo njegovo otvorenje. Osim što se u oba slučaja može zaključiti – puno i daleko više od planiranog.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!