Na press konferenciji DND Opatija najavljene aktivnosti društva u narednom razdoblju

Društvo „Naša djeca“ Opatija s vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća i forumašima Dječjih foruma tijekom cijele godine raznim događanjima s djecom i za djecu obilježavaju 30 godina od usvajanja najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN-a o pravima djeteta te 20 godina akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“

Opatija – U prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija danas je održana konferencija za medije na kojoj su vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Matej Katalinić, Romina Brnečić i Vito Juričić najavili obilježavanje Dječjeg tjedna, ali i brojna druga događanja.

Društvo „Naša djeca“ Opatija s vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća i forumašima Dječjih foruma tijekom cijele godine raznim događanjima s djecom i za djecu obilježavaju 30 godina od usvajanja najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN-a o pravima djeteta te 20 godina akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“. U skladu s time, na današnjoj su konferenciji za medije predstavili događanja tijekom ovog i sljedećeg tjedna u Opatiji i Lovranu.

Uoči Dječjeg tjedna, 2.listopada s početkom u 11,30 sati otvorit će se izložba fotografija pod nazivom „Koračajmo zajedno za dječja prava“. Fotografije su vijećnici vrijedno sakupljali, a govore o životu djece danas u svijetu. „Ovim putem vas ujedno pozivamo na otvaranje ove značajne izložbe.“ – naglasio je Vito Juričić, dječji gradonačelnik Grada Opatije. Izložba će biti postavljena od 2. do 18 listopada u Galeriji Laurus u Lovranu. Tijekom jutarnjih sati u izložbenom prostoru održavat će se radionice za učenike osnovnih škola u okviru projekta „Igrom učimo o gradu“ što ga DND provodi u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Uoči Dječjeg tjedna održat će se i sljedeće aktivnosti: 3.- 4.10.2019. delegacija koju čine vijećnici XII saziva DGV-a Grada Opatije Vito Juričić, Loreta Lukić i Pia Ferlin Petričić u pratnji svojih mentorica odlaze na 15-te Susrete Dječjih vijeća Hrvatske u Veliku Goricu. Tema susreta je „KAKO I ZAŠTO UČITI O MEDIJIMA?“. Organizatori susreta su: Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, Koordinacijski odbor Grad Velika Gorica-prijatelj djece, Dječje vijeće Grada Velike Gorice, Grad Velika Gorica u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vijećnici DGV-a Opatija aktivno će sudjelovati u programu Susreta i predstavit će projekt vijećnika VIII saziva DGV-a čija je tema bila „Mediji, djeca i javne kampanje“ sa završnim događanjem „Maraton tolerancije i prijateljstva“.

Od 6. do 8.10. Petra Deranja i Jan Galić sa svojom mentoricom Antonijom Katić odlaze u Belgiju kako bi aktivno sudjelovali kao članovi Dječjeg vijeća Eurochild u donošenju Strategija razvoja sudjelovanja djece u Europskoj uniji i pripremama Eurochild konferencije 2020. koja će se održati u Finskoj.

U ponedjeljak, 7. listopada na Međunarodni dan djeteta započinje Dječji tjedan – tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana odnosno završava u nedjelju, 13. listopada 2019.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna i ove godine su:

  • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu
  • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu
  • pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece
  • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire

Moto Dječjeg tjedna 2019. je lijepa i prepoznatljiva poruku, koja izražava odnos odraslih prema djeci, a to je „Ljubav djeci prije svega!“, a najavljene su sljedeće aktivnosti:

U srijedu, 9. listopada održat će se prezentacija knjižice „Igrom učimo o gradu“ autorice Sanje Škorić. U četvrtak, 10. listopada od 12:00 do 12,30 sati održat će se javni skup XII saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije pod nazivom „Korakom za dječja prava“. Vijećnici će se s transparentima spustiti iz škole do zgrade Grada. U 13:00 sati u gradskoj vijećnici održat će se 2. sjednica XII saziva DGV-a. U petak, 11. listopada održat će se Mića marunada va našen Lovrane s ovogodišnjom temom Mala renesansa u Lovranu. Mića marunada održat će se od 13,30 do 17:00 sati na parkiralištu Brajdica, a od 11:00 do 17:00 sati u galeriji Laurus u Lovranu održat će se Bajkaonica – pripovijedanje priča. U subotu i nedjelju, 12. i 13. listopada održat će se radionice za djecu na Marunadi u Lovranu. Radionice će se održavati na štandu DND-a dok će se u galeriji Laurus od 10,30 do 12:00 sati održati. Dječji tjedan obilježit će se i u osnovnoj školi i vrtiću prigodnim programom.

Na samom kraju članovi Društva „Naša djeca“ Opatija pozivaju sve građane da putem svojih računala ili pametnih telefona glasaju za video s kojim su se kandidirali za međunarodnu nagradu Child Friendly Cities Inspire Awards 2019 koja će se dodijeliti u sklopu svjetskog Summita Gradova prijatelja djece u Kolnu, Njemačka, u listopadu ove godine. DND Opatija i DGV Opatija su ušli u najuži izbor od 200-tinjak prijedlog iz 36 zemalja iz cijelog svijeta, a od strane organizatora bili su pozvani da sudjeluju u ovom međunarodnom natječaju. Pozivamo vas da glasujete na stranici https://childfriendlycities.org/2019-summit/vote/ pod naslovom „Za dječju participaciju u Opatiji, Dječje gradsko vijeće Opatija“ u kategoriji 1- Značajno sudjelovanje djece – 1. video Opatija, Hrvatska.

error: Content is protected !!