Na program Art-kina stiže Ciklus filmova Roya Anderssona

Ciklus otvara tragikomična drama „Vi koji živite“, koja naznačuje Anderssonove karakteristike prisutne i u ostalim filmovima iz ciklusa.

Rijeka – Od srijede, 14. ožujka pa do nedjelje, 18. ožujka na program Art-kina stiže Ciklus filmova Roya Anderssona, švedskog filmaša koji se smatra jednim od najvažnijih suvremenih europskih redatelja.

U Art-kino stiže ciklus filmova Roya Anderssona, švedskog redatelja koji je poznat po upotrebi surealizma te društvene kritike i karikiranju švedskog društva u svojim filmovima. Rođen je 1943. godine, a već za vrijeme studija režije na Švedskom filmskom institutu ulazi u sukob s neupitnim autoritetom Ingmara Bergmana. Za diplomski rad 1970. snima tinejdžersku dramu „Švedska ljubavna priča“ koja postaje ogroman hit. Nakon što je drugim filmom „Giliap“ doživio neuspjeh, punih 25 godina odustaje od filma. Veliki povratak ostvaruje filmovima „Pjesme s drugog kata“ i „Vi koji živite“.

Ciklus otvara tragikomična drama „Vi koji živite“, koja naznačuje Anderssonove karakteristike prisutne i u ostalim filmovima iz ciklusa. Statična kamera, dugi kadrovi, upotreba naturščika, pažljivo iskonstruirani setovi kako bi se majstorski manipuliralo sjenama te apsurd koji dovodi do komičnosti obilježja su njegovih filmova.

U filmu „Pjesme s drugog kata“ susrećemo ljude u gradu koji nastoje komunicirati i traže suosjećanje. Uz spomenuta dva filma te dramu „Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju“ redatelj zaokružuje svoju trilogiju o uvjetima ljudskog postojanja.

Ciklus donosi i film „Giliap“ koji nas vodi u restoran u malom gradiću u kojem vlada neobična atmosfera i koji prati tri osobe: neimenovanog konobara, konobaricu Annu i perača posuđa. Posljednji je film ciklusa „Švedska ljubavna priča“, u kojem se čista i nevina ljubav dječaka i djevojčice sudara se s cinizmom njihovih roditelja i drugih odraslih, koji su umorni od životnih problema i ne shvaćaju mladi par ozbiljno kada govore o ljubavi i nadama za budućnost.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr. Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!