Na razmeđi suvremenoga i povijesnoga – Draška umjetnička i kulturna baština predstavljena u Slovačkoj @ Mošćenička Draga

Objavljeno 12.10.2017.

Izložbu je ugostio Západoslovenskè múzeum Trnava, a ona se sastoji od dva dijela: u postavu nazvanom „Mošćenički pinel – retrospektiva“ izloženi suradovi nastali tijekom devet godina međunarodnih likovnih kolonija Mošćenički pinel, a u postavu „Glagoljica na području općine Mošćenička Draga (Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga)” na dvadeset panoa izložena je glagoljska baština koju posjeduje područje Mošćenišćine i Brsešćine.

Mošćenička Draga / Trnava – Izložbom „Na razmeđi suvremenoga i povijesnoga“, otvorenoj nedavno u Trnavi svoju je likovnu i kulturnu baštinu slovačkoj javnosti predstavila Mošćenička Draga. Izložbu je ugostio Západoslovenskè múzeum Trnava, a ona se sastoji od dva dijela: u postavu nazvanom „Mošćenički pinel – retrospektiva“ izloženi suradovi nastali tijekom devet godina kontinuiranog trajanja međunarodnih likovnih kolonija Mošćenički pinel koje se održavaju u srednjovjekovnom gradu Mošćenicama, a u postavu „Glagoljica na području općine Mošćenička Draga (Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga)” na dvadeset panoa izložena je glagoljska baština koju posjeduje područje Mošćenišćine i Brsešćine.

Ova izložba i prilika za draško gostovanje u Trnavi nastala je kao rezultat međunarodnih likovnih kolonija Mošćenički pinel kojeg organizira Radna grupa za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga od 2009. godine, a kao jedan od ciljeva postavila je razvijanje međunarodne suradnje, pa je tako slovački umjetnik Miloš Prekop ponudio suradnju u izlaganju slika kolonije u kojoj je bio i sam sudionik.

Kako su kazali iz Katedre, Miloš Prekop je aktivno sudjelovao na dječjim kreativnim radionicama Mošćenički pinelić na kojima je zajedno s djecom radio na klupama koje se nalaze na placi u Mošćenicama, dok je s hrvatske strane koordinatorica bila Aleksandra Alja Čenić.

Autorica tekstova o glagoljici i pojedinim njenim ostacima je dr. sc. Sandra Sudec Požar, dok je za vizuelni identitet izložbe o glagoljici zaslužna prof. Maja Franković. Ova je izložba, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga u suradnji s Turističkom zajednicom Mošćenička Draga, Općinom Mošćenička Draga, Udrugom Jenio Sisolski Brseč i Talijanskom zajednicom Mošćenička Draga već gostovala u austrijskim gradovima Beč i Graz, njemačkom Gelsenkrichenu, mađarskom Šopronu te talijanskim gradovima Monfalcone i Marano Lagunare.

Draško predstavljanje u Trnavi proteklo je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici, a na otvorenju su govorili Tibur Mikuš, župan Trnavsky samoupravni kraj, Daniela Čambalova, ravnateljica Západoslovenské múzeum – Trnava, Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga, doc. dr. sc. Elena Rudan, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, Miloš Prekop, sudionik likovne kolonije Mošćenički pinel i kurator, dok je čast da izložbu otvori pripala veleposlaniku Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandru Heini.

– Važnost ovih izložaba je u prezentaciji Mošćenica, Brseča, Mošćeničke Drage i Kraja kao turističke destinacije koja svoju kulturnu ponudu nastoji približiti svim kulturom motiviranim turistima kako suvremenim stvaralaštvom tako i vrijednom glagoljskom baštinom, kazali su iz draške Katedre, poručivši da su izložbe u Trnavi otvorene do 5. studenog.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , ,

Vrati se natrag »