Na uređenje gradskih bedema tijekom prošle godine utrošeno gotovo 200 tisuća kuna @ Kastav

Kastav

Kastav

Radovi provedeni u 2014. godini otkrili su i jednu zanimljivu i vrijednu povijesnu znamenitost – dva kamena ulomka s glagoljskim natpisima.

Kastav – Radovi na sanaciji i konzervaciji istočnog dijela srednjovjekovnog gradskog bedema u Kastvu provedeni tijekom prošle godine, otkrili su i zanimljivu i vrijednu povijesnu znamenitost. Naime, tijekom izvođenja radova, kako je objavljeno u gradskom listu Glas kastavski, nađena su dva kamena ulomka s glagoljskim natpisima.

Radi se o značajnom kulturno-povijesnom nalazu koji datira iz druge polovice 16. stoljeća. Ulomci su trenutačno pohranjeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, a potom bi trebali biti vraćeni i izloženi u Kastvu. Arheolozi pretpostavljaju dase sadašnji ostaci zidina, koji su građeni najranije u 15. stoljeću, oslanjaju na nekadašnje antičke fortifikacije, ali dosad za to nisu pronađeni dokazi.

Inače, tijekom 2014. godine izvedeni su radovi na rekonstrukciji kamenog zida i sanacija kruništa bedema u dužini od 55 metara, vrijedna gotovo 200 tisuća kuna, za čiju su realizaciju bile angažirane tvrtke Zanatoprema uz Rijeke i Kapitel iz Žminja. Projekt je realiziran uz financijsku pomoć Ministarstva kulture pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!