Načelnica Šarčević Grgić: Naši sumještani ne putuju iz Klane u Sloveniju zbog hira ili iz zabave, nego zbog posla ili zbog potrebe

– Drago mi da je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić uputio otvoreno pismo premijerima Hrvatske i Slovenije. Nadam se da će se možda tako riješiti i problem koji imaju naši mještani u Klani”, zaključuje Željka Šarčević Grgić.

Klana – “Molila bih Vas da omogućite mještanima s područja Općine Klana, odnosno iz naselja Klana, Studena, Škalnica, Lisac i Breza, da slobodno mogu prijeći državnu granicu Hrvatska – Slovenija te da im se odredi vrijeme koje smiju provesti u Republici Sloveniji”, stoji u dopisu načelnice Općine Klana Željke Šarčević Grgić koji je još 17. srpnja uputila županu Općine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu, ali još uvijek nema ni odgovora ni dogovora. Šarčević Grgić dopis je poslala i nadležnima u Hrvatskoj, no ni od Ministarstva unutarnjih poslova odgovor nije dobila.

Željka Šarčević Grgić

Podsjetimo da je za ulazak u Sloveniju potrebno imati negativan test na COVID-19 ili je dopušteno provesti maksimalno 12 sati na teritoriju Republike Slovenije. Problem je nastao kada je slovenska strana prestala poštovati 12-satni tranzit i prouzročila mještanima Klane velike probleme.

Klana je, naime, povijesno vezana sa Slovenijom, ali vežu ih i mnoge dnevne migracije jer velik dio mještana radi u susjednoj državi, mještanima Škalnice i Lisca obiteljske su grobnice u Jelšanama, a dio njih prima mirovine u slovenskim bankama. Budući da je pogranični prijelaz Lisac – Sušak za putnike s propusnicama zatvoren, Klanjci putuju dužim putem, ali već neko vrijeme, uz to, imaju i velike poteškoće prilikom tranzitnog putovanja preko granice.

Načelnica Klane posebno ističe da je Klana Covid-free općina, dakle od početka pandemije nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronom. Uz to, kada je Hrvatska na proljeće uvela karantenu, Željka Šarčević Grgić aktivno se zauzela kod hrvatskih vlasti da djelatnici s područja Općine Klana nesmetano mogu odlaziti u Sloveniju, kako bi tamošnja poduzeća (Termoplasti Plama, Plama-pur d.o.o. i sl.) mogla nesmetano nastaviti s radom.

“Velik je pritisak mještana da se taj problem riješi, što je razumljivo jer oni ne putuju u Sloveniju zbog hira ili iz zabave, nego zbog posla ili zbog potrebe. Stoga mi je drago da je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić uputio otvoreno pismo premijerima Hrvatske i Slovenije. Nadam se da će se možda tako riješiti i problem koji imaju naši mještani u Klani”, zaključuje Željka Šarčević Grgić.

error: Content is protected !!