Načelnica Viškova Sanja Udović ministru Ćoriću: Sanacija Sovjaka je ozbiljan i osjetljiv zahvat

Sanaciju treba što prije provesti i to tako da se stanovništvo i postojeće stanje okoliša ne dovedu u opasnost.

Viškovo – Sanja Udović, saborska zastupnica i načelnica Općine Viškovo uputila je zastupničko pitanje ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću na temu sanacije crne jame Sovjak.

-S obzirom na tijek postupka javne nabave opravdano sam zabrinuta kada će se i kako ova crna točka sanirati, posebice u kontekstu činjenice da još nemamo ni okončan postupak javne nabave za projektiranje i izvođenja radova na sanaciji Sovjaka, istaknula je Udović.

Jama Sovjak koja se nalazi na području Općine Viškovo označena je u Strategiji gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kao „crna točka“. Planom gospodarenja otpadom za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2017.-2022. sanacije te, ali i ostalih crnih točki navode se kao projekti važni za provedbu plana i predstavljaju jedan od ciljeva koje treba postići do 2022. godine. Udović je istaknula da ovaj ekološki problem svakodnevno opterećuje mještane općine Viškovo što se osobito manifestira za vrijeme ljetnih vrućina kada se utjecaj jame na okoliš osjeti svakodnevno.

-O njemu sam vam već govorila u ovom domu. U srpnju 2018. godine potpisan je Ugovor o sufinanciranju čak 377 milijuna kuna vrijedne sanacije. Iz Kohezijskog fonda odobrena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 320 milijuna kuna. Uskoro će biti tri godine od potpisa Ugovora o financiranju sanacije Sovjaka, većim dijelom bespovratnim europskim sredstvima. Naglašavam europskim sredstvima koja imaju jasne rokove i dinamiku korištenja. Poput mene, kolegice i kolege načelnici i gradonačelnici dobro znaju što govorim kad je riječ o financiranju projekata europskim sredstvima i koliko je administracija ponekad kruta, objašnjava Udović, dodajući kako je njezino pitanje vrlo jednostavno. -Što je država kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod ingerencijom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja radila 32 mjeseca. U tih 2 godine i 8 mjeseci niste uspjeli provesti niti postupak javne nabave! Kako ćete do kraja 2023., a ostalo vam je još otprilike 32 mjeseca, izabrati izvođača, sklopiti Ugovor i pritom biti svjesni da postoji mogućnost žalbi, završiti sanaciju jame Sovjak? Da li su provedba i sufinanciranje ovog iznimno važnog ekološkog projekta ugroženi? Da li je ugroženo financiranje sanacije budući da je za najveći dio troškova predviđeno korištenje bespovratnih EU sredstava?

Udović je istaknula da je postupak još uvijek u tijeku te da ima više razloga za zabrinutost. -Iz tijeka samog postupka kojeg pratim putem Elektroničkog oglasnika javne nabave ne mogu se oteti dojmu da se i ovaj ponovljeni postupak provodi ne uvažavajući dio opravdanih zahtjeva gospodarskih subjekata sa značajnim iskustvom u ovakvim sanacijama. Zabrinjava me što su zaprimljene svega tri ponude. Najjeftinija je procijenjenu vrijednost probila za 29 milijuna kuna, a preostale dvije su čak 70 posto skuplje od procijenjene. Duboko se nadam da ovako vođen postupak javne nabave za sanaciju jame Sovjak nije prouzročio štetu za sve žitelje Viškova, ali i za naručitelja te da neće dovesti do ponovnog poništavanja postupka javne nabave, stoji u priopćenju.

Ovaj se projekt priprema dugi niz godina, a navodi kako ga i dodatno otežava situacija s pandemijom COVID-19. -Unatoč svemu, dužnost je naručitelja provesti učinkovitu javnu nabavu, te ekonomično i svrsishodno trošenje javnih sredstava uz poštivanje načela javne nabave te osigurati sudjelovanje u postupku što šireg kruga ponuditelja, a sve u cilju konačne sanacije ovog ekološkog problema. Ponovit ću da su zaprimljene samo tri ponude, zaključuje Sanja Udović, još jednom naglašavajući da sanacija jame nema alternativu, niti je prihvatljivo bilo kakvo odgađanje, a država se obvezala na sanaciju crnih točaka.

-Sanaciju treba što prije provesti i to tako da se stanovništvo i postojeće stanje okoliša ne dovedu u opasnost. U ime svojih mještana, apeliram na vas i molim vas da ne dozvolite da mještani Viškova i u ovom slučaju budu žrtve neučinkovitog rada Fonda za zaštitu okoliša pod ingerencijom vaše Ministarstva. Ne poigravajte se s nama.  Iako imam dojam da toga niste svjesni, sanacija Sovjaka je ozbiljan i osjetljiv zahvat. Mještani Viškova se nadaju da ih njihova država neće iznevjeriti, zaključuje Sanja Udović.

error: Content is protected !!