Načelnik Simonič u dva navrata odbio dati suglasnost na povećanje cijene vodnih usluga @ Lovran

Arhiva

– Imajući u vidu usporedni prikaz projekcija računa za vodu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te prikaz troškova koji utječu na formiranje cijene, smatramo da se pri odrađivanju novih cijena vodnih usluga nije vodilo računa o socijalnoj prihvatljivosti cijene te da bi društvo trebalo dodatno poraditi na smanjenju troškova poslovanja, što u konačnici utječe i na formiranje cijene vodnih usluga, stoji u odluci koju potpisuje Bojan Simonič.

Bojan Simonič

Lovran – Dugo najavljivano poskupljenje vode zasad se neće dogoditi barem u Lovranu. Naime, prema odluci Bojan Simoniča, načelnika općine Lovran, u dva navrata odbijeno je izdavanje suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o cijeni vodnih usluga s cjenikom datiranim od 1. rujna koju je donijela Uprava društva Liburnijske vode. Iako je Savjet potrošača za praćenje cijena vodnih usluga izrazio pozitivno mišljenje načelnik Simonič odbio je prihvaćanje povećanja.

– Kako stoji u obrazloženju, Člankom 197. st. 5 Zakona o vodama određeno je da se cijene vodnih usluga određuju prema načelima punog povrata troškova, kako je to utvrđeno zakonom kojim se određuje financiranje vodnog gospodarstva, socijalne prihvatljivosti cijene vode i zaštite od monopola. Stoga, bez obzira na pozitivno mišljenje Savjeta potrošača, imajući u vidu usporedni prikaz projekcija računa za vodu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te prikaz troškova koji utječu na formiranje cijene, smatramo da se pri odrađivanju novih cijena vodnih usluga nije vodilo računa o socijalnoj prihvatljivosti cijene, koju dodatno opterećuju naknade za zaštitu voda, korištenje voda, razvoj te PDV, te da bi društvo trebalo dodatno poraditi na smanjenju troškova poslovanja, što u konačnici utječe i na formiranje cijene vodnih usluga, stoji u odluci koju potpisuje Bojan Simonič.

Cijena cijeni vodnih usluga već dugo vremena izaziva nezadovoljstvo kod mještana Liburnije obzirom da plaćaju jednu od skupljih usluga u Hrvatskoj. Tako po potrošenom kubiku vode plaća se nekoliko stavki – vodoopskrba, naknada za zaštitu vode, naknada za korištenje voda, naknada za razvoj 1. faza, naknada za razvoj 2. faza, odvodnja, dok račun čini i četiri fiksna troška – voda, odvodnja, obrada podataka za vodu i obrada podataka za odvodnju.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!