Nadzorni odbor nije obrazložio odluku o bonusu: Odlazak Šehanovića LRH plaća 22 milijuna kuna @ Opatija

Ukupan, brutto iznos otpremnine donedavnog predsjednika Uprave LRH iznosi oko 30 posto prošlogodišnjih svih troškova osoblja koje je hotelsko poduzeće imalo u prošloj godini.

Opatija – Nova Liburnija, odnosno skupština društva koje upravlja dionicama LRH u vlasništvu lokalne samouprave, a koju čine (grado)načelnici Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage, bila je protiv isplate bonusa u visini od 14 milijuna kuna predsjedniku Uprave LRH Igoru Šehanoviću, a tako su glasali i predstavnici Nove Liburnije u Nadzornom odboru, otkrio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Kako je kazao, lokalna je uprava nezadovoljna odlukom da se Šehanoviću ipak isplati bonus, jer odluka o odlasku nije ničime obrazložena.

– Ako je sam podnio ostavku, onda svakako nema pravo niti razloga da mu se isplati bonus. Taj iznos od preko 14 milijuna kuna neto, što će iznositi oko 22 milijuna kuna bruto, nije predviđen niti u financijskom planu LRH zbog čega će tvrtka pretrpjeti ozbiljnu financijsku štetu. U aneksu ugovora koji je Šehanović potpisao doista stoji da ima pravo na bonus kod prodaje tvrtke, ako ostvari financijske rezultate koji će doprinijeti višoj cijeni dionica, no LRH, koliko znam, nije prodana, pa nema niti s te strane razloga za isplatu bonusa, rekao je Dujmić, koji je kazao da su članovi i predsjednik Uprave dobivali i izdašne bonuse svake godine za uspješne financijske rezultate.

Ipak, Dujmić je kazao kako su čelnici četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji zadovoljni što Šehanović odlazi, jer su s njime teško komunicirali i dolazili do zadovoljavajućih rješenja. Poručio je kako su nezadovoljni odnosom prema lokalnim zajednicama, zaposlenicima i kadrovskoj politici koju je vodio Šehanović.

– Iznos otpremnine predsjednika Uprave iznosi oko 30 posto prošlogodišnjih svih troškova osoblja koje je hotelsko poduzeće imalo u prošloj godini. U situaciji u kojoj se hotelska poduzeća natječu za kvalitetne radnike, treba samo zamisliti kakav bi bio pozitivan efekt da su ta sredstva iskorištena za povećanje plaće postojećim radnicima i privlačenje novih, rekao je Dujmić.

Na novinarsko pitanje osjećaju li se čelnici Opatije, Matulja, Lovrana i Drage izigranima, Dujmić je odgovorio potvrdno.

– Nedavno je bila Skupština LRH na kojoj je cijela uprava, predvođena Igorom Šehanovićem, dobila razrješnicu, odnosno pozitivno mišljenje za ostvarene financijske rezultate. Složili smo se da se ostvarena dobit od 16 milijuna kuna zadrži, umjesto da se isplaćuje dividenda, a sada je jasno da smo oštećeni jer bi od tih 16 milijuna kuna oko 6 milijuna pripalo četiri jedinice lokalne samouprave, rekao je Dujmić.

Na pitanje novinara zbog čega su predstavnici Nove Liburnije, odnosno dionica u vlasništvu lokalne samouprave, dali razrješnicu i podržali Šehanovićevu upravu ako nisu bili zadovoljni njihovim odnosnom prema radnicima, Dujmić je kazao da su gledali samo financijske rezultate.

– Vlasnici odlučuju ovisno o financijskom rezultatu tvrtke, zato je Uprava dobila razrješnicu. Prava radnika su drugo pitanje, rekao je Dujmić.

Novinari su pitali i jesu li ti pozitivni financijski rezultati ostvareni „preko leđa“ radnika kojima su smanjivana prava, a Dujmić je odgovorio kako su čelnici lokalne samouprave puno truda uložili u zaštitu radnika.

– Kada je bilo najavljeno veliko otpuštanje, razgovarali smo s većinskim vlasnikom i dogovorili da se u to ne ide. Nismo uspjeli uvijek, ali često smo mogli zaštititi radnike. No, to smo radili iza zatvorenih vrata, jer ako smo vlasnici onda moramo voditi računa o imovini. Ne možemo biti destruktivni, jer će svaka destrukcija dovesti do pada vrijednosti dionica, kazao je gradonačelnik Opatije, koji je ipak dodao kako je Šehanović bio fokusiran na maksimalno rezanje troškova, „ali sada se nema više što rezati“.

Na pitanje imaju li i ostali članovi Uprave pravo na basnoslovne otpremnine, Dujmić je kazao kako uvjeti iz novih ugovora još uvijek nisu predstavljeni Nadzornom odboru, ali kako prema postojećim ugovorima ostali članovi Uprave nisu ostvarivali pravo na bonus u slučaju prodaje.

– O prodaji se stalno špekulira, tvrdi se da je lokalna samouprava nešto zaustavila. To nije točno. Većinski vlasnik može prodati svoj paket dionica kad god želi, a lokalna samouprava mora voditi računa o razvoju destinacije i sigurno nećemo prodati dok ne budemo uvjereni da će neki budući vlasnik imati u fokusu hotelijerstvo kao osnovnu djelatnost, koji će ualgati i podizati vrijednost čitave destinacije, rekao je Dujmić, koji je kazao kako sada nema novih informacija o mogućoj prodaji ili tijeku pregovora o prodaji LRH.

Pojasnio je kako o prodaji dionica u vlasništvu lokalne samouprave odlučuje Skupština Nove Liburnije, koju čine četvorica načelnika, no kazao je kako to neće učiniti bez da obavijeste svoja vijeća i čitavu javnost i provedu transparentni postupak.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!