Nagrađivani inovator Stipan Orčić proglašen je Kastavcem mjeseca listopada @ Kastav

stipan_orcic_kastav_osoba_mjeseca (1)

Stipan Orčić počeo se baviti inovacijama još 1977. godine, kada je dobio i prvo priznanje, Srebrnu plaketu za Model rashladnika ulja za brodski motor, na izložbi tehničkih unapređenja i noviteta – Rast Yu.

Kastav – Kastavac mjeseca listopada je višestruko nagrađivani inovator Stipan Orčić, dobitnik dvije zlatne i jedne srebrne medalje na međunarodnoj izložbi inovacija XI. International Salon of Inventions and New Technologies ”New Time” održane početkom listopada u Rusiji. Sa svojim inovacijama, kojima se bavi još od 1977. godine, obišao je brojne svjetske izložbe (Amerika, Engleska, Južna Koreja, Španjolska, Malezija…) i pokupio mnoštvo priznanja i medalja.

stipan_orcic_kastav_osoba_mjeseca (2)

Stipan Orčić počeo se baviti inovacijama još 1977. godine, kada je dobio i prvo priznanje, Srebrnu plaketu za Model rashladnika ulja za brodski motor, na izložbi tehničkih unapređenja i noviteta – Rast Yu. Od tada je proputovao pola svijeta, izlagao inovacije na brojnim izložbama, a pritom osvojio i mnoštvo priznanja i medalja. Jedino razdoblje kada je uzeo predah od inovacija bilo je razdoblje Domovinskog rata, čije je Spomenice ponosan vlasnik. Kada se opet počeo baviti svojim idejama na poziv kolega, odlučio je patentirati većinu, tako da sada posjeduje patente za preko dvadeset izuma, uključujući Kuću od gumirane konstrukcije, Aparat za palačinke, Gumu sa ugrađenim grijačem za cestovna vozila, Hodalicu po vodi, Cipelu sa grijačem, Posudu za kuhanje s miješalicom i Ogledalo s pokretnim zaslonom. Za neke je projekte angažirao i suprugu te su zajedno zadivili žiri Internacionalne izložbe ženskih inovacija u Južnoj Koreji.

stipan_orcic_kastav_osoba_mjeseca (3)

S vremenom je stekao ugled u inovatorskim krugovima i sklopio brojna prijateljstva te postaje redoviti recenzent u izboru za Najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, NTI 2015., u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Za ukupni doprinos inovatorstvu, inovacije Bežični prijenos el. energije, Uređaj za ultrazvučno tretiranje zemljišta i Posuda za kuhanje sa miješalicom su nagrađene Diplomom i Zlatnom medaljom ”Club de Inventores Españoles”. U listopadu je učestvovao u međunarodnoj izložbi inovacija XI International Salon of Inventions and New Technologies ”New Time” u Rusiji. Prezentirao je tri inovacije koje su od međunarodnog stručnog ocjenjivačkog žirija nagrađene sa dvije Zlatne medalje (Bežični prijenos el. energije i Posuda za kuhanje sa miješalicom) te Srebrnom medaljom (Pekač palačinki). Na izložbi su bili prisutni inovatori iz 22 zemlje (Azerbejdžan, Alžir, Armenija, Bjelorusija, Grčka…) s oko 600 inovacija, a Orčić je bio jedini predstavnik Hrvatske. Uspješan je i na nacionalnoj razini. Na ovogodišnjem 40. hrvatskom salonu inovacija INOVA 2015 i 11. izložbi inovacija, prototipova i studenskih poslovnih planova BUDI UZOR osvojio je Zlatnu i Srebrnu medalju.

Davor Žic / Podučkun.net