Najava bogatog programa Dječjeg tjedna 2017. @ Opatija, Lovran

Ulaz je za svu djecu besplatan na svim aktivnostima Dječjeg tjedna.

Opatija, Lovran – Na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija sudjeluju vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije: Lucija Brajković i Matteo Zausnig, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić i voditeljica DGV-a Grada Opatije Antonia Škorić.

Od 2. do 8. listopada 2017. u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Opatiji i Lovranu, obilježava se Dječji tjedan. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskih sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva Naša djeca (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

U ponedjeljak, 2.10., na Međunarodni dan djeteta održat će se Dječji javni skup u Lovranu u 10 sati na Trgu Sv. Jurja, a u 12 sati u Opatiji kod Sportske dvorane Marino Cvetković na kojima će djeca uručiti svoje poruke odraslima, ali i otplesati koreografiju na poznatu pjesmu. Istog dana, u 18 sati u galeriji Laurus u Lovranu održat će se otvaranje izložbe igračaka djece svijeta pod nazivom Razigranih 65. Izložbom se ujedno obilježava 65 godina postojanja i djelovanja Društva „Naša djeca“ Opatija.

U utorak 3. listopada u Lovranu postavit i oslikat će se tzv. frendovske klupe. Frendovska klupa se u svijetu pokazala kao uspješan, kreativan i zabavan način prevencije vršnjačkog nasilja. Na nju može sjesti svako dijete koje želi steći nove prijatelje ili se uključiti u druženje.

U srijedu, 4.10. s početkom u 10 sati u Kulturno – turističkom centru Gervais, Festival Opatija poziva učenike nižih razreda i polaznike dječjeg vrtića na kazališnu predstavu Wanda Lavanda redateljice Morane Dolenc. Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja. U isto vrijeme, ali u Vijećnici Grada Rijeke, vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije i predstavnici Dječjeg foruma pozvani su prezentirat svoj rad na obilježavanju 10 godina Ureda pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske. U popodnevnim satima (17:30 sati) u OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija u okviru projekta Za sretnije djetinjstvo održat će se predavanje za roditelje na temu „Gdje rastu dobri roditelji“. Predavanje vode psihologinja Iva Kirša i socijalna pedagoginja Tanja Sudiskas. U galeriji Laurus u Lovranu s početkom u 18:00 sati održat će se prezentacija jedinstvene Lovranske mape dječjih sadržaja. Lovranska mapa dječjih sadržaja provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Predstavljanje mape otvoreno je za širu javnost.

U četvrtak, 5.10. s početkom u 12msati korisnici Dječjeg doma „I.B. Mažuranić“ sudjelovat će na radionici izrade predmeta iz gline „Igramo se glinom“. Istoga dana održat će se sjednica XI saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. U 18 sati u kamin sali kavane Continental održat će se prezentacija knjige ABC dječje participacije – Primjer dobre prakse autorice Sanje Škorić.

U petak 6.10. s početkom u 10 sati frendovska klupa postavit će se ispred Društva „Naša djeca“ Opatija, a u oslikavanju sudjelovat će učenici iz OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija. Korisnici Dječjeg doma „I.B. Mažuranić“ i OŠ V. C. Emina iz Lovrana sudjeluju na sportsko – zabavno – rekreativnim radionicama u suradnji s lokalnom zajednicom pod grupnim nazivom „Zajedno smo jači“. U subotu 7. 10. , a u sklopu Dječjeg tjedna očekuje ih put u Krasno i Kuterevo gdje će posjetiti Kuću Velebita i Azil za medvjede.

Tijekom ovogodišnjeg Dječjeg tjedna održavati će se program Bajkaonica, koji provodimo u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ koji ostvaruje Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske i NIVEA. Naša voditeljica Antonia Škorić završila je edukaciju za tetu pripovjedačicu te je dobila svoj mobilni kutak kojim će tijekom obilaziti škole i vrtiće našega kraja.

Ulaz je za svu djecu besplatan na svim aktivnostima Dječjeg tjedna.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!