Najavljen 13. Liburnia Jazz Festival @ Opatija

Liburnija.net: Gordana Žulj, Rajna Miloš i Elvis Stanić

Liburnija.net: Gordana Žulj, Rajna Miloš i Elvis Stanić

Ove godine Festival ima svoju pretpremijeru u četvrtak, 4.07. Na terasi hotela Kvarner u festivalska događanja će nas uvesti mađarska skupina Djabe. Detaljni program Festivala bit će objavljen uskoro na službenim stranicama festivala.

Opatija – XIII. Liburnia Jazz Festival i ove godine najavljuje mnoštvo koncerata za ljubitelje dobre, a naročito jazz glazbe. Mjesto i vrijeme je vjernim hodočasnicima jazza odavno poznato – Opatija, prvi vikend u srpnju, tj. od 4. do 7. srpnja.

Sve ostaje kao i do sada: jedinstvena krstarenja jazz boatom, doručci i večernji koncerti na terasama hotela s pogledom na more i, naravno, kruna svakog dana – svjetske zvijezde jazza na Ljetnoj pozornici. Ukratko, 13 koncerata na 7 pozornica.

Ove godine Festival ima svoju pretpremijeru u četvrtak, 4.07. Na terasi hotela Kvarner u festivalska događanja će nas uvesti mađarska skupina Djabe. Djabe je najpoznatiji jazz/world fusion sastav Centralne Europe, a karakterističan je po virtuoznom spoju maḋarske folklorne glazbe i jazza.

U petak, 5.07., Festival otvara „car kubanskih ritmova“ Ignacio Berroa Quartet. Jedan je od najcijenjenijih svjetskih bubnjara, a najpoznatiji je po svom dugogodišnjem radu s Dizzyjem Gillespijem koji je za njega rekao da je „…jedini bubnjar na svijetu koji afrokubansku glazbu poznaje jednako dobro kao i jazz…“. Nakon što su ga Blue Note i bubnjarska biblija Modern Drummer uvrstili na listu bubnjarskih legendi i ljudi koji su ostavili dubok trag na povijesti jazza, a Montreal Drum Festival mu uručio nagradu za źivotno djelo, konačno ga imamo priliku vidjeti i u Opatiji.

Subota, 6.07. je dan za koncert koji mnogi ne će moći zaboraviti. Bit će to koncert koji će mnoge ostaviti otvorenih usta, raširenih očiju i naćuljenih ušiju. Prvi puta u Opatiji nastupa Maria Joǟo, portugalska pjevačica koji mnogi smatraju jednom od najboljih pjevačica uopće. Źena koja pjeva sve što je uopće moguće otpjevati, koja zabavlja, zavodi, pleše i trči po pozornici. Maria Joǟo ima zavidnu i ozbiljnu jazz biografiju, no njezina vokalna fleksibilnost, istovremena dramatičnost, jednostavnost i prirodnost su ono što publiku očarava i zbog čega je oboźavaju.

U tzv. OFF programu nastupit će mnogi već poznati sastavi, ali će opatijskoj publici biti otkriveni i neki potpuno novi: all women jazz band Chocolate Disaster i sve poznatiji portugalsko-hrvatski jazz duo Amália Baraona & Dinko Stipaničev. Jedan od najavljenih noviteta je izmicanje pozornice ‘u gledalište’. Prema riječima ravnateljice Festivala Opatija, Rajne Miloš, pozornica će biti postavljena u samom parteru gledališta da bi izvođači bili u prisnijem kontaktu s publikom.

Detaljni program Festivala bit će objavljen uskoro na službenim stranicama festivala.

13_liburnia_jazz_festival_2013_flyer

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!