Najavljen 14. Jazz Ex Tempore – Ovogodišnje izdanje u potpunosti je posvećeno ženama u jazzu

Tijekom trajanja projekta Jazz Ex Tempore glazbenice će u Vili Antonio održati i dvije radionice otvorene i besplatne za javnost. Prva je na rasporedu, 12. studenog u 19 sati na temu ‘Arapska glazba i jazz’, a druga dan kasnije, 13. studenog u 19 sati na temu ‘Žene u jazzu’, dok će se završni koncert održati u srijedu, 14. studenog u Velikoj dvorani Centra Gervais s početkom u 20 sati.

Opatija – Već desetljećima, razne ženske skupine upozoravaju na nesrazjmeran udio žena u svim industrijama, pa tako i u glazbenoj. Žene su kao skladateljice zastupljene tek s 20%. Od ukupno 367 redovnih članova Hrvatskog društva skladatelja, samo je 13 skladateljica klasične i jazz glazbe. Ostalih 73 su muzikologinje ili skladateljice pop, rock i zabavne glazbe. Nijedna od njih nije u top 5 autorica po zaradi, a samo jedna ima značajniju zaradu od koncerata. Jazz glazbenice su i u Hrvatskoj i u svijetu uglavnom pjevačice, dok se jazz instrumentalistice mogu nabrojati prstima jedne ruke.

Startna pozicija žena i muškaraca u glazbi, pa tako ni u jazzu, jednostavno nije ista. Žene se rijetko odlučuju na studij jazza (ima ih samo oko 9 %), rijetko su lideri bandova, rijetko se bave skladanjem. Jedan od razloga za to je i percepcija jazza kao izrazito muške glazbe (u bandu je žena eventualno prihvaćena samo kao pjevačica), spolnog stereotipa spram nekih vrsta instrumenata (truba, kontrabas i bubnjevi su „muški“ instrumenti), ima vrlo malo ženskih jazz instrumentalistica u koje bi se mlade djevojke mogle ugledati ili od njih učiti. Na ovogodišnji Jazz Ex Tempore pozvali smo jazzistice koje se svakodnevno susreću s takvim predrasudama i koje nastoje promijeniti percepciju žene u jazzu. To su Yazz Ahmed (bahreinska trubačica i skladateljica koja spaja svoju arapsku kulturu s jazz glazbom), Andrea Vicary (britanska pijanistica i profesorica jazz kompozicije na londonskom Trinity Collegeu), Rosa Brunello (mlada talijanska kontrabasistica i liderica banda Rosa Brunello y Los Fermentos) te Alba Nacinovich (hrvatska pjevačica snažne individualnosti koja je je u hrvatski jazz uvela live looping).

Tijekom trajanja projekta Jazz Ex Tempore glazbenice će u Vili Antonio održati i dvije radionice otvorene i besplatne za javnost. Prva je na rasporedu, 12. studenog u 19 sati na temu ‘Arapska glazba i jazz’, a druga dan kasnije, 13. studenog u 19 sati na temu ‘Žene u jazzu’, dok će se završni koncert održati u srijedu, 14. studenog u Velikoj dvorani Centra Gervais s početkom u 20 sati.

YAZZ AHMED (truba, krilnica) – BAHREIN
Yazz Ahmed je britansko-bahreinska glazbenica (truba, krilnica) i skladateljica čija glazba nastoji zamagliti linije između jazza, elektronike i tradicionalne arapske glazbe. Njezinu glazbu opisuju kao “psihodelični arapski jazz, opojan i privlačan”. Yazz je snimala i nastupala s Radioheadom, Lee Scratchom Perryjem, ABC-om, Joan As Policewoman, Swing Out Sister, Tarekom Yamaniem, Amelom Zenom i art rock bendom These New Puritans. Godine 2012. Yazz je predstavila Bahrein u Londonu, pridružujući se poznatim glazbenicima arapskog zaljeva u suradnji s Transglobal Underground. 2014. Piše veliku suitu Alhaan al Siduri, a 2015. je uz podršku  PRS Women Make Music, napisala suitu inspiriranu hrabrim i utjecajnim ženama. Polyhymniju je premijerno izvedela skupina Nu Orchestra Civilization, sastavljena od iskučivo ženskih glazbenica na WOW-u! (Women of the World) Festivalu. Posljednjih godina bavi se proučavanjem i pisanjem glazbe za novu vrstu instrumenta – četvrttonske krilnice, što joj omogućuje da se približi duhovnoj prirodi tzv. “blue notes” u arapskoj glazbi.

ANDREA VICARY (glasovir) – UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Pianistica i skladateljica Andrea Vicary se obrazovala na Sveučilištu u Cardiffu i The Guildhall School of Music u Londonu. Andrea je najprije počela svirati s Dill Katzom i  Philom Robsonom. Uskoro je formirala vlastiti band s Julianom Argüellesom i Stuartom Hallom, a svirala je i s GRP glazbenicima kao što su Phil Bent i David-Jean Baptiste s kojim je snimila i svoj prvi komercijalno objavljeni CD i All-women bandom “Birds” na čelu s Kathy Stobart, s velikim američkim inovatorom saksofona Eddiejem Harrisom i s legendarnom američkim trubačem Art Farmerom.Andrea je do sada imala snimila pet autorskih albuma, te ‘Round Trip’ i ‘East and West’ s Jazz Ex Tempore Orchestrom i ‘Vortex Foundation big bandom’. Kao vrlo plodna skladateljica, pisala je skladbe za  Art Council, BBC, Jazz Umbrella, zakladu Petera Whittinghama, predstavljanje postavljanje poezije A.E Housmana za Ludlow festival. Sudjelovala je u projektima Leasowes Bank festivala i projektu Women in Jazz’ londonskog jazz festivala. Andrea je također poznata i cijenjena jazz pedagoginja na  Trinity Laban College of Music and Dance (jazz). Glazbena je direktorica i osnivačica vrlo uspješne ‘Dordogne International Jazz Summer School’, a trenutno je i članica žirija ‘Nottingham International jazz piano competition’.

ROSA BRUNELLO (kontrabas) – ITALIJA
Rosa Brunello je mlada   talijanska kontrabasistica. Studirala je na Berklee College of Music u Bostonu, jazz konzervatoriju “G. Tartini” u Trstu, jazz konzervatoriju “F. Venezze” u Rovigu, Jazz-Institutu u Berlinu, Conservatoire national supérieur de musique et de danse u Parizu i Amsterdamu. Sudjelovala je u nekoliko važnih međunarodnih projekata i radionica s Bobbyom McFerrinom, Elvin Jonesom, Michelom Camilom, Horazijem “El Negro” Hernandezom, Scottom Colleyjem, Miguelom Zenonom, Benom Allisonom, Drewom Gressom, Paolinom Dalla Porterom, Lionelom Loukeom, Feromom Nemethom, Glaucom Venierom, Stefanom Bollanijem, Pietrom Tonolom, Maurom Negrijem, Massimom Manzijem, Ack Von Rooyerom, Brunom Castelluccijem i Robertom Gattom. 2012. je snimila prvi album “Camarones a la plancha” (Zone di Musica) kao liderica benda The Rosa Brunello 5et. 2016. izlazi njezin drugi album s bandom Rosa Brunello i Los Fermentos ‘Upright Tales’. U ožujku 2018. godine objavljen je i treći album – ‘Volverse – Live in Trieste’, live koncert snimljen s Alessandrom Prestijem, Filippom Vignatom i Lucom Colussijem. Stalna je članica banda OMIT FIVE, s kojim stalno nastupa po čitavoj Europi. Band je 2011. osvojio i prvu nagradu kao najbolji bend na Barga Jazz Contestu i nagradu Premio Delle Arti 2011 talijanskog Ministarstva obrazovanja, visokog školstva i istraživanja.

ALBA NACINOVICH (vokal / live looping) – HRVATSKA
Alba Nacinovich diplomirala je s najvišim ocjenama (cum laude) jazz pjevanje na Konzeratoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasi prof. Klausa Gesinga. Osim u Trstu studirala je na konzervatoriju u Portu u Portugalu. U više je navrata nagrađivana kao kompozitor, aranžer i izvođač u domeni jazz, zabavne, elektronske i filmske glazbe (nagrada “Franco Russo” za mlade jazz glazbenike, “Nagrada za glazbenu inovativnost” na Festivalu Karlovačko RockOff 2015, 1. mjesto na Festivalu istrovenetskog narječja 2014, 2. mjesto na festivalu Voicingers 2013, 1. mjesto na festivalu Istria Nobilissima 2011). Nastupala je po čitavoj Europi s imenima poput Glauca Veniera i Scotta Kinseya (obojica nominirani za Grammy), Hadriana Ferauda, Janeka Gwizdale i Jure Pukla. Pohađala je radionice vodećih jazz glazbenika te se pojavila na brojnim nosačima zvuka, između ostalih i Porinom nagrađivanim “Sol et Luna” Elvis Stanić Groupa i “The Knightingale Cabaret” Zvjezdana Ružića te na albumu Žana Tetičkoviča “The Port Of Life”, dobitnika ASCAPove nagrade Johnny Mendel 2017. Surađivala je s Cantus Ansamblom, s orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” u ulozi glumice i solo pjevačice. 2017. odabrana je od strane dirigentice Airelle Besson da bude djelom Euroradio Jazz Orchestre.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net