Najavljen 14. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u Opatiji

Na 14. Susretima DV održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu Sudjelovanje djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, a djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda.

Opatija – 14. Susret Dječjih vijeća Hrvatske održat će se 30. i 31. listopada u Centru, a nastavit će se proglašenjem Naj-projekata Dječjih vijeća u 2018. i dvodnevnim edukativnim i zabavnim radionicama za djecu i odrasle sudionike pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“.

14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske održavaju se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije, a očekuje se dolazak oko 20 Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske. Domaćini su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, a Susret je dio velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ Eurochild organizacije.

Susret će otvoriti predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić, predstavnici grada Opatije i predstavnici Primorsko-goranske županije. Na svečanom otvaranju nastupit će učenici osnovnih škola Viktora Cara Emina Lovran i Rikard Katalinić Jeretov Opatija te djeca uključena u aktivnosti DND-a Opatija.

Na 14. Susretima DV održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu Sudjelovanje djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, a djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda. Također će biti predstavljeni Naj-projekti Dječjih vijeća u 2018. godini. Na Susretu će biti promovirane Početnice o dječjoj participaciji za velike, koje su pripremile Sanja Škorić i dr.sc. Ivana Jeđud Borić te Početnica o dječjoj participaciji za male, čije su smjernice sastavili vijećnici XI saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije na svojim radionicama.

Ideja o organizaciji Susreta Dječjih vijeća krenula je iz Opatije 2004. godine na prijedlog male vijećnice Eme Starčić iz II. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Vijećnici DGV-a su podržali Emin prijedlog i dodijelili sredstava iz njihovog Malog proračuna organizaciji Susreta. Na tom prvom susretu sudjelovala su četiri vijeća, da bi danas broj sudionika narastao do dvadeset. Nakon toga Opatija je bila domaćin još i 2008 .godine, a ove joj je godine ta čast pripala po treći put.