Najavljen 15. Liburnijski malonogometni maškarani turnir i humanitarna akcija ‘Mladi za mlade’

Najavljen 15. Liburnijski malonogometni maškarani turnir i humanitarna akcija ‘Mladi za mlade’

Mirella Mladin, Ivan Mihaljek, Ivana Lovrić i Iva Vlah

Manifestacija će se održati u subotu 8. veljače s početkom u 8.30 sati dječjim turnirom u Matuljima, a nastavlja se u 12 sati za seniorske maškarane ekipe u kastavskoj dvorani. Svi koji su u mogućnosti pomoći mogu to učiniti uplatom na Vitov žiro račun IBAN HR85 2402006 3103768996, Erste banka, kupnjom ulaznice na ulazu u dvoranu dječjeg turnira ili donaciju ostaviti u kutiji koja će biti namijenjena za navedene svrhe na samom turniru.

Kastav – Ove godine održava se jubilarno 15-o izdanje maškaranog malonogometnog turnira i humanitarne akcije „Mladi za mlade“ koja je ove godine posvećena malom Kastavcu Vitu Vlahu – pod nazivom ‘Svi za Vita!’, najavili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ivan Mihaljek, predsjednik KM IDS-a Liburnije, Ivana Lovrić, članica KM IDS-a Liburnije, Mirella Mladin, općinska vijećnica i predstavnik Grada Kastva i Iva Vlah, majka malenog Vita.

Manifestacija je nastala prije 15 g. kao revolt na ondašnje gušenje maškaranih tradicijskih događanja u Opatiji, prvenstveno ukidanja parade te time srozavanje tradicije i kulturnog identiteta ovih krajeva. Godinama je manifestacija postajala posjećenija i prepoznata od strane pusnih ljudi kao i medija te time zaživjela kao svojevrsni brend ove regije.

– Danas je ova manifestacija najdugovječniji sportsko-humanitarni događaj kojom je u posljednjih 14 godina prikupljeno preko 500.000 kn te mnoge donacije u hrani i potrepštinama za djecu i mlade lošeg imovinskog ili zdravstvenog stanja. Od prvog turnira 2006 g. na turniru je nastupilo više od 1500 djece iz Hrvatske i inozemstva te više od 2000 seniorskih natjecatelja iz Istre i Primorja. Dječji dio turnira održava se u matuljskoj sportskoj dvorani dok će seniorski dio turnira po prvi puta ugostiti Grad Kastav, istaknuo je Mihaljek.

Vito Vlah, još nema 6 godina, a iza sebe ima borbu s leukemijom i odnedavno dijabetes koji će ga pratiti cijeli život.

– Ovaj veseli i radoznali dječak polaznik je Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“. Zbog leukemije u remisiji redoviti je pacijent prof. Jelene Roganović u Dječjoj bolnici Kantrida gdje odlazi na mjesečne preglede, no, nažalost, prošle je godine na rutinskoj kontroli kod Vita otkriven i dijabetes. Uz veliki trud roditelja i mnoga odricanja koja djeci nisu ni laka, ni jednostavna, i ova je bolest stavljena pod kontrolu, no dječaku iz Trinajstića treba što je više moguće olakšati svakodnevicu. U Hrvatskoj, naime, ne postoje inzulinske pumpe Omnipod koje djeci pružaju slobodu kretanja i ne smetaju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti jer su jedine bez cjevčice, a Vitu bi to značilo i bezbrižnije djetinjstvo. Cijena kompleta mjesečno doseže 340 eura stoga će roditeljima, u nastojanju da olakšaju život svom malom borcu, svaka pomoć biti dobrodošla, poručili su sudionici tiskovne.

– Manifestacija će se održati u subotu 8. veljače s početkom u 8.30 sati dječjim turnirom u Matuljima, a nastavlja se u 12 sati za seniorske maškarane ekipe u kastavskoj dvorani. Temeljni cilj uz očuvanje tradicije i običaja ovih krajeva je potaknuti svjesnost javnosti da oko nas, nažalost, živi mnogo djece i mladih koja nisu imala sreću okusiti ljepote djetinjstva kao i većina ostalih radi bolesti, siromaštva ili narušenih obiteljskih odnosa, a kojima je svaka pomoć dobrodošla. Svjesni smo da je akcija za Vita samo kap u moru potreba ali isto tako ne dvojimo da i mala gruda može potaknuti lavinu. Svi koji su u mogućnosti pomoći mogu to učiniti uplatom na Vitov žiro račun IBAN HR85 2402006 3103768996, Erste banka, kupnjom ulaznice na ulazu u dvoranu dječjeg turnira ili donaciju ostaviti u kutiji koja će biti namijenjena za navedene svrhe na samom turniru. Unaprijed zahvaljujemo svim donatorima i sponzorima, medijima te korisnicima društvenih mreža na dijeljenju objava. Posebne zahvale idu Općini Matulji i Gradu Kastvu na ustupanju sportskih dvorana na korištenje za potrebe ove plemenite akcije, rezimirali su organizatori.

error: Content is protected !!