ERSTE AD

Najavljen 5. Kastav blues festival

U nastavku teksta pročitajte sve o Kastav blues festivalu, pogledajte kompletan popis izvođača, kao i satnicu te lokacije održavanja koncerata.

Kastav – Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj su direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva Dolores Kukurin, Damir Halilić – Hal, umjetnički ravnatelj, Marina Jurić, direktorica TZ općine Viškovo, Eni Šebalj, zamjenica načelnika općine Matulji, Gordana Gržetić, predsjednica TZ općine Čavle, Jadranka Čubrić, tajnica Hrvatske glazbene unije – podružnica Rijeka, Ema Harej, predstavnica Grada Kastva, predstavili cjelokupni program Kastav Blues Festivala 2012.

– Četverodnevni program ovogodišnjeg, petog po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala, odvijat će se od drugog do petog kolovoza tekuće godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, suorganizaciji TZ općine Viškovo i Čavle, Općine Matulji te Udruge Hal, čime Festival svakako dobiva na značaju, a projekt čini jedinstvenim, budući da se udruživanjem sredstava malih destinacija postižu veći rezultati, posebice u promociji istih, ali i Kvarnera i Hrvatske. Očekuje se da će, kao takav, privući više tisuća posjetilaca, istaknuli su organizatori.

Klikom na fotografiju pogledajte satnicu


Na koncertnim večerima u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Čavlima, nastupit će Zdenka Kovačiček Band, Ksenija Prohaska s programom ”Billie Holiday“, Telefon Blues Band i Smoothead (HR), Angela Brown & Band (USA) i Michael Messer & The Second Mind Band (UK) o kojima više možete naći u nastavku. Osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavat će brojne izložbe, a u sklopu popratnih festivalskih aktivnosti i ove godine predstavit će se edukacijski program u vidu glazbene radionice. Istu će također voditi eminentni svjetski glazbenik i predavač, „kum“ kastavskog Festivala Michael Roach, što će svim polaznicima omogućiti stjecanje novih znanja bez troškova odlaska u inozemstvo, gdje je to do Kastav Blues Festivala bilo jedino moguće.

– Inicijativa u organizaciji blues festivala temelji se na viziji organizacije velikih zbivanja na ovom području, kao što su to primjerice Chicago Blues Festival ili Ottava Festival, koji svake godine privlače tisuće ljudi i pokrivaju dio turističke ponude. Blues festivali u Europi i SAD-u najčešće su sponzorirani od velikih i uglednih tvrtki, a organizacijski spadaju u vrlo zahtjevnu kategoriju. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje veze s tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav, dodali su organizatori.

Prošle godine održano je čak pet glazbenih večeri, dvije u Kastvu te po jedna u Viškovu, Matuljima i Čavlima. Nastupili su: Tomislav Goluban & Little Pigeon`s ForHill Blues, Zdenka Kovačiček Band, Eddie Martin, Crossroads Blues Band & Jimmy Thomas, Keith Dunn, Rick Franklin, Michael Roach, King King, Larry Miller Band i Elizabeth Lee`s Cosmic Mojo. No, osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavale su i brojne izložbe, a u sklopu popratnih festivalskih aktivnosti u Viškovu su se predstavili i edukacijski programi u vidu glazbenih radionica.

Temeljem dobrih odnosa sa European Blues Association (EBA), najvećom europskom organizacijom za promociju bluesa, kastavski blues festival tradicionalno se održava početkom mjeseca kolovoza, neposredno nakon Blues Weeka-a, godišnje manifestacije u organizaciji EBA, što omogućava visoku razinu u organizacijskoj i programskoj domeni, ali i značajno manje troškove vezane za prijevoz/transfer izvođača.

Dosadašnji značaj Festivala prepoznat je i od strane gospodarstvenika i turističkih zajednica s područja Kvarnera, kao i jedinica lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije i resornih ministarstava RH te brojnih medijskih pokrovitelja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Upravo odlična medijska pokrivenost manifestacije te zadovoljstvo izvođača, domaćih i inozemnih posjetitelja svih dobnih skupina, kao i gospodarskih subjekata vezanih uz pozitivne učinke manifestacije, potiču organizatore na daljnji razvoj i podizanje kvalitete manifestacije. Mnogi glazbenici koji su nastupili na festivalu boravili su u Hrvatskoj po prvi puta te je njihova promocija destinacija i organizatora festivala najbolja moguća preporuka, o čemu izvješćuju i na svojim web stranicama, ali i u privatnom aranžmanu ponovo posjećuju Kastav i Kvarner.

Foto by Robert Kalčić

UKRATKO O IZVOĐAČIMA:
Zdenka Kovačiček
Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 50 godina sjajne karijere iza sebe i dalje je u samom vrhu, već je postala legenda i nezaobilazni dio suvremene hrvatske glazbene povijesti, a pred njom su tek sada najveći projekti: kazališni i koncertni. Dobitnica je brojnih nagrada, a nastupala je na svim najznačajnijim festivalima na ovim prostorima. Lista velikih glazbenika sa kojima je surađivala veoma je duga i sadrži imena kao što su Goran Bregović, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Time, Bijelo Dugme, Kornelije Kovač itd. Na prošlogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstavila se s prigodnim programom nazvanim Tribute to Janis Joplin.

Ksenija Prohaska kao Billie Holiday
Glazbeno-dramska predstava
Biografska priča o Billie Holiday na repertoar dolazi zbog talenta, sjajnih pjevačkih mogućnosti i istančanog osjećaja koji za ovu vrstu glazbe posjeduje glumica Ksenija Prohaska. Do sada, Prohaska je to već suvereno demonstrirala svojim interpretacijama Marlene Dietrich, Edith Piaff i brojnih drugih modernih glazbenih heroina. Monodrama o ikoni bluesa, uz niz glazbenih brojeva koji još od nastanka pripadaju klasici, trebala bi biti poslastica za publiku na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu. “Duša nije ni crna ni bijela, ni žuta ni crvena. Duša jednog čovjeka nema boju i zato svaki čovjek može glumiti sudbinu svakog drugog čovjeka, bez izvanjskog prerušavanja, ako se srcem pripovijeda o osobi čije je srce blisko našem srcu.”

Smoothead
Smoothead (Rijeka) muzičar-one man band iz Rijeke. Dio je Cigar Box Revolution pokreta koji je obilježio povratak izvornih cigar box gitara koje su se pojavile još davne 1840 godine i odigrale veliku ulogu u povjesti bluesa.Ujedno je i graditelj autentičnih jednožičanih (diddley bow), dvožičanih i trožičanih cigar box gitara te suitcase bubnjeva. Svi instrumenti sa kojima nastupa vlastite su izrade.Repertoar seže u davna vremena ropstva i slave songova na najprimitivnijim instrumentima preko delta bluesa sve do sveprisutnijeg pokreta u Engleskoj – Punk Bluesa.

Telefon Blues Band
Telefon blues band, koji ove godine slavi 25. obljetnicu svog postojanja, jedan je od najatraktivnijih blues sastava hrvatske klupske scene. Čine ga veterani glazbenici domaće rock scene; gitarist Vedran Božić, basist Tomas Krkač, bubnjar Slavko Pintarić – Pišta i usnoharmonikaš Neven Mijač.

Foto by Damir Zamaklar

Angela Brown
Jedna od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa je Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan, te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Michael Messer & The Second Mind Band
Michael Messer i The Second Mind Band izgradili su jedan vrlo poseban i originalan stil u sviranju blues glazbe. The Second Michael Messer je jedan od najcjenjenijih britanskih blues glazbenika novije generacije koji vješto kombinira tradicionalne blues elemente sa suvremenim trendovima, a slovi kao jedan od vodećih slide-gitarista. Redovitim turnejama po SAD-u i starom kontinentu od nedavno se pridružuje sve više nastupa u Rusiji gdje se je upravo otvorilo novo veliko tržište za Messerovu glazbu. Michael Messer autor je brojnih edukacijskih materijala i tijekom godine održava brojne glazbene radionice posebno na području tzv. slide-tehnike. Jedan od edukacijskih DVD-a koji je objavila European Blues Association snimljen je i realiziran upravo u Kastvu 2006. godine u produkciji IRS Art TV & Video Production. Originalnosti glazbe The Second Mind Banda svakako najviše doprinosi DJ Louie Genis koji u formu suvremenog bluesa “umiksava” fragmente sa starih blues ploča stvarajući jedinstvenu glazbenu kulisu.

BLUES WORKSHOP:
Michael Roach
„Kum“ Kastav Blues Festivala. Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima. Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd. Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michaela Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih Deep Blue posvećenih blues glazbi. Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan I Betcha. Michael Roach održao je 2005. godine vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstaviti će se kao voditelj glazbene radionice.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!