Najavljen bogat program Dječjeg tjedna 2015. @ Opatija, Lovran

djecji_tjedan_2015_opatija_lovran (1)

Sve predstave, radionice i igraonice u Dječjem tjednu su besplatne.

Opatija / Lovran – Dječji tjedan obilježit će se na području Liburnije nizom aktivnosti od 5. do 11. listopada. Bogat program najavili su zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Fernando Kirigin, dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić, vijećnice Dječjeg gradskog vijeća Karolina Bilen i Petra Deranja te predstavnici Festivala Opatija Petra Borovac i Marin Sušanj. Konferenciji je prisustvovala i posebna gošća, prof. Sandra Car s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a koja je došla vidjeti pozitivan primjer dječje participacije, budući da je Dječje gradsko vijeće Grada Opatije poznato po svom radu ne samo u Hrvatskoj, već i van granica zemlje.

djecji_tjedan_2015_opatija_lovran (2)

Dječji tjedan je manifestacija posvećena djeci, a održava se u prvom punom tjednu mjeseca listopada. Organizatori su Koordinacijski odbor akcije ”Grad Opatija prijatelj djece“ i Društvo “Naša djeca” Opatija, kojima se pridružio i Festival Opatija.

– Dječji tjedan je jedna lijepa priča koja se u Opatiji ponavlja niz godina, a ove je godine posebna, jer Opatija slavi 10 godina od dobivanja prestižne titule Grada prijatelja djece te rada 10. saziva Dječjeg gradskog vijeća, koji u našem gradu djeluje već 14 godina, naglasio je zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.

Dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić istaknula je ciljeve ovogodišnjeg dječjeg tjedna, a to su usmjeriti pozornost prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Vijećnice DGV-a Karolina Bilen i Petra Deranja pozvale su svu djecu na Dječji javni skup, kojim će započeti obilježavanje Dječjeg tjedna, a koje će se održati u Lovranu ispred crkve u 9.45 te u Opatiji ispred Sportske dvorane Marino Cvetković u 12 sati, gdje će se mališani i odrasli uhvatiti za ruke te uzviknuti moto Dječjeg tjedna ”Ljubav djeci prije svega“. Također su najavile niz radionica koje će se održati diljem Liburnije, poput putujućih radionica, izrade origami torbi, Žmergovih eko radionica i glazbenih radionica. U srijedu, 7. listopada u Gradskoj vijećnici održat će se sjednica Dječjeg gradskog vijeća.

Predstavnici Festivala Opatija Petra Borovac i Marin Sušanj pozvali su mališane na natjecanje u društvenoj igri ”Čovječe, ne ljuti se“ 9. listopada u paviljon Šporer, kao i sve zainteresirane da izrade svoju figurice, a najljepše će biti nagrađene. Sljedećeg dana u Šporeru će se održati interaktivna pričaonica ”Tri praščića“ Teatra Poco Loco iz Zagreba, nakon čega slijedi ”bajkoviti“ kviz. U nedjelju u 17.30 sati u foajeu kongresne dvorane hotela Adriatic program zatvaranja dječjeg tjedna započet će dječjom igrom iznenađenja, a u 18 sati okupljenim mališanima i njihovim roditeljima predstavit će se dječja kazališna skupina Shanghai Little Star Art Troup iz Kine s glazbeno-akrobatskom predstavom ”Pjesme i osmijesi“, koja u Opatiju dolazi u suradnji s Veleposlanstvom NR Kine u Hrvatskoj.

Sve predstave, radionice i igraonice u Dječjem tjednu su besplatne.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!