Najavljen bogat program povodom obilježavanja Dana grada Opatije

…ilustracija…

Svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije održat će se 21. srpnja u velikoj dvorani centra Gervais, s početkom u 19 sati.

Opatija – U uredu gradonačelnika jučer je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen bogat program koji se u Opatiji organizira povodom obilježavanja Dana grada.

Uz gradonačelnika Ivu Dujmića, program s popisom događanja za obilježavanje Dana grada predstavili su Suzi Petričić, direktorica TZ Grada Opatije, Josip Dedić, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Opatije, te župnici Ivan Tambolaš i Petar Belanić,

Gradonačelnik je naveo da će se svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije održati ove godine 21. srpnja u velikoj dvorani centra Gervais, s početkom u 19 sati.

Direktorica TZG Opatija Petričić najavila je održavanje manifestacije Carski grad koja se odvija ove subote, 15. srpnja, a počinje u 21 sat. Programi će se zbivati u cijelom gradu, točnije na 14 lokacija, sa sudjelovanjem oko 200 sudionika – među njima su statisti, umjetnici ali i gosti koji stižu ove godine iz Austrije, Italije, Mađarske dok po prvi puta na opatijskom Carskom gradu ove godine stižu gosti iz Švicarske – članovi ženevskog Simfonijskog orkestra koji će nastupiti na Carskom gradu.

Ravnatelj Festivala Opatija Dešković najavio je da u organizaciji Festivala Opatija 20. srpnja na Ljetnoj pozornici u 21.30 predstoji izvedba opere “Aida“. Odabir nije slučajan; naime, davne 1931. prilikom inauguracije otvorene scene u Opatiji, kako kaže Dešković, to je učinjeno uz taktove Verdijeve u ono vrijeme jednako čuvene istoimene opere, pa je stoga i sada u godini kada se obilježava 60. godišnjica od stasanja Ljetne pozornice odabrana opera „Aida“. Nastala je u koprodukciji Festivala Opatija i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Što se tiče sadržaja kojeg organizira niz gradskih udruga, Zlata Torbarina ukratko podsjeća na koncert Le otto stagioni u Villi Angiolini (17. srpnja), zatim „Kartulinu z Opatije“ interaktivno druženje za djecu, roditelje i goste Opatije, ispred Vile Angioline (21. srpnja), zatim koncert Klape va Mandraću (28. srpnja) u Mandraću u Voloskom, manifestacija koja se održava 14 godinu; potom je nabrojala i sportske događaje, poput regate „Homo si bordižat“ koja se održava 15. srpnja ispred opatijske luke, zatim na „Sportsko – rekreativnu olimpijadu“ na plaži Tomaševac (19. srpnja), „Inter cars Učka 2017.“– auto utrka Veprinac-Učka (23. srpnja), potom slijedi „Nordijsko hodanje po opatijskim povijesnim šetnicama“ sa startom ispred sportske dvorane (25. srpnja) te na kraju i „Sportske igre umirovljenika“ (29. srpnja) u prostorijama Udruge umirovljenika i boćarije Opatija.

Pater Belanić najavio je održavanje Trodnevnice u Župi Volosko od 22. srpnja da bi sama procesija s kipom sv. Ane bila održana 26. srpnja, nakon večernje mise, a druženje nešto svjetovnijeg karaktera se nastavilo po završetku procesije.

Pater Tambolaš iz Župe Opatija najavio je također Trodnevnicu, te da će se na sam Dan grada sv. Jakov, 25. srpnja, utorak, održati tradicionalna procesija koja započinje nakon mise, a odvija se opatijskom glavnom ulicom od crkve Sv. Jakova do Slatine i natrag obalnom šetnicom do crkve.

Nakon procesije u ranim večernjim satima slijedi priprema i podjela 500 porcija rižota koje obrtnici poklanjaju gradu i građanima. Upravo je to i ime zbivanja kojima se opatijski obrtnici pridružuju proslavi Dana grada. Prema riječima predsjednika udruženja ugostitelja Dedića „Obrtnici svome gradu“ odvijat će se 25. srpnja, odmah nakon što procesija završi, i to na mjestu ispred UP Juraj Šporer gdje će opatijski obrtnici pripremati u ogromnoj padeli delicije karakteristične za ovaj kraj i njima uz čašu vina besplatno počastiti građane i ostale koji će pratiti procesiju i potom ostati na drugom dijelu programa centralnog dana slavlja u povodu Dana grada sv. Jakova.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!