Najavljen bogat program povodom obilježavanja dana općine Matulji

Objavljeno 07.02.2018.

Zvončarska smotra

Zvončarska smotra, Lijepom našom, promocija knjige Vinka Surine, dodjela nagrada sportašima te svečana sjednica, samo su neke od najavljenih manifestacija koje će se održati do kraja tjedna.

Matulji – Općina se može pohvaliti da sigurno ima najveseliji dan Općine budući da se svake godine održava na pusnu sobotu kada se organizira i tradicionalna „Zvončarska smotra“ upravo tradiciji i zvončarima u čast. Tako će se povodom Dana Općine Matulji održati i ove godine niz programa.
Tjedan započinje karnevalskom emisijom Lijepom našom koju je Općina Matulji i ove godine ostvarila u suradnji s HRT-om.

– Kao najzvončarska Općina koja ima 10 tradicijskih zvončarskih grupa na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta Općina Matulji će kroz dvije emisije na HRT-u imati prilike prezentirati svoju tradicijsku kulturnu baštinu ali i kulturne udruge – klape, zborove, plesne skupine te glazbenike kako s područja Općine tako i sa šireg područja Primorsko – goranske županije. Tako će pusnu tradiciju predstaviti 10 zvončarskih grupa Općine Matulji, a nastupit će i veliki i mali zvončari. Plesnu kulturu predstavit će Folklorno društvo Žejane dok će od klapa i zborova nastupiti KUD Učka Matulji – zlatne cure koje su osvojile zlato na svjetskom natjecanju u Rusiji ,zatim Mješoviti zbor Štorija Rukavac te Klapa Skalin-Frlanija. Bit će tu i susjeda pa će se tako publici predstaviti Folklorno društvo Zora; Zvir Jelenje; Klapa Mirakul iz Veprinca, Klapa Kastav, klapa Kamelija i klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, najavila je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Vinko Surina

Od naših poznatih glazbenika bit će tu neizostavni Duško Jeličić Dule, Mauro Staraj & La Banda, Koktelsi, Jozefina i trio Rio,Dražen Turina Šajeta, Mario Lipovšek Battifiaca i Mladen Dorić…

– Od mladih glazbenika s područja Općine Matulji tu su Antonio Krištofić koji je bio finalist regionalnog showa “X-Factor Adria, a publici će se predstaviti i Valter Simčić koji je na 19. Grobničkoj skali odnio treću nagradu publike skladbom „Naš valcer“. Tu je i Stefani Žužić još jedna od finalistica glazbenog natjecanja The Voice. Svirat će i sastav Džentlmeni, na pozornici će zapijevati Vivien Galetta, ali i tri tenora Voljen Grbac,Joso Butorac i Edi Šegota. Pod svijetlima matuljske pozornice zapijevati će i poznata imena hrvatske zabavne glazbe kao što su Đani Maršan i Jelena Brajković, Neno Belan, Učiteljice, Maja Šuput i Neda Ukraden. Svih zajedno pozdravit će i ”Kraljica karnevala“ Iva Ciceran iz matuljske maškarane grupe Vavek parićani zajedno sa Meštrom Tonijem, a biti će tu i prva pratilja Ivana Rubeša također iz matuljske grupe Zijat sost tancat i pit, dodala je Šebalj.

U plesnom dijelu programa ali i predstavljanju tradicije kroz izradu cvjetova od krep papira sudjelovat će i navedene maškarane skupine iz kojih dolaze kraljica i prva pratilja, ali i udruge Mladi Veli Brgud, Mučićeve Maškare i Pusni odbor Matulji. Program kao i uvijek vodi zaštitno lice Lijepom Našom Branko Uvodić.

Četvrtak, 8. veljače, posvećen je sportu.

Arhiva: S dodjele nagrada sportašima

– U 18 sati predstavit će se knjiga „Zrela dob“ Vinko Surina – Legenda, a promociju će popratiti i izložba oldtimer motora iz kolekcije obitelji Surina. Sat vremena kasnije zakazana je podjela nagrada najuspješnijim klubovima i sportašima Općine Matulji. U drugom dijelu večeri točnije u 20 sati u Likovnoj poneštrici otvorit će se izložba umjetničke fotografije autora Željka Jerneića na temu tradicije pusta i pusneh ljudi, dok će u sto vrijeme TZ Općine Matulji održati Festival pusne hrani na krovu dvorane, dodala je Šebalj.

U petak, 9. veljače održat će se svečana sjednica Općine Matulji, na kojoj će posebna pažnja biti posvećena dobitnicima godišnjih nagrada. Ovogodišnji laureati su Fran Čubranić Vedran Ružić, Željko Ujčić i članice KUD Učka Matulji.

– Dan Općine Matulji pada u subotu 10. veljače kada će se održati tradicionalna 23. po redu Zvončarska smotra na kojoj će i ove godine sudjelovati oko 1.500 zvončara kako s područja Općine Matulji tako i iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva. Smotru otvaraju Žejanski zvončari koji ove godine imaju ključeve Općine, a uslijedit će Lipe i ružne buše KUD Tena Đakovo, Brežanski zvončari, Sovinjski pusti, Korensko- Vlahov Breg, Ćićski zvončari, Zametski, Kukuljanski, Brgujski zvončari, Šjme Pregarje, Frlanski zvončari, Grobnički Dondolaši, Koranti Ptuj, Halubajski zvončari, a smotru zatvaraju Munski zvončari u čije ruke naredne godine prelazi ključ Općine Matulji. Smotri će kao i svake godine prethoditi prijem predstavnika sudionika kod načelnika kao i otvorenje izložbe pokretnih maski u parku ispred Općine Matulji. U smotru učestvuju Mučićeve maškare, Zijat sost tancat i pit, Brgujske mačkare i Vavek parićani. Smotru će popratiti bogat glazbeni program, gastro ponuda, zabava u šatoru do večernjih sati, a bit će tu i niz drugoih sadržaja od oslikavanja lica, promocija knjige Primorski pijat uz degustaciju specijaliteta koji su zabilježeni u knjizi, a svi zainteresirani će imati prilike na samoj smotri pogledati kako se to delaju zvonci. Zvonci će delat Nelo Mandić koji svake godine napravi zvonci barem za desetak zvončara. Također će od subote do utorka svakoga dana biti otvorena i Zvončarska muzejska zbirka i to na dan Smotre od 10 do 18 sati. Dok će u nedjelju i ponedjeljak biti otvorena od 10 do 14 sati, a u utorak od 10 do 18 sati. Pozivaju se svi koji žele tradiciju osjetiti na jednome mjestu da ove subote budu na Zvončarskoj smotri uživaju u prekrasnom vremenu ponudi glazbi i iskoriste veselo posljednje pusne dane, rezimirala je Šebalj.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »