Najavljen investicijski ciklus u sustav vodovoda i kanalizacije @ Liburnija

Liburnija.net: Radovi će se izvoditi na potezu od Medveje do Kuka…

Zbog svih ovih brojnih i opsežnih radova, očekuje se da će funkcioniranje prometa biti otežano pa je upućena molba građanima da imaju strpljenja i razumijevanja tijekom izvođenja spomenutih radova na obnavljaju komunalne infrastrukturne mreže.

Opatija, Lovran – Jučerašnjom tiskovnom konferencijom, u uredu gradonačelnika Opatije, najavljen je ciklus investicija na izgradnji sanitarne kanalizacije, dok su dan ranije najavljeni radovi na području općine Matulji.

Na konferenciji su bili nazočni direktor tvrtke Komunalac Ervino Mrak, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, pročelnik UO za komunalni sustav i zaštitu okoliša Miljenko Ujčić te direktor sektora razvoja u tvrtki Komunalac Miodrag Šarac.

Od listopada kreću radovi na većini projekata u okviru nastavka radova na izgradnji sanitarne kanalizacije. Na području Opatije u 2012. završava jedan ciklus ulaganja u izgradnju sanitarne kanalizacije i istovremeno počinje naredni koji će se realizirati od konca ove godine do 2014. Vrijednost radova koji završavaju ove godine iznosi 87,8 milijuna kuna, dok će novi ciklus ulaganja ukupno iznositi 79,8 milijuna kuna. Predviđena je tako izrada projektne dokumentacije za II. stupanj pročišćavanja otpadnih voda Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijuna kuna.

Slijede radovi na vodoopskrbi i sanitarnoj kanalizaciji Poljana, III. faza koja obuhvaća izgradnju kolektora, a njihova vrijednost iznosi 15,2 milijuna kuna. Potom, slijede radovi na izgradnji kolektora stambenih objekata u okviru II. faze na vodoopskrbi i sanitarnoj kanalizaciji Antića, Dobreća, Krasa, vrijedni 10 milijuna kuna. Predviđeni su i radovi na vodoopskrbi i sanitarnoj kanalizaciji Školareva, Oprića i Konjskog.

U cilju smanjenja gubitaka vode, krenut će se i u rekonstrukciju vodoopskrbnog transportnog cjevovoda, što je investicija vrijedna 9 milijuna kuna, a osigurava i mogućnost kvalitetnije vodoopskrbe iz vlastitih izvora. Planirana je i rekonstrukcija vodospreme i CS Opatija II. koja inače snabdijeva centar grada, a vrijednost ovih radova je 4,5 milijuna kuna. Nastavljaju se i radovi na izgradnji sanitarne kanalizacije naselja Pobri, vrijedni 11 milijuna kuna.

Ljetošnje iskustvo Istre sa nedostatkom pitke vode ukazalo je na važnost postojanja vlastitih izvora pitke vode, a kako Opatija ima podzemnih voda, nastavljaju se istražni radovi na području Kolavića i sliva potoka Vrutki, kako bi se osigurale nove količine vlastite vode za piće. Ukupna vrijednost ovih vodoistražnih radova izvorišta Kristal je 3,5 milijuna kuna.

Krenut će se i u sanaciju poklopaca na šahtama na Novoj cesti u vrijednosti od milijun kuna na području Opatije. Radovi će se inače izvoditi na potezu od Medveje do Kuka, a na području Opatije započinju 1. listopada. Veći broj poklopaca šahti će se ukloniti dok će se dio poklopaca koji ostaju sanirati, a s predstavnicima Hrvatskih cesta pregovara se o kasnijem asfaltiranju dijela prometnice.

Investitor navedenih radova je komunalno društvo Komunalac. Karakteristika novih ulaganja je da će se odvijati po povoljnijim uvjetima, budući su u ovom slučaju postojali već pripremljeni projekti, te će se iz više izvora – države, resornih ministarstava, odnosno preko Hrvatskih voda osiguravati 90 posto bespovratnih sredstava, a preostalih 10 posto bit će obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnog društva.

Zbog svih ovih brojnih i opsežnih radova, očekuje se da će funkcioniranje prometa biti otežano pa je upućena molba građanima da imaju strpljenja i razumijevanja tijekom izvođenja spomenutih radova na obnavljaju komunalne infrastrukturne mreže, bitne za funkcioniranje grada.

Također, navedeno je da se radi na pripremama, kako bi Komunalac mogao građanima omogućiti obročnu otplatu priključaka nužnih za spajanje na sekundarnu kanalizacijsku mrežu, jer sada kada postoji transportna cijev, treba omogućiti da se objekti i spoje na nju.

Osvrnuvši se i na aktualni trenutak u gospodarenju otpadom, naveo je kako bitno edukacijom u raspolaganju otpadom građane pripremiti na nužnost selektiranja otpada.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!