Najavljen Jazz Ex Tempore – Trinaesto izdanje projekta nosi naslov Zvuci sjeverne tišine @ Opatija

Objavljeno 11.10.2017.

U projektu će sudjelovati norveški glazbenici Maren Selvaag na glasoviru te Erlend Apneseth na Hardanger violini, u suradnji s domaćim snagama – Elvisom Stanićem, Albom Nacinovich, Markom Lazarićem te Vedranom Ružićem.

Opatija – Zvuci sjeverne tišine naslov je pod kojim će se održati ovogodišnje, trinaesto po redu, izdanje projekta Jazz Ex Tempore, najavljeno jučer na tiskovnoj konferenciji.

– Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Tempore projekta bavi se istraživanjem zvukova “sjeverne tišine” – usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici iz dvije potpuno različite – no, u nekim segmentima, čak i vrlo slične – glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je podijeliti i stvoriti novu glazbu, nastalu na licu mjesta, i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Ono što ih povezuje jest zajednički jezik, jezik jazza, kojim se svi tečno koriste i govore ga svatko svojim naglaskom – stvarajući tako šaroliku i kreativnu različitost u zajedničkom izričaju i stvaranju nove glazbe, kazao je umjetnički voditelj projekta Elvis Stanić o manifestaciji što će se u Opatiji i Zagrebu održati od 16. do 20. listopada.

U projektu će sudjelovati norveški glazbenici Maren Selvaag na glasoviru te Erlend Apneseth na Hardanger violini, u suradnji s domaćim snagama – Elvisom Stanićem, Albom Nacinovich, Markom Lazarićem te Vedranom Ružićem.

Maren M. Selvaag je mlada novreška skladateljica, pijanistica i umjetnička voditeljica. Magistrirala je jazz piano na Norveškoj glazbenoj akademiji i diplomirala na jazz odjelu Sveučilišta u Trondheimu. Ima bogato glazbeno iskustvo, a svirala je u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, Latviji, Nizozemskoj, Danskoj, Kanadi, SAD-u, Južnoj Africi i Indiji, te festivalima i klubovima širom Norveške. Godine 2014. snimila je album “Ung og Freidig” u legendarnom Rainbow studiju u Oslu. Dok je živjela u New Yorku 2012./2013 snimila je svoj prvi CD s autorskim skladbama s basistom Eivindom Opsvikom i bubnjarem Ericom McPhersonom. Godine 2011. objavila je svoj debi album “Raise the Curtain” s međunarodnim skladateljskim kolektivom Sound Circus.
Maren je suvoditelj Međunarodne mreže ženskih instrumentalista (International Network of Female Instrumentalists – INFI), organizacije koja nastoji nadahnuti, potaknuti i podržati što više žena u želji da postanu profesionalni instrumentalisti. INFI je otvorila školu u Mamelodu, Južna Afrika, organizirala ljetne kampove u Norveškoj i Švedskoj, te bila na turneji koja promovira slobodu žena i surađuje s mnogim školama u sjeveroistočnoj Indiji, Rio de Janeiru i Kubi.

Erlend Apneseth jedan je od najcjenjenijih norveških svirača tradicionalne Hardanger violine. Tradicionalni instrument Apneseth je ovaj tradicionalni instrument počeo koristiti za suvremenu improviziranu glazbu u kojoj se odlično snalazi, tako da su njegov debitantski album Blikkspor pohvalili kako kritičari koji se bave folklornom glazbom, tako i oni koji se bave jazzom i suvremenom glazbom. Njegov drugi album, s bubnjarem Øyvindom Hegg-Lunde i gitaristom Stephanom Meidell om, objavljen je 2016. godine i dobio je izvanredne kritike nacionalnih i međunarodnih medija. Album je osvojio nagradu Folkelarm, a bio je nominiran i za norveški Grammy za najbolji album otvorenog žanra.

Tijekom trajanja projekta norveški umjetnici će održati dvije glazbene radionice u opatijskoj Vili Antonio i jednu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a završni koncerti Jazz Ex Tempore banda održat će se 19. listopada u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, s početkom u 20.30 sati, i 20. listopada u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

Erlend Apneseth održat će jazz talk radionicu na temu Hardanger violina u suvremenom jazzu u utorak 17. listopada u 20 sati, dok će dan kansije Maren Selvaag u isto vrijeme govoriti na temu „Zvuci sjeverne tišine“.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »