Najavljen Kastav blues festival

kastav_blues_festival_2016_1_01

Ove godine, petodnevni program festivala odvijat će se od 4. do 8. kolovoza, a nastupit će sljedeći domaći i inozemni izvođači: Black Coffee, Tomislav Goluban, Bonzo Radványi & Ľuboš Beňa, Trio 99th, Belgrade Dixieland Orchestra, Jed Becker’s Group, Michael Messer, Ty Le Blanc 4tet, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band, Guissé – Leonardi – Zumeta, Damir Halilić – Hal.

Kastav – Kada je Amerikanac iz Philadelphije pohodio Kastav – učitelj, glazbenik, vrhunski bluesman, ”rambler” Jerry Ricks – nije mogao ni zamisliti kako će u njegovu čast nastati memorijalni festival bluesa koji će prezentirati ne samo Kastav i okolicu, već cijeli Kvarner i Hrvatsku. Još manje se mogao nadati kako će upravo taj isti Festival opstati na kulturnoj, turističkoj i glazbenoj sceni devet godina, te s vremenom stasati u najprepoznatljiviji blues festival u Hrvatskoj.

Priča se kako se Jerry Ricks nikada nije mogao zadržati na jednom mjestu, naime obišao je svijet nastupajući i promičući autentični tradicionalni crnački blues, te ga je život naposljetku doveo u Kastav. Uskoro je postao omiljen među lokalnim stanovništvom, a mještani su ga u šali nazivali ”crnim Kastavcem”. U vrijeme kada je boravio u Kastvu i Matuljima odsvirao je brojne koncerte i turneje po Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji i Sloveniji uvijek se vraćajući među svoje Kastavce. Nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest 2007. godine, Jerry Ricks preminuo je 10. prosinca iste godine u Riječkoj bolnici, na pragu svoje šezdeset i sedme godine. Za svoje posljednje odredište izabrao je Kastav, a kao uspomenu na vrsnog glazbenika koji je svojim kozmopolitskim svjetonazorom rušio sve barijere među nacijama i rasama, proizišla je ideja o organizaciji memorijalnog blues festivala koji bi privlačio glazbene sladokusce, turiste i sve one znatiželjnike koji pohode slična zbivanja.

U svojim skromnim počecima, 2008. godine Kastav Blues Festival inaugurirao je glazbenu manifestaciju koja je pružala značajan doprinos glazbeno – kulturnim događanjima u jeku turističke sezone. Prvo izdanje festivala sastojalo se od jedne koncertne večeri u kojoj je nastupalo više izvođača, foto – izložbe i izložbe slika, a za nadolazeće godine planirani su popratni sadržaji festivala u obliku radionica, seminara i slično. Blues Fest kontinuirano se razvijao, te je dosad ugostio brojna inozemna i domaća imena kao što su Michael Roach, Johnny Mars, Rick Franklin, Angela Brown, King King, Sydney Ellis, Tomislav Goluban, Zdenka Kovačiček, Ksenija Prohaska, Damir Kukuruzović i drugi. S vremenom, Kastav Blues Festival prerastao je lokalne i regionalne okvire te se formirao u pravi brand koji se kvalitetom može mjeriti s prestižnim europskim zbivanjima u ovoj domeni.

Svoje održavanje Festival zakazuje, već tradicionalno, početkom mjeseca kolovoza neposredno nakon Blues Weeka, godišnje manifestacije koja se odvija u ingerenciji European Blues Association, najveće europske organizacije za promociju blues glazbe. Kastav Blues Fest može se također pohvaliti, od 2014. godine, punopravnim članstvom u International Blues Music Day, međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja promovira i tendira očuvanju bogate tradicije blues glazbe i njene ostavštine.

kastav_blues_festival_2016_01

Izniman interes te potreba za događanjima ovakvoga profila i više su nego dovoljan poticaj Turističkoj zajednici grada Kastva kao organizatoru te suorganizatorima, da nastave realizirati i razvijati ovu hvalevrijednu manifestaciju i u turističkom smislu nastave promovirati manje regionalne destinacije te Kvarner, ali i Lijepu našu. Osnovni cilj manifestacije ostaje njena realizacija u vidu atraktivnog turističkog proizvoda, koji se odlikuje visokom programskom i organizacijskom razinom. Uspješna realizacija dosadašnjih osam izdanja Festivala svjedoči kako je riječ o jedinstvenom projektu koji inkorporira mnoge elemente. Osim što privlači publiku iz šire regije, također pridonosi i popunjavanju smještajnih kapaciteta te integrira ugostitelje, prijevoznike, iznajmljivače u življeni realitet festivala i pridonosi revitalizaciji gradskih površina odnosno slabije iskorištenih gradskih prostora. Dosadašnji značaj Festivala prepoznat je i od strane gospodarstvenika i turističkih zajednica s područja Kvarnera te jedinica lokalnih samouprava, Primorsko – goranske županije i resornog ministarstva te brojnih medijskih pokrovitelja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Kompaktna medijska pokrivenost manifestacije, zadovoljstvo i entuzijazam izvođača, domaćih i inozemnih posjetitelja, ali i gospodarskih subjekata vezanih uz pozitivne učinke manifestacije, trajan su poticaj organizatora za nastojanje na daljnjem razvoju i podizanju kvalitete ovog atraktivnog događaja. Mnogi izvođači na Festivalu borave u Hrvatskoj po prvi puta, a njihova promocija destinacija cirkulira kao najbolja moguća preporuka. O svojim pozitivnim dojmovima i doživljajima redovito izvještavaju na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama, a u privatnom aranžmanu i nadalje nas posjećuju, odnosno vraćaju u Hrvatsku.

Ove godine, petodnevni program festivala odvijat će se od 4. do 8. kolovoza 2016. u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, suorganizaciji TZ Općina Viškovo, Čavle i Kostrena te Općine Matulji. Na koncertnim večerima prethodno spomenutih lokacija nastupit će sljedeći domaći i inozemni izvođači: Black Coffee (HR), Tomislav Goluban (HR), Bonzo Radványi & Ľuboš Beňa (SK), Trio 99th (HR), Belgrade Dixieland Orchestra (RS), Jed Becker’s Group (HR), Michael Messer (GB), Ty Le Blanc 4tet (USA/ITA), Riccardo Staraj & Midnight Blues Band (HR), Guissé – Leonardi – Zumeta (SEN/SLO/CU), Damir Halilić – Hal (HR).

Osim koncerata, Kastav Blues Festival nudi i izložbeni program dvaju autora: Božidara Milinovića – Mr. Jazz-a i Damira Zamaklara, te glazbeno – edukativnu radionicu pod mentorskim vodstvom Michaela Messera, počasnog građanina Kastva.

Više informacija o ovogodišnjem programu i izvođačima Kastav Blues Festivala dostupno je na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!