Najavljen međunarodni eno-gastro festival WineRi – Rijeka vina poteći će 20. i 21. travnja

Arhiva

Udruga partner WineRi 2018. je Istarska udruga Hoću – Mogu koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Svi izlagači će donirati nešto od svojih proizvoda što će posjetitelji po simboličnoj cijeni od 50 kuna dobiti, a taj će se iznos donirati udruzi.

Rijeka – Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018, koji će se održati u petak 20. i subotu 21. travnja, najavili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Primorsko-goranskoj kašetici Žarko Stilin, organizator festivala i direktor marketinške agencije aha marketing, Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije koji su se ove godine uključili kao suorganizatori festivala, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Primorsko-goranske županije, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Renata Vincek, voditeljica projekata pri Turističkoj zajednici Kvarnera, Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore Primorsko – goranske županije i Valentina Janjetić, voditeljica međunarodne suradnje Visoke poslovne škole PAR.

Kako je istaknuto na konferenciji, Međunarodni festivalski projekt eno – gastro festival WineRi je mjesto susreta vinara s, u prvom redu ugostiteljima, restoraterima, trgovcima, hotelijerima i svima koji participiraju u turizmu, te posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija i turista, na kojem se na obostrano zadovoljstvo predstavlja ponuda hrvatskih, u sklopu aktivnosti Hrvatske gospodarske komore Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, i međunarodnih autohtonih proizvoda.

– Ideja je došla nakon što se pokazala potreba u široj javnosti i na tržištu za organizacijom ovakvog projekta koji će približiti zainteresirane strane. Ovogodišnji slogan festivala je „trs je naš“. U sklopu festivala održat će se i manifestacije WineRi štajun, WineRi šetemana i WineRi WTF (wine tasting festival) party. Stručne radionice održavaju se u vrijeme održavanja festivala, kazao je Stilin, dodavši kako su ciljevi manifestacije predstaviti aktualnu ponudu, približiti proizvođače potrošačima, postati nezaobilazno mjesto susreta u pripremi turističke sezone, te razvijati kulturu vina i autohtone ponude. Nakon završetka vinogradarskih radova pozvati proizvođače vina i delicija iz Hrvatske i susjednih zemalja na susret s potencijalnim partnerima i konzumentima, te predstaviti ponudu za tekuću godinu.

Na festivalu će se predstaviti proizvođači vina i likera te rakija iz Hrvatske i regije, kao i proizvođači delicija poput pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira i proizvoda od mlijeka, proizvođači ulja i čokolade. Izuzev navedenih proizvođača izlažu i udruge i udruženja koji okupljaju proizvođače. Primorsko – goransku županiju predstavljaju izlagači: udruge Žlahtina, Jarbola i Belica, vinari Vinska kuća Pavlomir, PZ – Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Hotel Vinotel Gospoja, Estate winery Katunar, Vinarstvo Šipun Vrbnik, Frajona Malinska, Vina Nada Vrbnik, likeri LikeRi Justinić i Kotač Lokve, proizvođači delicija Mesnice Šafar i Buretić Bregi kobasice te Ugostiteljstvo i distribucija Curo d.o.o. i Bilo Jidro Crikvenice.

Uz glavni dio sajma, koji će se održati u Guvernerovoj palači u petak i subotu, 20. i 21. travnja od 13 do 20 sati, u sklopu festivala WineRI održat će se i druge aktivnosti. Tako WineRI štajun traje od 28. veljače do 21. travnja, a u njega su uključeni Primorska kuća (samo za proizvođače iz Primorsko – goranske županije), wine & coffee bar kod Zajca, Klub Bačva, Kavana Grad, Boa / Privé caffe & wine bar te Vinoteka Frajona Rijeka. WineRI šetemana trajat će od 13. do 21. travnja, uz poseban meni koji će nuditi restorani Kostrenka u Kostreni, Aero Steak na Čavlima, Nava u Novom Vinodolskom, Millenium u Selcu, Rubin, Burin i Karoca u Crikvenici, Municipij i Kavana Grad u Rijeci, te Za kantuni i Marina u Lošinju.

Za sretan petak 13. održat će se 13. travnja after job WineRI WTF party, koji će se ponoviti i 20. i 21. travnja, a sudjelovat će 1. wine & coffee bar kod Zajca, Klub Bačva, Kavana Grad, Boa / Privé caffe & wine bar te vinoteka Frajona Rijeka.

kavana&bistro Grad

Radionice u sklopu WineRi edukacije održat će se 20. i 21. travnja u 14, 15.30 te 17 sati u pedagoškom kabinetu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, a WineRi studentska praksa trajat će od 19. do 23. travnja na Visokoj poslovnoj školi PAR Rijeka. Pokroviteljstvo festivalu dali su Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede. Kao sponzori i suorganizatori su se uključili Primorsko – goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Osiječko – baranjska županija i Turistička zajednica Požeško – slavonske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka i Obrtnička komora Primorsko – goranske županije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Visoka poslovna škola PAR, te Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica grada Crikvenice.

Festival ima svoju vodu – Jamnica, sir – Dukat, auto – Opel, kruh – Bakarski baškot, hotele – Jadran Rijeka i Jadran Crikvenica, dizajnera – OZF design i AD studio, zvončare – Grobnički dondolaši. Festivali prijatelji su zagrebački Vinocom, osiječki WineOs, Opatijski Kvarner Wine Fest, Dubrovački Dubrovnik Wine Festival i Wine Vip Event. Udruge koje podupiru festival su Udruga Žlahtina, Udruga Jarbola, Udruga Belica i Udruga Graševina Croatica.
Udruga partner WineRi 2018. je Istarska udruga Hoću – Mogu koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Svi izlagači će donirati nešto od svojih proizvoda što će posjetitelji po simboličnoj cijeni od 50 kuna dobiti, a taj će se iznos donirati udruzi.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!