Najavljen MIK 2016. – Predstavljeni gradovi domaćini, skladbe i izvođači

mik_2016_melodije_istre_kvarnera_najava

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će Mirjana Bobuš, Duško Jeličić i Anezi, Vesna Nežić Ružić i Oliver Jakovčev, Daniel Načinović, Neven Barac, Atomik Harmonik, Gianluca Draguzet, Melanija Purić, Sergio Pavat, Mauro Staraj, Krešimir Perović, Joso Butorac, Rino Petrović, Francesco Squarcia, Vivien Galletta, Katja Budimčić Sabljar, Antonio Krištofić i Lado Bartoniček.

Rijeka – U riječkoj luci, na botelu “Marina”, danas je održana prva press konferencija festivala “Melodije Istre i Kvarnera 2016.”, na kojoj je organizator predstavio ovogodišnje izdanje jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj. Mjesto održavanja press konferencije je bilo idealno odabrano samim tim što će upravo iz Rijeke, u svoju pedeset i drugu godinu, krenuti ovaj jedinstveni festival kojeg je predstavio njegov direktor g. Andrej Baša. Kako je napomenuo, MIK je u svom postojanju održao 579 festivalskih večeri sa ukupno 880 skladbi koje su izvedene na festivalskim večerima ukupno 11 580 puta, a festival je dosad predstavio i 136 TV emisija Kartulina z MIK-a te isto toliko radijskih emisija što MIK svrstava na prvo mjesto svih festivala u Hrvatskoj.

Ove će godine raspjevana karavana krenuti iz Rijeke i to s riječkog Korza 18. lipnja te će nakon toga posjetiti Opatiju 19., Punat 20., Kastav 22. te svoj put završiti 23. i 24. lipnja u Umagu. Kako je najavio direktor festivala, publika će moći čuti i vidjeti 18 novih skladbi koje će izvesti doista jake glazbene snage, a festival će opet biti spoj iskustva, mladosti i jakih autorskih imena što će zasigurno rezultirati brojnim hitovima koje će festival iznjedriti. Uostalom, kad je u pitanju MIK, uvijek tako i bude, a što se tiče tema koje skaldbe obrađuju one su na MIK-u raznovrsne i oduvijek su ogledalo vremena u kojima živimo te će tako biti i ove godine. To dokazuje da je festival uvijek mlad i aktualan.

I ove će godine voditeljski dvojac biti onaj dobitni – Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca te je za očekivati očekivane i neočekivane voditeljske situacije ovog nenadmašnog dvojca. Sve izvođače pratit će festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Vladimira Babina te već provjerena ekipa pratećih vokala, festival uvijek prati i ekipa press centra, u karavani su i ove godine hostese – četiri kraljice Riječkog karnevala, dok će o karavani brinuti izvršni producent i PR Vjeko Alilović te inspicijent Marko Purić. I ove će godine publika odlučivati o najboljima i to već provjerenim načinom glasovanja, nagrade će dodjeljivati i struka, a sudionici karavane će odabrati najboljeg domaćina ovogodišnje karavane te će mu se uručiti prijelazna zastava.

Naravno, festival će i ove godine najavljivati brojni medijski partneri kroz promidžbene spotove, ali i već znane TV i radijske emisije, s posebnim naglaskom na TV DnevMIK – novi format predstavljanja festivala u vidu Tv dnevnika, a u suradnji sa Ugostiteljskom školom Opatija svaki je domaćin festivalske večeri dobio i svoj poseban koktel. Kako je najavio g. Aleksandar Valenčić – član komisije za odabir skladbi, autor, producent i aranžer, poseban naglasak treba dati baštinjenju glazbenog izričaja i čakavice koje festival čuva i promovira, a opet s naglaskom na neke nove pristupe glazbi. Valenčić je posebno naglasio multikulturalnost i promicanje svih segmenata života ovog podneblja koji su se uklopili u sam festival: gastronomije, promocije turizma, kulture , povijesti ovih krajeva…

Kao predstavnik izvođača, okupljenima se obratio Francesco Squarcia koji je naglasio kako iz svog iskustva može potvrditi popularnost MIK-a i u Sloveniji i Italiji. Istaknuo je kako je posebna čast biti dio mikovske karavane i nastupiti pred publikom koja oduvijek cijeni dobru glazbu, kao i biti dio festivala koji promiče interkulturalnost. Kako se na press konferenciji moglo čuti, čeka nas još jedna izvrsna “mikovska godina”, a organizatori nestrpljivo čekaju festivalske večeri, a već za narednu press konferenciju najavljeno je predstavljanje nove koncepcije festivala.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!