Najavljen program Festivala Kvarner @ Opatija, Kastav

festival_kvarner_tiskovna_2013

I u novoj sezoni 2013. Festival Kvarner predstavlja se s izuzetnim koncertnim programom u Opatiji. Tu, prije svega, treba naglasiti aktivnosti Festivala Kvarner kao koordinatora u EU-projektu ”Glagolica – A European Musical Language“ (GLAGO), u sklopu kojeg će se u lipnju realizirati dvije jedinstvene programske točke.

Opatija – Na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Villi Angiolina u Opatiji, predstavljen je program ovogodišnji program Festivala Kvarner 2013.

I u novoj sezoni 2013. Festival Kvarner predstavlja se s izuzetnim koncertnim programom u Opatiji. Tu, prije svega, treba naglasiti aktivnosti Festivala Kvarner kao koordinatora u EU-projektu ”Glagolica – A European Musical Language“ (GLAGO), u sklopu kojeg će se u lipnju realizirati dvije jedinstvene programske točke – Ensemble Dialogos i ”Glagolica – A European Musical Language”.

Još je prošle godine Festival Kvarner u okviru projekta PurPur predstavio jednu Haydnovu operu. ”Tada je „Armida“ bila scenski izvedena u dva termina, a ove godine želimo se u potpunosti usredotočiti na glazbu. Zbog toga smo se odlučili za koncertnu izvedbu“, objašnjava Fendre. Ova i ostale operne produkcije u 2014. godini dio su novog odobrenog EU-projekta „Purpur – A European Opera Sound“ (Projekt EOS) kao follow-up projekta PurPur. Festival Kvarner vrlo je ponosan već i na činjenicu da u znatnoj mjeri sudjeluje u realizaciji trećeg EU-projekta. Projekt EOS, koji su koncipirali ad libitum Konzertwerkstatt i suorganizatori Festival Kvarner, Ars Ramovs (Festival Seviqc Brežice, Slovenija) te novi partneri NEO (New European Opera, Francuska) i Associazione Orchestra Sinfonica “Guido d’Arezzo” (Italija), službeno započinje 1. svibnja 2013. i završava krajem 2014. godine.

– Nakon uspjeha opere Armida prošle godine, bilo nam je jasno da to zahtijeva nastavak. Tijekom opatijske produkcije Haydnove ”Armide” stupili smo u kontakt s pariškim institutom New European Opera (NEO) i s dugogodišnjim koncertnim majstorom milanske Skale, Stefanom Paglianiem, koji su bili oduševljeni našim radom. Stefano Pagliani pripremao je naše glazbenike, te nam je predložio Associazione Orchestra Sinfonica “Guido d’Arezzo”, u kojoj i sam radi, kao partnera za naš novi projekt. Nakon toga više nije bio nikakav problem uvjeriti Festival Kvarner i Festival Seviqc Brežice da se napravi follow-up projekt“ – tim riječima Michael Fendre objašnjava nastanak projekta EOS u Opatiji u rujnu 2012.

festival_kvarner_letak_2013

EOS, ime grčke boginje jutarnjeg svitanja (koja je u hrvatskom poznata i pod imenom Eja), nije slučajno nastalo iz naziva projekta „European Opera Sound“. „Svatko tko je rano ujutro s Kvarnera gledao izlazak sunca na horizontu, dobro zna da je nebo tada purpurne boje“, objašnjava Silvija Novak, festival manager. Osim toga, grčka se antika smatra kolijevkom europske civilizacije, koja se zajedno sa svojim kulturnim dobrom nalazi u središtu ovog projekta. EOS si je postavio za cilj usporediti zvukovne, glumačke i pjevačke tradicije različitih europskih opernih kuća i podupirati mobilnost glazbenika i publike diljem Europe. Iz tog su razloga planirane izvedbe opera kod svih pet projektnih partnera. U 2014. pripremit će se i Haydnova opera „Orfej i Euridika“ te bi se trebala scenski izvesti zajedno s operama „Armida“ i „Orlando Paladino“. Audicije za pjevače su upravo u toku u Beču, Berlinu, Parizu, Ljubljani, Londonu i Modeni. Stručni žiri pregledava video snimke brojnih izuzetno talentiranih kandidata s vodećih svjetskih akademija.

Detalje programa provjerite u nastavku teksta.

L’Arpeggiata
Festival Kvarner započinje 20. lipnja nastupom francuskog baroknog ansambla L’Arpeggiata, koji je pod glazbenim vodstvom Christine Pluhar, porijeklom iz Graza, prošle godine oduševio opatijsku publiku. Naziv nedavno objavljenog albuma ”Mediterraneo“ ujedno je i program te večeri, kada će se Kristalna dvorana hotela Kvarner pretvoriti u brod, kojim će posjetitelji krstariti glazbenim postajama na obalama Mediterana.

Testore Quartet
22. lipnja festival će se na kratko preseliti u obližnji Kastav, s kojega se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. Ondje će Testore Quartett, gudački kvartet sastavljen od članova Orkestra Purpur, svojim programom ”Pure“ dodatno pojačati romantični ugođaj kastavskoga staroga grada, pod otvorenim nebom. Na koncertu će biti izvedeni ”Polagani stavak“ Antona Weberna, gudački kvartet op. 76 ”Izlazak sunca“ Josepha Haydna i ”Voces intimae“ Jeana Sibeliusa.

Ensemble Dialogos
Na glazbeno-povijesno putovanje u srednji vijek povest će nas Ensemble Dialogos 25. lipnja, a u okviru EU-projekta GLAGO. Muzikologinja, pjevačica i autorica Katarina Livljanić, koja drži katedru za srednjovjekovnu glazbu na pariškoj Sorboni, ubraja se među vodeće svjetske stručnjake za srednjovjekovnu glazbu, a te će večeri predstaviti glazbeno-scensku interpretaciju slavnog Marulićevog epa „Judita“, koji se temelji na biblijskoj priči o Juditi i Holofernu. Glazba koju pjeva Katarina Livljanić inspirirana je gregorijanskim, beneventanskim i glagoljaškim izvorima iz srednjovjekovne Dalmacije, kao i proučavanjem tradicije pučkoga glagoljaškog pjevanja. Katarina Livljanić utjelovljuje sve uloge: pripovjedača, moćnog generala Holoferna, krotku no ipak zavodljivu ženu, te dušu i tijelo u dijalogu, pri čemu koristi široki spektar vokalnih nijansi, a prate je fantastični glazbenici Norbert Rodenkirchen (flauta, dvojnica) i Albrecht Maurer (violina, lirica).

EU projekt ”Glagolica – A European Musical Language“
Prije nego što Festival Kvarner napravi ljetnu stanku, zaključit će prvi dio festivalske sezone koncertom, koji se nalazi u središtu EU-projekta GLAGO: Orkestar Purpur će 26. lipnja zajedno s ansamblom Festivala Kvarner i Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ izvesti „Te Deum“ Antona Brucknera, „Lohengrin“ Richarda Wagnera i „Uvertiru 1812.“ P. I. Čajkovskog. Multimedijalni doživljaj omogućiti će gostovanje instituta Ars electonica iz Austrije. Glazbeno vodstvo preuzima dirigent Ivan Repušić.

Arhiva Liburnija.net: Orkestar Purpur

Arhiva Liburnija.net: Orkestar Purpur

Dok Festival Kvarner u EU projektu ima ulogu koordinatora, Jugokoncert (SR) i Ljubljana Festival (SLO) sudjeluju kao koorganizatori. Zahvaljujući partnerstvu, GLAGO koncert će otvoriti ovogodišnji Ljubljana Festival 27. lipnja, te biti predstavljen u Beogradu 2. srpnja. Festival Kvarner uključen je i u centralnu službenu proslavu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja na Trgu bana Jelačića.

Orkestar Purpur
Nakon ljetne stanke, festival se nastavlja gostovanjem Purpur orkestra 16. rujna. Orkestar Purpur rezultat je EU projekta „PurPur – European Sound Interchange“ koji su koncipirali i realizirali intendant festivala Michael Fendre (ad libitum Konzertwerkstatt) i partneri Festival Kvarner i Festival Seviqc Brežice. U skladu s nazivom koncerta „Purpur in Jeans“, orkestar – sastavljen od iznimno talentiranih mladih glazbenika iz cijele Europe – ovaj će se put predstaviti uz tango i klezmer (židovska narodna glazbena tradicija) u raznim varijantama.

EU projekt EOS
Sljedećeg dana, 17. rujna orkestar Purpur «povući će se» u pozadinu – tada će pod ravnanjem Michaela Fendrea kao operni orkestar pratiti osam prvoklasnih pjevača u izvedbi opere „Orlando Paladino“ Josepha Haydna.

Festival Kvarner “Pure Chocolate”
Festival Kvarner ove godine zatvara koncertnu sezonu 6. prosinca, kada će nam Orkestar Purpur pod motom „Pure Chocolate“ pružiti priliku da uživamo ne samo u glazbi, nego i savršenom okusu Zotter čokolade. Detalji slijede!

Više informacija možete saznati na službenim stranicama Festivala.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net