Najavljen program obilježavanja Dana Grada @ Opatija

Uz već tradicionalna događanja, svake se godine proslava obogaćuje i nekim novim, od kojih se mogu izdvojiti Konnakol jazz project i Liburnijski literarni Camino, a oba će se održati 24. srpnja.

Opatija – Danas je u uredu gradonačelnika održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program obilježavanja Dana Grada Opatije koji će obuhvatiti niz kulturnih, vjerskih, umjetničkih, zabavnih i sportskih sadržaja. Dan Grada slavi se tradicionalno 25. srpnja, kada se obilježava i Dan zaštitnika Opatije sv. Jakova.

Program proslave i obilježavanja Dana Grada najavili su Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, župnici Ivan Tambolaš iz Župe Opatija – sv. Jakov i Petar Belanić iz Župe Volosko – Sv. Ana, Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Opatije, Suzi Petričić, direktorica TZ grada Opatije, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma te Mauricio Počekaj, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.

Gradonačelnik Ivo Dujmić uvodno je rekao da se kao i svake godine nude brojna događanja od početka do kraja srpnja pritom istaknuvši da se ove godine obilježava 25 godina postojanja Grada Opatije te da je najljepšu čestitku Grad već dobio, a to je čak 70 novoupisanih mališana u Dječji vrtić koji će umjesto dosadašnje dvije jasličke skupine od sada imati čak šest skupina.

Pater Tambolaš iz Župe Opatija najavio je Trodnevnicu u opatijskoj crkvi, te na sam Dan Grada, 25. srpnja, nakon večernje mise jakovsku procesiju s kipom sv. Jakova. Također je istaknuo i dva koncerta – 17. srpnja Koncert Crkvenog zbora iz Švedske te 22. srpnja Festival orgulja Heferer u organizaciji Župe sv. Jakov i Hrvatskog muzeja turizma. Zahvalio je i Turističkoj agenciji Katarina Line koja će donirati 100 litara vina za slavlje nakon procesije.

Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos istaknula je da se Muzej u proslavu uključio izložbom „Leontine Von Littrow – Impressionistin des Südens“ otvorenoj danas u Hotelu Miramar te izložbom “Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere – 145. obljetnica željezničke pruge Beč – Opatija – Rijeka i Budimpešta – Rijeka i 110. obljetnica opatijskog tramvaja” čije je otvaranje večeras u Vili Angiolini u 20 sati. Istaknula je da je naročito veseli što će nakon tri godine prikupljanja materijala 24. srpnja biti predstavljena Monografija Ive Kaline, na dan smrti umjetnika inspiriranog liburnijskim krajem.

Zlata Torbarina predstavila je kulturni i sportsko-rekreativni program koji su pripremile opatijske udruge i klubovi – DND, Klub 60+, Udruga osoba s invaliditetom, KŠR Gorovo, Žmergo, Klapa Volosko i drugi… te im zahvalila što doniraju svoje projekte i programe kako bi obogatili program obilježavanja Dana Grada aktivnostima za sve uzraste. Istaknula je i neke od aktivnosti, a to su Europsko prvenstvo u bridžu za mlade (11.-18.7.), regata »Homo si bordižat« i Otvoreno prvenstvo u rukometu na Plaži Tomaševac (14. srpnja), dan kasnije Inter cars utrku na Učki i Ljetna olimpijadu na Tomaševcu (17. srpnja), Kup Dana Grada u sportskom ribolovu za seniorke 22. srpnja i druge.

O Carskome gradu koji će već tradicionalno sve posjetitelje vratiti u slavnu prošlost kada su Opatijom šetale okrunjene glave, dame u krinolinama i gospoda u frakovima, a koji započinje u subotu 21. srpnja, govorila je Suzi Petričić, koja je kao posebnost istaknula da će se ove godine, po uzoru na RetrOpatiju, zatvoriti glavna prometnica te će postati šetalište s 15 programa i preko 200 sudionika. Glazbeno-scenski spektakl Carski grad inspiriran povijesnim događajima i osobama upotpunit će gostovanja mnogobrojnih kostimiranih skupina iz zemlje i inozemstva te gosti iz prijateljskih gradova Bad Ischla i Balatonfüreda.

Ernie Gigante Dešković najavio je da u organizaciji Festivala Opatija 17. srpnja na Ljetnoj pozornici u 21:30 sati nastupa Zucchero, 24. srpnja održat će se Opatija Riviera Blues Festival a na kraju srpnja na istom mjestu i u isto vrijeme nastupit će Tony Cetinski. Događanja povodom Dana Grada zaključit će koncert Orchestra della Società Filarmonia pod nazivom „Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo!“ povodom 150. godišnjice smrti velikog skladatelja Gioachina Rossinija.

Nakon procesije u ranim večernjim satima slijedi gastro događanje „Obrtnici svome gradu“ tj. priprema i podjela 600 porcija rižota od plodova mora i 150 litara vina koje ugostitelji i obrtnici poklanjaju gradu i građanima. Prema riječima Mauricia Počekaja, događanje će 25. srpnja započeti po završetku procesije, oko 21 sat ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

Župnik Pater Belanić najavio je održavanje Trodnevnice u Župi Volosko od 22. srpnja, a procesija s kipom sv. Ane bit će 26. srpnja, nakon večernje mise koja je u 19 sati, te će se potom nastaviti druženje uz domjenak i glazbu. Blagdan sv. Ane obilježit će se i na Puževom Bregu 29. srpnja u 19 sati svetom misom te druženjem nakon mise.

Uz već tradicionalna događanja, svake se godine proslava obogaćuje i nekim novim, od kojih se mogu izdvojiti Konnakol jazz project i Liburnijski literarni Camino, a oba će se održati 24. srpnja. Konnakol jazz project je jazz koncert koji će se održati u Glazbenom paviljonu u Parku Angiolina u 20 sati, a nastupit će Zvjezdan Ružić, Arun Luthra, Myles Sloniker i Kristijan Krajčan.
U sklopu proslave Dana Grada Opatije Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ organizira Liburnijski literarni Camino, manifestaciju inspiriranu čuvenim Caminom de Santiago, koja će spojiti pješačenje liburnijskim krajem uz predstavljanje autora literarnih djela nadahnutih ljepotama liburnijskog kraja, Caminom de Santiago ili općenito promišljanjem o životu i ulaženjem u vlastite dubine kroz pješačenje i boravkom u prirodi. U program je uključeno i Planinarsko društvo ”Opatija” kao stručno vodstvo pješačkome dijelu liburnijskog ”Camina ”, a za literarni dio ‘zaduženi su Maja Klarić, Luka Skorić i Davorka Milat – autori, putopjesnici, planinari i djelatnici Knjižnice. Zainteresirani za Camino mogu dobiti više informacija i prijaviti se u knjižnicama u Opatiji, Matuljima, Kastvu, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi osobno, slanjem maila ili pozivom na telefonski broj.

Kristina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!