Najavljena 15. Martinja pul Marčeji

Prikupljanje uzoraka zakazano je za srijedu 6. studenog od 18 do 21 sat, u prostoriji Boćarskog kluba „Marčelji“.

Marčelji – Druženje vinara i prijatelja vina našega kraja, održat će se ovog petka, 8. studenog u 19 sati u prostorijama Stare škole u Marčeljima, kada je zakazana tradicionalna proslava i obilježavanje 14. Martinje pul Marčeji.

Program u utorak, 5. studenog s početkom u 19 sati otvara predavanje vinske tematike ‘Tehnologija proizvodnje vina’, koje će održati Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr./enolog, s odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Prikupljanje uzoraka zakazano je za srijedu 6. studenog od 18 do 21 sat, u prostoriji Boćarskog kluba „Marčelji“.

– Prikupljeno vino će se ocjenjivati u četiri kategorije – domaće, miješano i kupovno bijelo vino te crno vino. Uzorci se prikupljaju isključivo u staklenoj ambalaži. Od svakog vina potrebno je donijeti dva uzorka s naznačenim imenom i prezimenom proizvođača, istaknuo je Sandy Marčelja, predsjednik udruge ”Marčeji“.

U petak, 9. studenog program će biti otvoren s uvodnim izlaganjem enologa o ovogodišnjoj berbi koje će održati Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr., Toni Babić, mag.ing.hort. i Saša Bernobić, mag.ing.agr.

– Po završetku izlaganja program se nastavlja s osvrtom i komentarom na prikupljene uzorke vina te stručni savjeti, a zatim slijedi dodjela priznanja za najbolje ocijenjena vina i proglašenje ukupnog pobjednika „15. Martinje pul Marčeji“. Po završetku službenog djela programa na rasporedu je degustacija ocijenjenih uzoraka vina te druženje vinara i ljubitelja vina, dodao je Marčelja.
Podsjetimo, na temelju starih zapisa o proslavi Martinje u Marčeljima još prije stotinjak godina i usmene predaje starijeg stanovništva sela Marčelji, prije četrnaest godina pokrenut je program proslave Martinje u Staroj školi u Marčeljima. „Martinja pul Marčeji“ jedina je takva manifestacija na području Općine Viškovo, ali i šire, otvorenog tipa za sve posjetitelje, vinare i prijatelje vina, koji mogu uzorke svoga proizvedenoga vina donijeti na ocjenu, kritiku, pohvalu i savjete kod vrsnog tehnologa s kojim Udruga već niz godina surađuje.

error: Content is protected !!