Najavljena 24. Zvončarska smotra – Tisuće zvona ove subote zvonit će u Matuljima

24. Zvončarskoj smotri prethodit će Svečana sjednica Općine Matulji kada će se dodijeliti i nagrada za životno djelo prof.dr.sc. Borisu Nemecu, dr.med – za osobite uspjehe iz područja zdravstva, sporta i gospodarstva dok će godišnje nagrade Općine Matulji dobiti Jelena Lučin, Zvjezdan Ružić te Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije, a nagradu će u ime udruge preuzeti predsjednica Udruge dr. Marija Puharić Harašlić.

Matulji – Pusna subota dan je koji svake godine mijenja datum vezano uz dužinu trajanja Pusta. No ono što je nepromjenjivo je da Općina Matulji na Pusnu subotu uvijek slavi Dan Općine te da se radi o najveselijem „Danu Općine“ neke jedinice lokalne samouprave. Danu koji je vezan uz konstituiranje Općine, ali i uz tri zvona koja se nalaze na grbu Općine Matulji te simboliziraju 10 tradicijskih zvončarskih grupa koje se nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta.

– Upravo je kultura, kulturna baština ta koja nas određuje, vezuje s korijenima koje čuvamo kroz zvončare, običaje, glazbu, domaću besedu i nadasve ljude koji čuvaju kulturno blago našega kraja ali i stvaraju nove kulturne vrijednosti. Ove godine Dan Općine pada 2. ožujka kada će se i održati 24. po redu Zvončarska smotra. Danu Općine prethodit će Svečana sjednica Općine Matulji u vijećnici i to u petak, 1. ožujka s početkom u 18 sati kada će se dodijeliti i nagrada za životno djelo Prof. dr.sc. Borisu Nemecu, dr.med – za osobite uspjehe iz područja zdravstva, sporta i gospodarstva dok će godišnje nagrade Općine Matulji dobiti: Jelena Lučin – za osobite uspjehe u sportu; Zvjezdan Ružić – za osobite uspjehe u području kulture te Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije – za osobite uspjehe u području kulture, a nagradu će u ime udruge preuzeti predsjednica Udruge dr. Marija Puharić Harašlić. Dodijelit će se i priznanja višestrukim darivateljima krvi koji nesebično spašavaju živote, kazala je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika Općine Matulji.

24. Zvončarska smotra Općine Matulji okupit će i ove godine negdje između 1500 i 2.000 sudionika od čega oko 1.000 zvončara iz 17 zvončarskih skupina te otprilike 5.000 posjetitelja.

– Sve započinje već u 11 sati primanjem predstavnika zvončarskih grupa maškaranih grupa te predstavnika ostalih sudionika zvončarske smotre kod načelnika. Na zvončarskoj smotri od zvončara s područja Općine Matulji nastupit će Munski zvončari, Brežanski zvončari, Korensko-Vlahov Breg, Frlanski, Brgujski i Žejanski zvončari. Zajedno sa njima na smotri će iz susjednih Općina zvoniti i Halubajski zvončari, Grobnički Dondolaši, Kukuljanski zvončari, Zametski zvončari. Bit će tu Ćićski zvončari kao i Sovinjski pusti koji će predstavljati pusnu tradiciju Istre, dok iz Slavonije dolazi zvončari KUD-a Tena Đakovo. Naše susjede iz Slovenije predstavljat će pak Vrbiške Šime iz Ilirske Bistrice kao i uvijek atraktivni Ptujski Kurenti, a ove godine i Klub Spomin dok Crnoluški Pesniki iz dolaze iz Gorskog Kotara. Smotru će vodi već tradicionalni voditeljski dvojac Nina Dukić i Mario Lipovšek Battifiaca, a za odličnu atmosferu ove će se godine u samome centru Matulji pobrinuti Pusna Lady Luna dok će u šatoru posjetitelje zabavljati Ansambl Snežnik dobro poznat svim generacijama koji će se na bini pojaviti u tradicionalnoj slovenskoj nošnji kako bi i sami doprinijeli ovom veliko etno programu koji ima za cilj predstaviti kulturnu baštinu našega kraja, ali i svih gostujućih grupa, dodala je Šebalj.

Smotru će u 12:30 sati otvoriti Puhački orkestar Spinčići zajedno s mažoretkinjama iz Opatije i Brešca te maškarane grupe Vavek parićani i Zijat sost tancat i pit, a maškaranu povorku povesti će ovogodišnja Kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, Meštar Toni i prva pratilja Nevija Stanić koja dolazi iz naše grupe Vavek Parićani.

Posjetitelji će moći uživati i u pusnoj ugostiteljskoj ponudi, pa će se između ostalog na štandovima nuditi „kapuz kumbasice, ulenjaki“, a ugostiteljski objekti u samome centru kao i na području cijele općine nudit će tradicionalna pusna jela. Osim toga svi mogu razgledati Zvončarsku muzejsku zbirku u Rukavcu od 11 do 17 sati te izložbu Zvončar u fokusu. Također, u holu Općine posjetitelje očekuje Izložba Likovne udruge Matulji, a ispred Općine izložba pokretnih pusnih maski Udruge Vavek parićani. U Likovnoj poneštrici gdje je postavljena izložba Aleksandra Tomulića ”Pusna Energija“, Udruga umirovljenika Matulji održavat će radionicu izrade pusneh rožic, a važno je napomenuti da do konca Pusta traje natječaj ‘Zvončar u fokusu 2019.’ pa se i ove godine očekuje veliki broj objektiva koji će bilježiti jedinstvene trenutke Zvončarske smotre, ali i zvončarskih pohoda do kraja Pusta. Važno je napomenuti da će promet kroz Matulji biti zatvoren od 12:30 – 18:00 do kada se planira završetak Smotre, dodala je Šebalj.

Po prvi puta ove godine cijela će se Zvončarska će se smotra prenositi na televiziji pa će posjetitelji snimke moći pogledati već 6. ožujak u programu Kanalu RI u 19:40 sati. Osim televizijskog iz Matulja uživo po prvi puta će emitirati i radio Kastav – Studio Matulji, kojeg građani mogu slušati na 90,3 MHz. Svi putevi ove subote vode u Općinu Matulji pa se još jednom pozivaju građani da uživaju u pravoj pusnoj tradiciji na jednome mjestu – na 24.Zvončarskoj smotri u Matuljima.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net