Najavljena 41. Marunada @ Lovran, Liganj, Dobreć

41_marunada_lovran_liganj_dobrec_najava

Marunada će službeno biti otvorena u subotu, 11. listopada, u 10:45 sati svečanim mimohodom od hotela Bristol do Trga Slobode uz nastup Puhačkog orkestra Lovran, Dječjeg vrtića ‘Lovran’, Folklornog ansambla Zora i učenika iz Doma ‘Ivana Brlić Mažuranić’, a zatim će sve preseliti u Liganj.

Lovran – 41. Marunada, tradicionalna lovranska gastro priredba, ove će se godine održati u izmijenjenom rasporedu. Tako će prvi od tri vikenda, posvećenih ovom slatkom plodu, krenuti iz Lignja (11. i 12. listopada), zatim se seli u susjedni Dobreć (18. i 19. listopada), dok će posljednjeg vikenda (od 24. do 26. listopada) centar Lovrana biti domaćin ovogodišnje Marunade, najavili su na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji Vojko Brubnjak, direktor TZ Lovran, Branislav Petković, zamjenik načelnika, Sanja Škorić iz DND-a Opatija, Mario Jakotić, predsjednik udruge mladih iz Dobreća i Željko Rolih direktor hotela Excelsior.

41_marunada_lovran_liganj_dobrec_najava_1

Pripremljeni program biti će spoj gastronomije, sporta, kulture, zabave, a uz ponudu maruna, pečenih maruna, kolača i ostalih slastica od maruna svi posjetitelji moći će kušati domaća jela, prigodna jela s marunima, med od maruna, medicu.

Marunada će službeno biti otvorena u subotu, 11. listopada, u 10:45 sati svečanim mimohodom od hotela Bristol do Trga Slobode uz nastup Puhačkog orkestra Lovran, Dječjeg vrtića ‘Lovran’, Folklornog ansambla Zora i učenika iz Doma ‘Ivana Brlić Mažuranić’, a zatim će sve preseliti u Liganj. Program u Lignju otvorit će Edi Lazarić, Kokonić & Makso, zatim nastupa klapa Opatija, a večer će zaokružiti nastup Kvinteta ”Neverin“, Kvarteta ”Asi“ i DJ Vedran. U nedjelju, 12. listopada program počinje nastupom kvarteta ”Istria“, točno u podne na binu će se popeti Dule i grupa ”Bonaca“, a grupa ”Mustafi“ će nastaviti zabavu do kasnih večernjih sati.

Drugog vikenda Marunade, ljubitelji ovog slatkog ploda, preselit će se u Dobreć. Tako će subota proći u znaku zabave, a za istu su zaduženi Mustafi tj. stara ekipa te Mauro Staraj i La Banda bend, uz izbor za najmanji i najveći marun te happy hour s borovičekom. U nedjelju program počinje u 11 sati, a nastupiti će Mići čakavci, Puhački orkestar Lovran, kraška harmonika, klapa ”Nevera“ i Grupa ”Point“.

marunada_2014_plakat

– I ove godine za Marunadu svi veći lovranski hoteli će biti puni, a oni manji, također vrlo solidno popunjeni. Očekuje se dolazak oko 1.500 gostiju koji će ostvariti 3.600 noćenja, a istu posjetu imali smo i lani. Najavljen je dolazak dvadesetak autobusa iz Austrije, Njemačke i Slovenije, ali i velik broj individualnih gostiju iz Italije, istaknuo je Vojko Brubnjak iz TZ Općine Lovran koja je organizator ove slatke priredbe.

Međutim, ono što organizatore gastro priredbe posljednjih godina najviše brine jest bolest maruna koja je zahvatila veliki dio lovranskih šuma.

– Urod je na istoj razini kao i lani jer nije bilo suše, a istovremeno je nešto više stabala nego lani zaraženo osom šiškaricom. No moram istaknuti da zajedno sa stručnjacima aktivno radimo na spašavanju maruna, istaknuo je Branislav Petković.

Centralo obilježavanje ovogodišnje Marunade zakazano je za posljednji vikend listopada. Mališani s Liburnijskog područja, u petak, 24. listopada nastupiti će na parkiralištu Brajdice u sklopu ‘Miće Marunade’. Poslijepodnevni sati predviđeni su za nastup zborova, a uz domaćine iz KUD-a Lovor, nastupit će Mješoviti pjevački zbor ”Roženice“ i Mandolinski orkestar KUD-a ”Fratellanza“, dok će prvu večer Marunade za zabavu biti zadužena ”Lady Luna“ & ”Johnny Walker Band”.

41_marunada_lovran_liganj_dobrec_najava_2

U subotu će DJ Vedran pripremit ‘teren’ za nastup grupe ”Pešekani“, nakon kojih nastupa klapa Nevera, Folklorni ansambl ”Zora“ i zumba plesači. Odličnu porciju zabave u večernjim satima isporučit će ”Koktelsi“ i ”Mustafi“. Nedjeljno jutro ponovo će obilježiti DJ Vedran, zatim slijedi nastup tria u sastavu Edi Lazarić, Kokonić & Makso. Puhački orkestar Lovran na rasporedu je u 16 sati, Battifiaca i Karin Kuljanić nastupaju u 18 sati, a grupa ”Tri Kralja“ zatvorit će ovogodišnju Marunadu.

Osim gastro ponude, ovogodišnju Marunadu obilježit će bogat sportski program, a planinarski pohod ”Marunada 2014.“, natjecanje u športskom ribolovu ”5. Kup mića žajica“, 2. brdska utrka ”Učka vertical 2014“, pozivni boćarski turnir i 12. orijentacijska biciklijada ”Giro di Marunada“, samo su neki od najavljenih sportskih programa.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!